Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Ενημέρωση από το Βερολίνο για άμεση διαθεσιμότητα 140-160 Leopard 2A4

Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ είναι ουσιαστικά ο αποδέκτης της γερμανικής προσφοράς 140-160 αρμάτων Leopard 2A4. (Αρχείο «ΕΑ&Α»/Θ.Η. Γραμματικός)









Κατά αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Ασφάλεια», η γερμανική κυβέρνηση ενημέρωσε προ εβδομάδος δια του ακολούθου άμυνας στο Βερολίνο, για την άμεση διαθεσιμότητα 140-160 μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Leopard 2A4 σε άριστη κατάσταση. Η κίνηση αυτή στις παραμονές των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου και ενώ ήταν ουσιαστικά βέβαιη η κυβερνητική μεταβολή στην Ελλάδα, θεωρείται χειρονομία καλής θέλησης με σκοπό την επαναπροσέγγιση, την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων και την άρση αδιεξόδων, με κύριο αίτιο την απραξία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της απελθούσας κυβέρνησης συνολικά.

Οι πληροφορίες της «ΕΑ&Α» αναφέρουν πως οι αρμόδιες γερμανικές αρχές ήταν ενήμερες από μηνών για την επικείμενη διαθεσιμότητα των αρμάτων και πρόθυμες να τα διαθέσουν με χαμηλό τίμημα στην Ελλάδα, το απέφευγαν όμως εξαιτίας της αδυναμίας του ΥΠΕΘΑ να ολοκληρώσει ακόμη και προγράμματα διακρατικών προμηθειών, αλλά και της στάσης του -και εκείνης της απελθούσας κυβέρνησης συνολικά- έναντι τόσο του γερμανικού δημοσίου όσο και των γερμανικών αμυντικών βιομηχανιών, την οποία συμπεριφορά το Βερολίνο θεωρούσε εμπαιγμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως εξακολουθεί να εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών προμήθειας 223 μεταχειρισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109Α3G2 και 37 τεθωρακισμένων οχημάτων διοίκησης Μ577, με τιμές μονάδας μόλις €45.000 και €9.000 αντίστοιχα. Είναι επίσης πρόσφατη η απώλεια 23 αρμάτων Leopard 2A4, 30 Leopard 1A5 και 14 οχημάτων μηχανικού Dachs, λόγω αδιαφορίας και ανικανότητας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και των αρμοδίων υπηρεσιών να ολοκληρώσουν εγκαίρως τις διαδικασίες διακρατικής προμήθειας.

Αλλά το επιστέγασμα των «επιτυχιών» αυτών είναι ασφαλώς η τρίτη συναπτή συμμετοχή των προηγμένων αρμάτων Leopard 2HEL σε παρέλαση 28ης Οκτωβρίου, χωρίς λύση στο πρόβλημα της προμήθειας πυρομαχικών.

Ελληνική Αμυνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης