Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Το βιολί του ο Ντάουνερ


Παρουσιάσθηκε ενοχλημένος από τις διαρροές, ούτε λόγος για το περιεχόμενο
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Φωτογραφία

Ο
Αλεξάντερ Ντάουνερ θεωρεί ότι ενεργεί εντός των «όρων εντολής» του και λίγο-πολύ παρουσιάζεται ενοχλημένος για το γεγονός ότι έγγραφα του Διεθνούς Οργανισμού είδαν το φως της δημοσιότητας. Για το περιεχόμενο, και ειδικά για την κατηγοριοποίηση κομματικών στελεχών, ούτε λόγος. Τα θεωρεί όλα φυσιολογικά και αναμενόμενα.

Όπως αναφέρουν πηγές των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ντάουνερ φέρεται να είπε στον Πρόεδρο Χριστόφια στη διάρκεια της συνάντησής τους χθες, ότι είναι «ενοχλημένος για τις διαρροές» και πως γνωρίζει πως αυτές έγιναν από την Κύπρο. Υποστήριξε πως αυτό που έγινε είναι παράνομο και ότι πρέπει να τύχει προστασίας ο χρήστης του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπέδειξε ότι υπάρχουν νόμοι και κανονισμοί για τα ζητήματα αυτά χωρίς, όμως, να επεκταθεί. Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι είναι υποχρέωση των υπαλλήλων των Ηνωμένων Εθνών να ενημερώνουν τη Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού για τις τάσεις που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Είπε ακόμη ότι ο ίδιος δεν έχει οποιεσδήποτε οικονομικές δραστηριότητες στην Τουρκία. Πηγή των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε στον «Φ» ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπέδειξε προς το συνομιλητή του, ότι οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να κινούνται εντός των όρων εντολής τους και να μην προβαίνουν σε οποιεσδήποτε ενέργειες που θα επηρεάζουν το κλίμα. Χθες ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντήθηκε χωριστά με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κατοχικό ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενόψει και της επανέναρξης, σήμερα των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου δήλωσε μετά τη συνάντηση, ότι συζητήθηκε «το θέμα των ημερών». Ο κ. Στεφάνου δεν αποκάλυψε τι διημείφθη μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του κ. Ντάουνερ. Τόνισε όμως ότι κατά την άποψη της Κυβέρνησης «είναι αυτονόητο ο καθένας στη βάση του ρόλου που έχει αναλάβει θα πρέπει να ενεργεί».
Στα κατεχόμενα, ο εκπρόσωπος του κατοχικού ηγέτη, Χασάν Ερτζακιτζά παρουσιάσθηκε υπερασπιστής του Ντάουνερ. Υποστήριξε πως προκαλούν ζημιά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό οι δηλώσεις κατά του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Πρέπει όμως να λεχθεί, υποστήριξε ο κ. Ερτσακιτζά, ότι οι συναντήσεις (ΧριστόφιαΤαλάτ) θα διεξαχθούν υπό τη σκιά των καταστροφικών ενεργειών της ε/κ πλευράς που προσπαθεί να υποσκάψει τις διαπραγματεύσεις. Ο κ. Ερτσακιτζά ισχυρίστηκε ότι μετά τις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου, η ε/κ πλευρά προέβη σε μια εντατικοποίηση της εκστρατείας της κατά της Τουρκίας σε διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Ντάουνερ παρουσιάσθηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μονογραφή εγγράφου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος το πρώτο εξάμηνο του 2010.

«Όπου υπάρχει καπνός»

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντάουνερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον συμβούλευσε να επικεντρωθεί 100% στους όρους εντολής που του δόθηκαν. Οσον αφορά τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη φόρμουλα 20%, ο κ. Φωτίου είπε πως επιβεβαίωσε τη ρήση, όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και διερωτήθηκε ποια άλλα παρόμοια θέματα συζητούνται στο επίπεδο της ζύμωσης.

Εντατικοποίηση με Διακυβέρνηση

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

ΣΗΜΕΡΑ
και αύριο θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις Χριστόφια - Ταλάτ στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων. Μετά από μια ανάπαυλα ενός περίπου μήνα, οι συζητήσεις επαναρχίζουν με εντατικό ρυθμό, με πρώτο θέμα στην ατζέντα την εκτελεστική εξουσία. Οι δυο πλευρές έχουν καταθέσει διαφοροποιημένες απόψεις για τον τρόπο εκλογής, οι οποίες ωστόσο δεν γεφυρώνουν το χάσμα που υπάρχει. Οι σύμβουλοι, Γιώργος Ιακώβου και Οζντίλ Ναμί πραγματοποίησαν μια συνάντηση για να συζητήσουν τις δυο απόψεις, χωρίς να καταφέρουν να εξεύρουν κοινή συνισταμένη. Ως εκ τούτου έχουν παραπέμψει το θέμα στους Χριστόφια και Ταλάτ. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι ενδεχομένως να υπάρξει συζήτηση για το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι υπάρχει και το θέμα του περιουσιακού.
Εξάλλου, ερωτηθείς για το έγγραφο συνεργάτη του κ. Ντάουνερ σύμφωνα με το οποίο η ε/κ πλευρά έθεσε πρόταση στις συνομιλίες για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου, η οποία θα επιτρέπει το μονοπώλιο των αριστερών κομμάτων, ο κ. Στεφάνου διευκρίνισε ότι το έγγραφο αυτό δεν αφορά πρόταση και πρόσθεσε ότι το έγγραφο αναφέρεται σε μια «συζήτηση που γίνεται με τους συμβούλους του Προέδρου στο επίπεδο της ζύμωσης και της ανταλλαγής σκέψεων με στόχο τη γεφύρωση θέσεων».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης