Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Η ελιά των Αγγλισίδων χώρεσε… 33 Γάλλους




ΓΑΛΛΙΚΟ
εγχείρημα που θα μπορούσε να καταγραφεί και στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες σημειώθηκε στις Αγγλισίδες της επαρχίας Λάρνακας, με πρωταγωνίστρια την γηραιότερη -ίσως και μεγαλύτερη σε περίμετρο κορμού- ελιά στον κόσμο. Σύμφωνα με τον ελαιοκόμο και μελετητή Βάσο Αγαθοκλέους, ομάδα Γάλλων ελαιοπαραγωγών επισκέφθηκε το νησί μας με σκοπό να δει από κοντά τη γνωστή «Ελιά των Αγγλισίδων». Οι ίδιοι διαπίστωσαν ότι αυτά που άκουσαν για το δέντρο δεν ήταν υπερβολές και πως πράγματι ο κορμός του έχει περίμετρο δέκα μέτρα.

Έτσι, έβαλαν σε εφαρμογή ένα αυθόρμητο εγχείρημα.
Ο ένας μετά τον άλλο άρχισαν να εισέρχονται στην κουφάλα του δέντρου, για να δουν πόσους χωράει. Μπήκαν τρεις, μπήκαν δεκατρείς, μπήκαν και άλλοι δέκα και έγιναν 23 και χρειάστηκαν ακόμη δέκα για να γίνουν 33 και να γεμίσει η κουφάλα της ελιάς. Εξερχόμενοι οι 33 Γάλλοι δήλωναν εντυπωσιασμένοι από την εμπειρία τους, την οποία μετέφεραν στη χώρα τους. Σύμφωνα με τον κ. Αγαθοκλέους, επίσημα η ελιά των Αγγλισίδων, ύψους έξι μέτρων, υπολογίζεται ότι διάγει τον όγδοο αιώνα ζωής της, αλλά δεν αποκλείεται να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Πιστεύεται, επίσης, ότι την εμβολίασαν σε φραγκοελιά από αγριοελιά. Ο κ. Αγαθοκλέους επισημαίνει ότι στην Κρήτη υπάρχει μια μικρότερη ελιά σε μέγεθος κορμού, για την οποία οι Κρητικοί διατείνονται πως είναι έξι χιλιάδων χρόνων. Σε αυτό το στοιχείο εικάζει και ο κ. Αγαθοκλέους την άποψη ότι η ελιά των Αγγλισίδων δυνατόν να είναι πολύ μεγαλύτερης ηλικίας.

Η ελιά των Αγγλισίδων είναι προστατευόμενη και τυγχάνει φροντίδας και παρακολούθησης από το Τμήμα Δασών και άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας. Εξακολουθεί να παράγει άριστης ποιότητας ελιές παρά τα χρονάκια της. Το κτήμα όπου βρίσκεται αγοράστηκε από την κοινότητα και θα φιλοξενήσει στο μέλλον Μουσείο Ελαιοκομίας. Είναι το καύχημα και το προστατευόμενο φυτό των χιλίων κατοίκων του χωριού. Την επισκέπτονται ετησίως χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο και δεκάδες σχολεία, νηπιαγωγεία από το νησί μας, καθώς και Κύπριοι εκδρομείς που έλαχε να ακούσουν για αυτή. Οι Αγγλισίδες, με κάμπο που εκτείνεται προς το Σταυροβούνι, παράγει το 1/3 της παραγωγής ελαιόλαδου στην επαρχία Λάρνακας. Στα όριά της βρίσκονται τρία ελαιοτριβεία και δύο συσκευαστήρια ελιών, ενώ λόγω της μορφολογίας του εδάφους το ελαιόλαδο της περιοχής είναι φημισμένο.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης