Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Ψάχνουν τον «οδικό χάρτη»


Σύγχυση στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου προκάλεσε η δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Δρούτσα, στο «Έθνος» της Κυριακής, στην οποία κατέθετε την άποψη ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στις ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Τουρκίας. Ο κ. Δρούτσας είχε πει χαρακτηριστικά ότι «δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να κλείσει η πόρτα της ενταξιακής πορείας τους Τουρκίας - δεν συμφέρει σε Ελλάδα και Κύπρο», παρά το γεγονός πως κάλεσε την κατοχική δύναμη να μη θεωρεί τίποτα δεδομένο. Πρόσθεσε, δε, ότι είναι απαραίτητος ένας νέος οδικός χάρτης, ο οποίος αποτελεί και το στόχο μας. Τα κόμματα ζήτησαν διευκρινίσεις επί του «οδικού χάρτη», καθώς θεωρούν ότι οδικός χάρτης υπάρχει ήδη και τελειώνει τον Δεκέμβριο του 2009.

Να υπάρξει κοινοτική θέση
«Εάν κάποιος μπορεί να ομιλήσει για έναν οδικό χάρτη, μπορεί να μιλήσει για έναν οδικό χάρτη που ξεκίνησε από το 2004, με καταληκτική ημερομηνία το 2009», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. Δεν γνωρίζει ποιες είναι οι λεπτομέρειες και ποιες είναι οι βασικές αρχές αυτής της σκέψης, είπε, αναφερόμενος στο νέο οδικό χάρτη, για τον οποίο κάνει λόγο η ηγεσία της Ελλάδος. «Θα έχουμε την ευκαιρία αργότερα, όταν έρθει στην Κύπρο ο κ. Παπανδρέου, να μας ενημερώσουν τι είναι αυτή η σκέψη και αυτός ο προβληματισμός», είπε.
Παράλληλα, εξήγησε ότι τον Δεκέμβριο η Τουρκία «δεν μπορεί να τη βγάλει καθαρή», καθώς δεν έχει εκπληρώσει καμία υποχρέωση και καμία δέσμευση έναντι της Ε.Ε. και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και κάλεσε για ξεκάθαρη παράθεση των δεσμεύσεων που δεν έχουν εκπληρωθεί, ούτως ώστε να επιδιωχθεί μία κοινοτική θέση. «Η Τουρκία παραγνωρίζει, περιφρονεί, καταστρατηγεί, προσβάλλει και την Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία, και η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει», τόνισε.
«Ως ΔΗΚΟ», είπε, «έχουμε προβάλει τις προτάσεις μας, τις θέσεις και τους προβληματισμούς μας στο Εθνικό Συμβούλιο, και περιμένουμε να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν και τι είναι εκείνος ο οδικός χάρτης, εάν υπάρχει και πώς είναι και περιγράφεται», κατέληξε.

Να μη διέλθει αλώβητη η Τουρκία

Η συζήτηση στην Αθήνα περί οδικού χάρτη δεν αφήνει να νοηθεί ότι η Τουρκία, σε οποιαδήποτε περίπτωση, θα διέλθει αβρόχοις ποσί τον Δεκέμβρη, είναι η εκτίμηση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου. «Η Τουρκία είτε θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της ή θα πρέπει να αποδοκιμαστεί σφόδρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελικά συμπεράσματα του Δεκεμβρίου και να της επιβληθούν κυρώσεις», υπογράμμισε. «Εάν όχι», επισήμανε, «η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαιώματα, που δεν πρέπει και δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψει». Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να φτάσει στις Βρυξέλλες και όλους τους εμπλεκομένους, τόνισε.
Οδικός χάρτης, είπε ο κ. Ομήρου, νοείται να υπάρξει, νοουμένου ότι τον Δεκέμβρη θα υπάρξει και αποδοκιμασία της Τουρκίας και επιβολή κυρώσεων. «Ο κ. Παπανδρέου έχει δηλώσει και στην Τουρκία και το έχει αναφέρει και σε μένα, ότι το όπλο του βέτο η Ελλάδα δεν πρόκειται να το απαλλοτριώσει, το έχει στο οπλοστάσιό της και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, εάν προκύψει η ανάγκη», ανέφερε.

Συγκαλυμμένη αθώωση
«Η καινούρια εφεύρεση, για νέο οδικό χάρτη, είναι ένας εύσχημος τρόπος να μην απαιτήσουμε από την Τουρκία την υλοποίηση των υποχρεώσεών της για την Κύπρο», ήταν η εκτίμηση του Προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη. «Θα πρέπει να διευκρινίσουν, όσοι εισηγούνται το νέο οδικό χάρτη, τι θα περιληφθεί επιπλέον και πώς η Τουρκία θα υλοποιήσει τους νέους όρους, που πιθανόν να βάλουμε στο νέο χάρτη, όταν δεν υλοποιεί και δεν απαιτούμε να υλοποιήσει τους παλιούς και πού θα βρούμε ομοφωνία στην Ε.Ε. να βάλουμε νέους όρους», τόνισε.
Όπως εξήγησε ο κ. Συλλούρης, αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί κάποιων, ότι η Κύπρος δεν μπορεί να ζητήσει την εφαρμογή των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Τουρκίας, επειδή δεν προέβη στην ανάλογη προετοιμασία, τότε αυτό διαφέρει κατά πολύ από τη συναντίληψη στην οποία κατέληξε το Εθνικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε, πρέπει να απαντήσει στους ισχυρισμούς εκείνων που λένε ότι δεν μπορούμε τώρα να πιέσουμε την Τουρκία, ελλείψει της κατάλληλης προεργασίας. «Αν έτσι έχουν τα πράγματα», σημείωσε, «ο Πρόεδρος Χριστόφιας οφείλει να προχωρήσει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για να τα ξεκαθαρίσουμε», κατέληξε.

Στρίβειν διά του αρραβώνος;
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει τάχιστα να ξεκαθαρίσει τι εννοεί με την πρόταση για οδικό χάρτη. «Να μας δώσει περισσότερα στοιχεία όσον αφορά τα χρονικά περιθώρια αυτού του οδικού χάρτη, τους σταθμούς που θα περιλαμβάνει, τα πολιτικά ορόσημα και βεβαίως εμείς θεωρούμε ως προϋπόθεση ότι αυτός ο οδικός χάρτης δεν θα χρησιμοποιηθεί για να μπορέσει η Τουρκία να εκφύγει των υποχρεώσεών της έναντι της Ε.Ε. και της Κύπρου», πρόσθεσε. «Δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μία συνταγή στρίβειν διά του αρραβώνος», τόνισε.
Θα είναι μια πρόταση που αξίζει συζήτησης, εάν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στη λογική και σκέψη του οδικού χάρτη, έχει συμπεριλάβει την πρόταση του παγώματος της ένταξης της Τουρκίας για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, είπε ο κ. Περδίκης. Στο Εθνικό Συμβούλιο, εξήγησε, «είχαμε προειδοποιήσει ότι, εάν αναγκαστούμε να καταφύγουμε στο μονομερές πάγωμα των κεφαλαίων της Τουρκίας μετά τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις αντιδράσεις του φιλοτουρκικού λόμπι της Ευρώπης». Η έννοια που αντιλαμβάνεται τον οδικό χάρτη το Κίνημα Οικολόγων, διευκρίνισε, είναι να παγώσει η ένταξη των κεφαλαίων της Τουρκίας με το περιθώριο ενός εξαμήνου, για συμμόρφωση της Άγκυρας.

Στη γραμμή του Εθνικού
«Το Υπουργείο Εξωτερικών, με την κατάληξη της συζήτησης του Εθνικού Συμβουλίου και με την πολιτική κατεύθυνση που έχει δώσει το Εθνικό Συμβούλιο προς το ΥΠΕΞ, έχουμε αρχίσει τις επαφές και την κινητοποίησή μας σε όλα τα επίπεδα, και πολιτικά και υπηρεσιακά», τόνισε χθες ο ΥΠΕΞ Μάρκος Κυπριανού. «Η αξιολόγηση της Τουρκίας είναι το θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την Κυβέρνηση αυτή την περίοδο», εξήγησε, «και προβληματίζει και την Ελληνική Κυβέρνηση». Αυτό θα είναι εκ των βασικών θεμάτων που θα συζητηθούν μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Δημήτρη Χριστόφια, κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, εξήγησε.
Η θέση της Κύπρου δεν διαφέρει καθόλου από αυτό που προβλέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε ο κ. Κυπριανού. «Οι υποψήφιες χώρες, που θέλουν να ενταχθούν στην Ε.Ε., θα πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και αν δεν τις εκπληρούν, υπάρχουν επιπτώσεις», είπε. Ο ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι δεν είναι ο στόχος μας η τιμωρία της Τουρκίας, όμως αν ενσυνείδητα αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, δεν μπορεί παρά να υπάρξουν επιπτώσεις.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης