Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Επιβραβεύουν την Τουρκία



Προωθείται το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων

Επιτροπή και Προεδρία μεταθέτουν το σκηνικό και την ευθύνη στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου - Τουρκία: Δώστε Τύμπου ν΄ ανοίξουμε «κάποια λιμάνια»

ΣΟΥΗΔΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Τα πετρέλαια είναι θέμα διμερές

Άγκυρα
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Στο πλαίσιο της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, που πραγματοποιείται στην Άγκυρα, η Σουηδική Προεδρία έχει ήδη προγραμματίσει την εισήγηση για άνοιγμα τριών κεφαλαίων ώς τον Δεκέμβριο, (περιβάλλοντος, ανταγωνιστικότητας, εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής πολιτικής). Και άλλα δύο επί Ισπανικής Προεδρίας (ενέργειας και εκπαίδευσης). Η αντίληψη της Προεδρίας είναι ότι η Τουρκία έχει αρκετά κεφάλαια μπλοκαρισμένα όχι μόνο λόγω Κυπριακού, αλλά και ένεκα άλλων καταστάσεων. Ως προς τις τουρκικές υποχρεώσεις, αναγνωρίζεται τόσο από τη Σουηδική Προεδρία όσο και από την Επιτροπή ότι πρόκειται για συμβατικές υποχρεώσεις τις οποίες η Τουρκία οφείλει να εκπληρώσει, όμως η Άγκυρα έχει καταστήσει σαφές προς την ΕΕ ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν: 1) Αποδεχθεί η κυπριακή κυβέρνηση να ανοίξει πχ το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, οπότε θα μπορούν να ανοίξουν «κάποια τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια» για τα πλοία και τα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. 2) Τερματιστεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

Πάρε-δώσε και λύση εξπρές

Η Προεδρία τονίζει ότι δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες οι τουρκικές υποχρεώσεις με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όμως, όπως τονίζεται, υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες. Και η Προεδρία εκτιμά και προσδοκά ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα αρχίσει πάρε- δώσε και ότι ώς τις αρχές του επόμενου έτους μπορεί να προκύψει ακόμη και αποτέλεσμα. Συνεπώς, η Τουρκία προβάλλει και αυτόν τον ισχυρισμό για τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της. Δηλαδή της σύντομης λύσης ή λύσης εξπρές. Πάντως, η Σουηδική Προεδρία δεν μπορεί να απαντήσει το ερώτημα τι θα συμβεί το Δεκέμβριο με την Τουρκία, διότι, όπως υποστηρίζει, είναι ζήτημα που θα απασχολήσει τα κράτη-μέλη. Την ίδια στάση τηρεί και η Επιτροπή. Η τελευταία αυτή θέση διατυπώθηκε κατόπιν ερωτήματος ευρωβουλευτών τι θα γίνει τον Δεκέμβριο, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει στις υποχρεώσεις της.

Διμερές θέμα
Ενδιαφέρουσα είναι και η θέση της Σουηδικής Προεδρίας για το θέμα της ύπαρξης πετρελαίων και φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου. Για τη Σουηδική Προεδρία το ζήτημα είναι διμερές, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας. Η μεν Κύπρος υποστηρίζει ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, έχει τον έλεγχο της αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης, από την άλλη η Τουρκία, που δεν έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση, θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Η ΕΕ θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό είναι συνδεδεμένο με την ευρύτερη ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και στρατηγικής σημασίας. Γι’ αυτό και το παρακολουθεί, αφού εκτός των άλλων, η Σουηδική Προεδρία προσδοκά ότι υπάρχει δυνατότητα να ανοίξει το εν λόγω κεφάλαιο, δηλαδή της ενέργειας, επί Ισπανικής Προεδρίας.

Απομονωμένοι είναι οι Ε/κύπριοι
Κατά τη συζήτηση οι Κύπριοι βουλευτές ανέφεραν:
Ελένη Θεοχάρους: Για το θέμα της «απομόνωσης» των Τ/κ, υποστήριξε ότι όταν αναφερόμαστε σε βορρά, πρέπει να μην ξεχνούμε ότι πρόκειται για κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος και ότι το 88% της ιδιοκτησίας ανήκει στους Ελληνοκυπρίους.
Η απομόνωση οφείλεται στην παρουσία του τουρκικού στρατού και ότι αυτοί οι οποίοι είναι πραγματικά απομονωμένοι είναι οι Εκ, από τους οποίους ο τουρκικός στρατός στερεί τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.

Τάκης Χατζηγεωργίου: Σχετικά με το Κυπριακό πρέπει να επισημανθεί ότι οι ηγέτες των δυο Κοινοτήτων μπορούν να επιλύσουν την εσωτερική πτυχή του προβλήματος. Η εξωτερική πτυχή, παρατήρησε, αφορά στην Τουρκία, η οποία για να στηρίξει εμπράκτως τις συνομιλίες, θα πρέπει να προχωρήσει στην έναρξη της αποχώρησης του στρατού της επί τη βάσει χρονοδιαγράμματος και να κάνει κάτι για τον τερματισμό πχ του εποικισμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, είναι που πρέπει να στραφεί η ΕΕ. Δηλαδή, να πει στην Τουρκία να λάβει πρακτικά μέτρα για υποβοήθηση της λύσης.

Αντιγόνη Παπαδοπούλου: Τι θα συμβεί, είπε, με την Τουρκία, η οποία αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και η οποία συνεχίζει να ασκεί βέτο σε διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας; Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία συνεχίζει να μην προχωρεί στην ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία… Η απάντηση της Προεδρίας και της Επιτροπής είναι ότι όντως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου και όλα τα συναφή είναι συμβατικές υποχρεώσεις…

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης