Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Στην Ευρώπη δεν χωρούν στρατεύματα κατοχής

Στην Ευρώπη δεν χωρούν στρατεύματα κατοχής
Ο Δρούτσας έθεσε παραμέτρους στην Άγκυρα
Φωτογραφία


Λευκές επιταγές δεν δίνουμε


ΜΗΝΥΜΑ
προς την Άγκυρα αλλά και προς τους εταίρους μας στην Ε.Ε. έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Μιλώντας από το βήμα της ελληνικής Βουλής επισήμανε ότι «η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει στο ακέραιο όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα απέναντι στην Ε.Ε. και όλα τα κράτη - μέλη της. Με βάση την εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεών της θα αξιολογηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Το Διεθνές Δίκαιο, η παύση της κατοχής της Κύπρου και η επίλυση του πολιτικού της προβλήματος, ο σεβασμός των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας και οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν θεμέλιους λίθους για την οικοδόμηση μιας στέρεας, ειλικρινούς και διαρκούς σχέσεως καλής γειτονίας, απαραίτητης για τη σταθερότητα στην περιοχή».


Τόνισε δε πως «τα εθνικά μας θέματα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο. Δεν υπάρχουν όμως διλήμματα. Η Ελλάδα θα είναι ξανά δίπλα στην Κύπρο και στον κυπριακό λαό, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις», τόνισε στην ομιλία του ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, προσθέτοντας πως «αυτό άλλωστε συμβολίζει και η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού σήμερα στην Κύπρο».

«Το κυπριακό πρόβλημα είναι αποτέλεσμα στρατιωτικής εισβολής και κατοχής από την Τουρκία.
Εμείς δεν το ξεχνάμε αυτό και το υπενθυμίζουμε σε όλους με κάθε ευκαιρία. Και έχουμε τονίσει επανειλημμένα, στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν χωρούν στρατεύματα κατοχής», πρόσθεσε. Επιδιώκουμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, που θα βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις αρχές, αξίες και συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με πλήρη σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε ο κυπριακός λαός στο σύνολό του να μπορεί να απολαύσει τα οφέλη της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, είπε ο κ. Δρούτσας. «Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια. Η Κύπρος έχει δικαίωμα σε ένα μέλλον χωρίς ομηρίες και αυτόκλητους προστάτες. Γι’ αυτό και η λύση θα πρέπει να είναι κυπριακή, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησίες και απειλές για διχοτόμηση», συνέχισε στην ομιλία του.

Αναφορικά με την Τουρκία, είπε πως η Ελλάδα υποστηρίζει με συνέπεια μια πολιτική έναντι της Τουρκίας για την εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Για εμάς η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας ποτέ δεν αποτέλεσε λευκή επιταγή, υπογράμμισε.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης