Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Φοβάται για κύμα προσφυγών η Άγκυρα


Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου με την απόφαση ΕΔΑΔ για περιουσίες στην Πόλη
Φωτογραφία
Η ΠΡΟΣΦΑΤΗαπόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την οποία δικαιώνονται Έλληνες της Κωνσταντινούπολης που διεκδικούσαν την περιουσία τους, αποτελεί πονοκέφαλο για την Άγκυρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης πολιτικής επιθεώρησης Der Spiegel, με τίτλο «Τουρκία: Βαριά κληρονομιά», αναφέρει ότι η Άγκυρα κινδυνεύει με κύμα προσφυγών από Έλληνες που διεκδικούν ακίνητα στην Τουρκία. Πρόκειται κυρίως για μέλη της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης, που μετά τα ανθελληνικά επεισόδια του 1955 και 1964 έφυγαν από την Τουρκία για να σωθούν και εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους. Οι περιουσίες τους τότε κατασχέθηκαν σε πολλές περιπτώσεις από το τουρκικό κράτος και οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους πάγωσαν. Αργότερα δεν τους επετράπη να κληρονομήσουν κατοικίες στην Τουρκία. Γι’ αυτό είχαν προσφύγει επανειλημμένα και την προηγούμενη εβδομάδα οι δικαστές στο Στρασβούργο αποφάσισαν ότι η Τουρκία παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο και πρέπει να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες.
Η απόφαση αφορά περίπου 12.000
κατοικίες συνολικής αξίας 14 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά ο Έλληνας δικηγόρος Δημήτρης Γελδής. Αντίστοιχα, Τούρκοι νομικοί περιμένουν ότι τουρκικές οικογένειες, που έφυγαν από την Ελλάδα, θα εγείρουν ιδιοκτησιακές απαιτήσεις από την Αθήνα.
Στο μεταξύ, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε τροχιά προετοιμασίας της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, που θα γίνει το Δεκέμβριο στην Αθήνα, όπου περισσότεροι από 56 υπουργοί, μεταξύ αυτών η Χίλαρι Κλίντον και ο Σεργκέι Λαβρόφ, θα βρεθούν στην Ελλάδα για να συζητήσουν, εκτός των άλλων, τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.
Σημαντική «ενέργεια» της νέας κυβέρνησης θα απορροφήσει η προσπάθεια αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με την αμερικανική Κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και τη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η νέα ισορροπία που θα επιδιωχθεί στις ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την καχυποψία που δημιουργήθηκε στη Μόσχα από την εμπλοκή του θέματος του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη στην προεκλογική αντιπαράθεση.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης