Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Έσπασε η ομοφωνία Εθνικού για αξιολόγηση της Τουρκίας


Ο ΔΗΣΥπαραπέμπει από τώρα για τον ερχόμενο Ιούνιο...

Φωτογραφία
Στις συνομιλίες που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με τον Πρόεδρο Χριστόφια θα καθοριστεί και ο άξονας που οι δύο κυβερνήσεις θα κινηθούν ενόψει Δεκεμβρίου.

Θέση της Αθήνας είναι πως η εκπλήρωση των υποχρεώσεων από μέρους της Τουρκίας παραμένει το βασικό ζητούμενο για το Δεκέμβρη γι’ αυτό και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Ανάλογη θέση εκφράζει και η κυπριακή κυβέρνηση η οποία συστήνει υπομονή σε όλους όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν γύρω από τη θέση της ελληνική κυβέρνησης για ένα νέο «οδικό χάρτη» για την Τουρκία το Δεκέμβρη.

Στη Λευκωσία όμως τα πολιτικά κόμματα προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο το κεφάλαιο ευρωτουρκικά και Δεκέμβρη, παρ’ όλο που όλοι μιλούν για την υποχρέωση της Τουρκίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και να συμβάλει και στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστηρίζει πως εάν δεν υπάρξει οποιαδήποτε θετική κίνηση από μέρους της Τουρκίας μέχρι το Δεκέμβρη αυτό να καταγραφεί και να της δοθεί υπό όρους παράταση μέχρι τον Ιούνιο. Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως η Κύπρος θα πρέπει να καταθέσει τη θέση ότι δίνει περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο και εάν δεν σημειωθεί πρόοδος, τότε δεν θα υπάρχει εκ μέρους της Λευκωσίας ανοχή στο άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου. Ανακοίνωσε ότι ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλία να στείλει επιστολή προς ηγετικά στελέχη κρατών-μελών της ΕΕ που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να τους ενημερώσει για τις θέσεις της Κύπρου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, που είχε επίσης χθες συνάντηση με τον κ. Χριστόφια όπου συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις σε Κυπριακό και ευρωτουρκικά, τόνισε πως θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει και αποδοκιμασία της Τουρκίας και επιβολή κυρώσεων και μετά να γίνουν οποιεσδήποτε σκέψεις για «οδικό χάρτη». Ο κ. Ομήρου εξήγησε ότι η θέση της Αθήνας δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα διέλθει αβρόχοις ποσί το Δεκέμβρη και υπενθύμισε την αναφορά Παπανδρέου ότι το δικαίωμα του βέτο παραμένει στο ελλαδικό οπλοστάσιο. «Η Τουρκία είτε θα συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, ή θα πρέπει να αποδοκιμαστεί σφόδρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελικά συμπεράσματα του Δεκεμβρίου και να της επιβληθούν και κυρώσεις», υπογράμμισε. Ο κ. Ομήρου μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών με τη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία θα προσφωνήσει στις 14 Οκτωβρίου.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι από τη στιγμή που επίκειται μια σημαντική συνάντηση μεταξύ των ηγεσιών της Κύπρου και της Ελλάδας αποτελεί πλεόνασμα να συζητείται οτιδήποτε αυτή τη στιγμή. Ο εκπρόσωπος Τύπου Σταύρος Ευαγόρου υπενθύμισε τις αποφάσεις που λήφθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο και υπογράμμισε πως «επιτέλους θα πρέπει να μάθουμε υπομονή».
Θέση του Μάριου Καρογιάν είναι πως ο «οδικός χάρτης» ήδη υπήρχε και είχε ξεκινήσει το 2004 και έχει ως καταληκτική ημερομηνία το 2009. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ παρέπεμψε στη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό προκειμένου να ακούσει λεπτομέρειες γύρω από τη συγκεκριμένη άποψη. Θέση του ΔΗΚΟ, είπε, παραμένει ότι το Δεκέμβρη η Τουρκία «δεν μπορεί να τη βγάλει καθαρή». Σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης μιας σαφούς καταγραφής των όσων έπρεπε να πράξει και δεν έκανε η Τουρκία «χωρίς νερώματα».

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ μίλησε για μια καινούργια εφεύρεση και έναν εύσχημο τρόπο «να μην απαιτήσουμε από την Τουρκία την υλοποίηση των υποχρεώσεών της και για την Κύπρο». Περαιτέρω σημείωσε πως αυτοί που εισηγούνται νέο «οδικό χάρτη» να εξηγήσουν τι θα περιλάβουν και πώς η Τουρκία θα υλοποιήσει οτιδήποτε αφού σήμερα δεν το πράττει.
Τη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου θα αναμένουν και οι Οικολόγοι καθώς, όπως εξήγησε ο Γιώργος Περδίκης, το όλο θέμα «δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια συνταγή στρίβειν διά του αρραβώνος».
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης