Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Μάχες χαρακωμάτων με Άγκυρα


Επιστολή της Λευκωσίας στον Γ.Γ. του ΟΗΕ για καταγγελία του Ερντογάν
ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Φωτογραφία
ΗΛευκωσία κατάγγειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα όσα προκλητικά ανέφερε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει στην αντεπίθεση καθώς τις τελευταίας ημέρες δέχεται από την Τουρκία βολές και επικρίσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία να φορτωθεί η Λευκωσία τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Η μάχη χαρακωμάτων στο διεθνές πεδίο φαίνεται τώρα να αρχίζει με έντονο χρώμα Η Κυπριακή Κυβέρνηση στην επιστολή προς τον Γ.Γ. αναδεικνύει δυο στοιχεία από την ομιλία Ερντογάν και καλεί τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει. Πρώτο, την απειλή για προώθηση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσε- ων. Δεύτερο, την προβολή του μύθου για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Μηνάς Χατζήμιχαηλ σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ημερομηνίας 25 Σεπτεμβρίου, καλεί τη διεθνή κοινότητα να υποδείξει στην Άγκυρα, που είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι ο ρόλος της είναι να υπερασπίζεται τους διεθνείς νόμους και τη νομιμότητα και όχι να ζητά την αναβάθμιση μιας παράνομης οντότητας. Υπενθύμισε δε ότι η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδικάσθηκε με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στην επιστολή καταγγέλλεται η Τουρκία ότι με τη στάση της και τη συνεχιζόμενη κατοχή, υποβάλλει τους Τ/κ σε απομόνωση.
Μέσα στο κλίμα αυτό επαναρχίζουν αυτή την εβδομάδα οι απευθείας διαπραγματεύσεις, Χριστόφια - Ταλάτ. Η προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές στα θέματα της εκτελεστικής εξουσίας, στις συναντήσεις Ιακώβου - Ναμί δεν καρποφόρησε.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξήγγειλε πως για να μπορέσει να λυθεί το Κυπριακό θα συνεχίσουν να πιέζουν την Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ‘’Ελ Παΐς’’, Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, είπε ότι αν και φέρεται σαν το μοναδικό πρόβλημα με την Κύπρο να είναι τα λιμάνια, αυτό δεν είναι σωστό.
Υποστηρίζοντας ότι το 2004 με την αποδοχή της Κύπρου ως πλήρες μέλους, η ΕΕ παραβίασε τους κανόνες μη αποδοχής μιας χώρας που δεν έχει λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα και τα προβλήματα με τους γείτονές της, ο κ. Νταβούτογλου υπενθύμισε το ναι των Τ/κ και το όχι των Ε/κ. Ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε αργά τόσο για την Τουρκία όσον και για την ΕΕ το να γίνει η χώρα μέλος της Ένωσης το 2015.
Απάντηση στις τουρκικές αλχημείες για την ενταξιακή της πορεία έδωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού. «Το Υπουργείο Εξωτερικών και η κυπριακή Κυβέρνηση έχει αρχίσει ήδη να ακολουθεί τη στρατηγική και να εφαρμόζει την πολιτική του με βάση την καθοδήγηση που του έχει δώσει το Εθνικό Συμβούλιο και παραμένουν ανοικτά όλα τα σενάρια, όπως παραμένει ανοικτή και η τοποθέτηση της Κύπρου ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καταγράφονται στη δήλωση του Σεπτέμβρη του 2005, τότε δεν μπορεί παρά να υπάρξουν επιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας πως το περιεχόμενο των επιπτώσεων αυτών θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις που θα επικρατούν τότε.
Δεν παζαρεύουμε αναγνώριση του ψευδοκράτους
ΛΑΒΡΟΦ
Η ΜΟΣΧΑξεκαθάρισε ότι δεν συζητά αναγνώριση του ψευδοκράτους ανεξαρτήτως των ανταλλαγμάτων. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αποκλείει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει η Ρωσία κρατική υπόσταση στα κατεχόμενα με αντάλλαγμα την αναγνώριση της αποσχισθείσας από τη Γεωργία Δημοκρατίας της Αμπχαζίας εκ μέρους της Τουρκίας.
«Η Ρωσία δεν παζαρεύει την αναγνώριση της “Βόρειας Κύπρου” από τη Μόσχα, με αντάλλαγμα την αναγνώριση της Αμπχαζίας από την Αγκυρα», είπε ο κ. Λαβρόφ, απαντώντας σε ερώτηση φοιτητή, κατά την πρόσφατη διάλεξή του στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αμπχαζίας στο Σοχούμι.
«Δεν είμαστε επιρρεπείς σε οποιαδήποτε συναλλαγή με τη λογική του εσύ σε μένα κι εγώ σε σένα.
Πρόκειται για τελείως διαφορετικές υποθέσεις. Από ιστορικής, ηθικής και ανθρώπινης άποψης είναι διαφορετικές καταστάσεις και κάθε είδους παζάρεμα είναι άτοπο εδώ», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.
«Κάθε κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί λαμβάνοντας υπόψη τα ιστορικά δεδομένα», κατέληξε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, οι σχετικές δηλώσεις του οποίου αναπαράγονται σήμερα από αρκετά ρωσικά ΜΜΕ και την επίσημη ιστοσελίδα του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», όπου το γεγονός επισημαίνεται ως αντικατοπτρίζον την «υπεύθυνη διεθνή πολιτική της Ρωσίας».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης