ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Κυβέρνηση και πολιτικές δυνάμεις «αδειάζουν» τον Α. Ντάουνερ, όσον αφορά την αναφορά του σε μονογραφή εγγράφου και δημοψηφίσματα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2006. Αμετακίνητες στις θέσεις τους παραμένουν οι δύο πλευρές στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, όπως διαφάνηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών.
Δημήτρης Χριστόφιας και Μ.Α. Ταλάτ είχαν χθες νέα συνάντηση στο πλαίσιο του β’ γύρου των απευθείας διαπραγματεύσεων, όπου συζήτησαν εκ νέου το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, καθώς και θέματα που άπτονται της Προεδρίας.
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι σήμερα, για να συνεχίσουν τη συζήτηση επί της διακυβέρνησης, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο συναντήσεις για την ερχόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη και την Πέμπτη (14 και 15 Οκτωβρίου).
Ωστόσο, αυτό που κυριάρχησε στη χθεσινή «ατζέντα» του Κυπριακού, ήταν το θέμα της μονογραφής εγγράφου μεταξύ των πλευρών και της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων κατά το πρώτο μισό του 2010, που «άνοιξε», με απαντητικές δηλώσεις του, προχθές στα κατεχόμενα, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. των Η.Ε. στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Απορρίπτουν Κυβέρνηση - κόμματα
Ενδεχόμενο το οποίο απέρριψε διαρρήδην ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου, επισημαίνοντας πως για την ε/κ πλευρά μόνο μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη λύση είναι δυνατόν να υπογραφεί, η οποία στη συνέχεια θα τεθεί υπό την έγκριση του λαού σε δημοψήφισμα, ενώ και τα πολιτικά κόμματα, διά των αρχηγών ή εκπροσώπων τους, εξέφρασαν κάθετη διαφωνία σε σχέση με την προοπτική ενδιάμεσης συμφωνίας στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε με την ίδια κατηγορηματικότητα την αποδοχή ενός τέτοιου ενδεχομένου, τονίζοντας ότι εκείνο που πρέπει να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα είναι η «συμφωνημένη λύση» και τίποτε άλλο.
Δεν αντιλαμβάνομαι τι πάει να πει μονογραφή συμφωνίας, εγώ αντιλαμβάνομαι «συμφωνημένη λύση», υπογράμμισε Νίκος Αναστασιάδης.
«Είναι θέμα ή συμφωνούμε ή δεν συμφωνούμε. Εκείνο που μπορεί να παραπεμφθεί σε δημοψήφισμα, είναι μόνο μια συμφωνημένη λύση, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, χωρίς επιβολή, δηλαδή, από τα έξω. Να το ξεκαθαρίσουμε», υπέδειξε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης υπέδειξε πως δεν τίθεται θέμα ‘ενδιάμεσης συμφωνίας’ και ότι αυτό που πρόκειται να προέλθει μέσα από τη διαδικασία των συνομιλιών, στην περίπτωση που θα έχουν αίσια έκβαση, είναι μια συμφωνημένη λύση, η οποία θα τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα. Ομοίως, ο Γ. Ομήρου απέρριψε την αναφορά Ντάουνερ σε μονογραφή εγγράφου, επισημαίνοντας πως μόνο μια συμφωνημένη λύση μεταξύ των δύο πλευρών πρόκειται να παρουσιαστεί σε δημοψήφισμα, ενώ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΚΟ. Φ. Φωτίου ανέφερε ότι, πέραν της αντικειμενικότητας και της αξιοπιστίας του, ο κ. Ντάουνερ έχει απολέσει, πλέον, και τη σοβαρότητά του.
ΕΥΡΩΚΟ: Επικίνδυνη παγίδα η δήλωση
Από την πλευρά του, το ΕΥΡΩΚΟ υπέδειξε πως πρέπει να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό η δήλωση Ντάουνερ, η οποία «υποκρύπτει μιαν επικίνδυνη παγίδα, στην οποία η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να πέσει».
«Με αυτήν τη μεθόδευση μηδενίζεται η δυνατότητα του λαού να ορίσει τη μοίρα του, καθώς ακόμα και να απορριφθεί η πρόταση λύσης του Κυπριακού στο δημοψήφισμα, το ήδη μονογραφημένο έγγραφο θα δημιουργεί ενός είδους δέσμευση. Με αυτή τη μεθόδευση αναιρείται, επίσης, η αρχή πως τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα», προσθέτει. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, «καλούμε τον Πρόεδρο Χριστόφια να απορρίψει καν συζήτηση τέτοιας πρότασης, αλλά και να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Ντάουνερ γι’ αυτήν τη δήλωσή του. Ο κ. Χριστόφιας θα πρέπει να ερωτήσει τον κ. Ντάουνερ γιατί προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις όταν είναι στα κατεχόμενα και όχι όταν πραγματοποιεί επαφές στις ελεύθερες περιοχές», καταλήγει το ΕΥΡΩΚΟ.
Τα μασάει τώρα ο Ντάουνερ
Εν τω μεταξύ, ο ίδιος ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την εν λόγω δήλωσή του, φρόντισε να θολώσει τα νερά, σε μια προφανή προσπάθεια να αποποιηθεί την ευθύνη και των συνεπειών της.
Ο Αυστραλός διπλωμάτης εξήγησε ότι δεν προέβη ο ίδιος σε τέτοια δήλωση, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, και διευκρίνισε ότι αυτό ήταν το λεκτικό της ερώτησης που του τέθηκε.
«Ρωτήθηκα γι’ αυτό το θέμα. Δεν το είπα εγώ. Κάποιος με ρώτησε. Δεν γνωρίζω, όμως, το θέμα αυτό επαφίεται στους δύο ηγέτες», σημείωσε.
Όσον αφορά τα πεπραγμένα της χθεσινής συνάντησης, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι η συνάντηση διεξήχθη μέσα σε καλό κλίμα και ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν ακόμη δύο συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα.
Η συζήτηση, σημείωσε, επεκτάθηκε σε διάφορες προσεγγίσεις πάνω στα υπό διαβούλευση θέματα, γεγονός που χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.
Ερωτηθείς κατά πόσον κάνει σκέψεις να μετακομίσει στην Κύπρο, είπε ότι ενοικιάζει ήδη ένα σπίτι στην Κύπρο και ότι θα έρθει και η σύζυγός του τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
«Όσο η διαδικασία προχωρεί με τη δεύτερη ανάγνωση, θα περνώ όλο και περισσότερο χρόνο εδώ», συνέχισε.
Ερωτηθείς, επίσης, κατά πόσον θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οποιαδήποτε απόφαση επί αυτού.
Πρόσθεσε ότι, αν και υπάρχουν πολλές εικασίες για το θέμα αυτό, δεν λήφθηκε οποιαδήποτε απόφαση για επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν αυτό το διάστημα.
Παραμένει το χάσμα για διακυβέρνηση
Αμετακίνητες στις θέσεις τους, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φέρονται να έμειναν οι δύο πλευρές στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, με τον κ. Ταλάτ να εμμένει στην πρόταση για εκλογή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου από τη Γερουσία και τον Πρόεδρο Χριστόφια να εμμένει ανυποχώρητος στη θέση για εκλογή των δύο ανώτατων πολιτειακών αρχόντων του ομόσπονδου κράτους απευθείας από τον λαό. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε στον συνομιλητή του ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς απέχει πολύ από το να είναι λειτουργική, και, αναπόφευκτα, θα οδηγεί συνεχώς σε αδιέξοδα.
Η συζήτηση επί του κεφαλαίου της διακυβέρνησης θα συνεχιστεί και στη σημερινή συνάντηση, με τις δύο πλευρές να επανατοποθετούνται η μία επί των θέσεων της άλλης, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα των αρμοδιοτήτων, καθώς και αυτό των εξωτερικών σχέσεων.
Όπως είναι γνωστό, στην προηγούμενη συνάντηση της 17ης Σεπτεμβρίου, κατεγράφη μετακίνηση της τ/κ πλευράς στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ οι προτάσεις των δύο πλευρών στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης παραπέμφθηκαν στους συμβούλους των δύο ηγετών, σε μια προσπάθεια «να σμικρύνουν τις διαφορές ή να εξεύρουν ιδέες γεφύρωσής τους».
Τα είπαν και για «αυτόνομες περιοχές»
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τετ-α-τετ των δύο ηγετών συζητήθηκαν και δηλώσεις που έγιναν εκατέρωθεν κατά τη διαπραγματευτική ανάπαυλα του εικοσαημέρου, με τον Μ.Α. Ταλάτ να ζητεί εξηγήσεις σχετικά με την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτόνομες περιοχές, που περιέχεται στην ομιλία που εκφώνησε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των Η.Ε.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε στον Τ/κ ηγέτη ότι η πρότασή για του για ευρεία αυτονομία δεν είναι τίποτε άλλο από τη συμφωνία για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με δύο ομόσπονδες πολιτείες, της οποίας αποτελούν συστατικό μέρος. Δύο περιοχές, δηλαδή, που θα διατηρούν την αυτονομία τους σε θέματα κοινότητας, αλλά θα αποτελούν, στην ουσία, συστατικό μέρος της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου.
Ν. Αναστασιάδης: Να κτίσουμε την ενότητα
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Προέδρου Χριστόφια για εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου από κοινό ψηφοδέλτιο, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο του διαλόγου, στις συνομιλίες σήμερα συζητείται το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και το κόμμα του εξέφρασε τις απόψεις του στο Εθνικό Συμβούλιο. «Δεν νομίζω να είναι σωστό, δημόσια να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας», είπε, και ζήτησε «να σεβαστούμε την προστασία που πρέπει να προσφέρουμε στον διαπραγματευτή -κατά την έκφρασή του- και στις θέσεις των κομμάτων, έτσι που να χτίζουμε την ενότητα και όχι τη συγκρουσιακή αντιπαράθεση, που δεν ωφελεί αυτή την περίοδο σε τίποτα», σημείωσε.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου