Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

"Μυστικός δείπνος" Lockheed Martin με στελέχη της ΓΔΑΕΕ στο Παρίσι


Άνοιξε χθες τις πύλες του το αεροπορικό σαλόνι του Μπουρζέ σε μία έκθεση που εφέτος γιορτάζει τα εκατό χρόνια από την γέννησή της στο γνωστό προάστειο του Παρισιού. Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες συνέρρευσαν την πρώτη ημέρα και μεταξύ αυτών και δύο ελληνικές αντιπροσωπείες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας: Η πρώτη από την ΓΔΑΕΕ, υπό τον γενικό διευθυντή της, Ευάγγελο Βασιλάκο και η δεύτερη του ΓΕΑ που ταξίδεψε στην γαλλική πρωτεύουσα υπό τον Α/ΓΕΑ, Ιωάννη Γιάγκο. Εντύπωση προκάλεσα το χθεσινό δείπνο που παρέθεσε η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin σε στελέχη της ΓΔΑΕΕ (δεν παρέστη ο Ε.Βασιλάκος).

Το δείπνο παρατέθηκε σε γνωστό παρισινό restaurant από τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Ντένι Πλέσσα και βέβαια κυριάρχησε σε αυτό η συζήτηση για τη νέα προμήθεια μαχητικού για το οποίο η L.M. έχει ήδη καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση.

Για όσους θεωρούν ότι είναι παράδοξο να παρατίθενται γεύματα από στελέχη εταιρειών σε αξιωματικούς που συμμετέχουν σε αξιολογήσεις για υλικό δισεκατομμυρίων ευρώ, να σημειώσουμε ότι η L.M. γενικά δεν "υπακούει" σε τέτοιες αντιλήψεις και ακολουθεί ιδιαίτερα επιθετικό μάρκετινγκ.

Χαρακτηριστικό γεγονός είναι οι υποτροφίες που δίνονται κάθε χρόνο σε παιδιά οικογενειών στελεχών της Π.Α. από την L.M., ενώ βέβαια φημίζεται και για το follow-on-support που προσφέρει, όταν πρόκειται να υποστηρίξει τα προϊόντα της. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν μονοπωλεί τις αγορές μαχητικών της Π.Α. τα τελευταία είκοσι χρόνια με έναν συνδυασμό επιθετικού μάρκετινγκ-υποστήριξης-ικανών στελεχών.

Στο γεύμα με τα στελέχη της ΓΔΑΕΕ, καταναλώθηκε ικανός αριθμός φιαλών γαλλικού κρασιού και η βραδιά έκλεισε με τον Ντένη Πλέσσα να αποχαιρετά όρθιος στην έξοδο τους φιλοξενούμενούς του.

Μία άλλη συνάντηση που κατέγραψε η ομάδα ανταποκριτών του defencenet.gr στην γαλλική πρωτεύουσα, ήταν η-υπηρεσιακή αυτή την φορά-συνάντηση που είχε η ομάδα της ΓΔΑΕΕ με στελέχη της αμερικανικής εταιρείας Raytheon, κύριου κατασκευαστή του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS II, με το οποίο έχει δημιουργηθεί μείζον θέμα σε ότι αφορά την μη αποδοχή του από την Πολεμική Αεροπορία, παρά το γεγονός ότι παραδόθηκε ολοκληρωμένο στα νέα αεροσκάφη F-16C Advanced Block 52+ του Peace Xenia ΙV που πρόσφατα παρέλαβε η Π.Α.

Η συνάντηση έγινε μέσα σε καλό κλίμα (στην Αθήνα είχε αναβληθεί δύο φορές) και με δεδομένη την επιθυμία της Π.Α. να παραληφθεί το σύστημα (μην ξεχνάμε ότι εκκρεμεί η εγκατάστασή του και στα F-16 του προγράμματος Peace Xenia III) ελπίζεται ότι σύντομα θα αρθούν όλες εκείνες οι τεχνικές και νομικές δυσκολίες που δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής την παραλαβή του.


Σε ότι αφορά την αντιπροσωπεία του ΓΕΑ, ο Α/ΓΕΑ, Ιωάννης Γιάγκος, επισκέφθηκε όλα τα περίπτερα των εταιρειών των οποίω τα αεροσκάφη είναι υποψήφια στην αξιολόγηση της Π.Α. και ενημερώθηκε από τα στελέχη τους για τις τελευταίες εξελίξεις στα προγράμματα ανάπτυξης.
DefenceNet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης