Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Νάτοι οι ανθέλληνες

Προκλητική αθώωση Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Καμιά εισήγηση για κυρώσεις

ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Φωτογραφία
Προκλητική αθώωση της Τουρκίας σε δύο επίπεδα αντανακλά το προσχέδιο του Εγγράφου Στρατηγικής της Κομισιόν, ενόψει της αξιολόγησης του Δεκεμβρίου, το οποίο αποκαλύπτει ο «Φ». Το προσχέδιο Στρατηγικής αποενοχοποιεί την Άγκυρα θεωρώντας εν πολλοίς ως δεδομένη την υποστήριξη της Τουρκίας στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν αποφεύγει να εισηγηθεί κυρώσεις, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνει ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει καμιά εκ των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Το «διά ταύτα» του προσχεδίου Στρατηγικής περιορίζεται σε μια αόριστη και «ανέξοδη» υπόδειξη για την Τουρκία, για εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο και για εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Ειδικότερα:
1. Αποενοχοποίηση: «Η Τουρκία έχει συνεχίσει να εκφράζει δημόσια στήριξη στις εν εξελίξει συνομιλίες… για την εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος», αναφέρει το προσχέδιο Στρατηγικής της ΕΕ. Η αναφορά αυτή δημιουργεί την εντύπωση ότι η Κομισιόν όχι μόνο δεν αμφισβητεί τη «στήριξη» της Κυβέρνησης Ερντογάν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά θεωρεί ως δεδομένο ότι η Άγκυρα «έχει συνεχίσει» στη διάρκεια του τελευταίου έτους να τηρεί θετική στάση προς αυτή την κατεύθυνση. Η εν λόγω αναφορά αναμένεται να αξιοποιηθεί μελλοντικά για την αποενοχοποίηση της Τουρκίας σε ένα ενδεχόμενο «παιγνίδι ευθυνών»…

2. Απουσία εισηγήσεων για κυρώσεις: Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσιεύει εδώ και αρκετές βδομάδες ο «Φ», ο επίτροπος Όλι Ρεν και οι συνεργάτες του αποφεύγουν να εισηγηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, αρκούμενοι μόνο στη διαπίστωση των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι «είναι απαραίτητο η Τουρκία να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της πλήρους και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και να πραγματοποιήσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι τα περιθώρια διαφοροποίησης του Εγγράφου Στρατηγικής είναι περιορισμένα, δεδομένου και ότι η έγκριση του από την Κομισιόν απαιτεί απλή πλειοψηφία. Άλλωστε, στενός συνεργάτης του κ. Ρεν διεμήνυσε ότι «δεν τίθεται θέμα εισήγησης για επιβολή κυρώσεων».
Το Έγγραφο Στρατηγικής, όπως και η Έκθεση Προόδου, η οποία κινείται στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος, οριστικοποιούνται τις προσεχείς μέρες και θα εκδοθούν επισήμως στις 14 Οκτωβρίου.

Η ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


ΟΛΟ το προσχέδιο του Εγγράφου Στρατηγικής αναφέρει
χαρακτηριστικά:
«Η Τουρκία έχει συνεχίσει να εκφράζει δημόσια στήριξη στις εν εξελίξει συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, για την εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο (however), δεν έχει σημειωθεί πρόοδος προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και δεν έχει άρει όλα τα εμπόδια για την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών, περιλαμβανομένων περιορισμών σε συνδέσμους απευθείας μεταφοράς (direct transportlinks) με την Κύπρο. Είναι απαραίτητο η Τουρκία να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της πλήρους και χωρίς δυσμενείς διακρίσεις εφαρμογής του Πρωτοκόλλου και να πραγματοποιήσει πρόοδο προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία».
Το προσχέδιο του Εγγράφου Στρατηγικής περιλαμβάνει δύο ακόμη αναφορές που σχετίζονται με την Κύπρο και παρατίθενται σε άλλα σημεία του κειμένου:
1. Η απουσία επικοινωνίας στα κέντρα εναέριας κυκλοφορίας στην Τουρκία και στην Κύπρο συνεχίζει να περιορίζει την ασφάλεια στον εναέριο χώρο.
2. Αφού υπογραμμίζει το ρόλο της Τουρκίας στην άμυνα και ασφάλεια της ΕΕ, το προσχέδιο του Εγγράφου Στρατηγικής επισημαίνει ότι «ωστόσο η Τουρκία αντιτίθεται στη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ η οποία θα περιελάμβανε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ». Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με τη θέση της ΕΕ για τις Διευθετήσεις Βασενάαρ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης