Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Ίδρυμα της Τενέδου αποκτά κυριότητα στην περιουσία του


Νέα ομόφωνη καταδίκη της Τουρκίας από το ΕΔΑΔ
Φωτογραφία

ΝΕΑ
καταδίκη για την Τουρκία επιφύλαξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία. Το ΕΔΑΔ δικαίωσε, με ομόφωνη απόφαση συμπεριλαμβανομένου και του Τούρκου δικαστή, την προσφυγή οκτώ αιτούντων σε σχέση με την εγγραφή της ακίνητης περιουσίας του Θρησκευτικού Ιδρύματος «Κοίμηση της Θεοτόκου» στην Τένεδο στη δικαιοδοσία του.
Επιδικάζοντας στην Τουρκία την καταβολή 5.000 ευρώ, μόνο για δικαστικά έξοδα, το ΕΔΑΔ, με την απόφασή του, υποχρεώνει την τουρκική κυβέρνηση να εκχωρήσει τα ζητούμενα περιουσιακά στοιχεία στην κυριότητα του Ιδρύματος, υπογραμμίζοντας ότι, σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να καταβάλλει στο Ίδρυμα το ποσό 173.000 ευρώ για την κάλυψη όλων των ζημιών που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια από τη μη εκμετάλλευση της περιουσίας του.
Το Δικαστήριο κρίνει ότι η ανάμειξη των τουρκικών αρχών, που είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει το Ιδρυμα να αποκτήσει κυριότητα στην περιουσία του, δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις νομιμότητας και τα προαπαιτούμενα του άρθρου 1 του πρωτοκόλλου 1 για την προστασία της περιουσίας.

Το Ιδρυμα «Κοίμηση της Θεοτόκου» στο Τσανάκαλε της Τενέδου, υπάγεται στον τουρκικό νόμο και λειτουργούσε με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, που αφορά τα θρησκευτικά μειονοτικά ιδρύματα.

Το ίδρυμα υποστήριξε, ενώπιον του ΕΔΑΔ, ότι έχει αποκτήσει σημαντική περιουσία, μέσω δωρεών, στην οποία περιλαμβάνονταν ένα μοναστήρι, ένα νεκροταφείο και ακίνητα. Παρόλο που η περιουσία αυτή βρίσκονταν υπό την κατοχή του ιδρύματος για δεκαετίες, ο τουρκικός νόμος δεν επέτρεπε την εγγραφή της στην κυριότητα του ιδρύματος.

Στην απόφαση του ΕΔΑΔ σημειώνεται ότι το Ιδρυμα ξεκίνησε μία δικαστική διαδικασία για να εγγράψει τις περιουσίες στο όνομά του, δικαιώθηκε, πρωτοδίκως, από τα τουρκικά δικαστήρια, αλλά οι σχετικές αποφάσεις ακυρώθηκαν από το Εφετείο, με το αιτιολογικό ότι με βάση τον τουρκικό Νόμο 2762, δεν υπεβλήθη εγκαίρως σχετική αίτηση από το Ιδρυμα για να έχει το δικαίωμα εγγραφής.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης