Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Θωρακισμένα οχήματα για την ελληνική δύναμη στο Αφγανιστάν



ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
θωρακισμένων οχημάτων για την ασφαλή μεταφορά των στρατιωτικών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν προχωρεί άρον άρον το ελληνικό Πεντάγωνο, καθώς οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έχουν αυξηθεί και αναβαθμιστεί και επίκειται η μετακίνηση του ελληνικού τάγματος από την πρωτεύουσα Καμπούλ στη δυτική επαρχία Χεράτ.

Για πρώτη φορά εμφανίζεται αυξημένος ο αριθμός των στρατιωτικών που πηγαίνουν στο Αφγανιστάν όχι με δική τους επιθυμία αλλά με διαταγή. Στην κατηγορία αυτή ανήκει όχι μόνο μέρος του προσωπικού που εναλλάσσεται στη συγκρότηση του Τάγματος Ειδικής Σύνθεσης αλλά και το προσωπικό που καλείται να εκπληρώσει τις νέες υποχρεώσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα πρόκειται για:

● Ομάδα 16 λοχαγών και ταγματαρχών που ήδη εκπαιδεύονται στο ειδικό κέντρο JΜRC, στο Ηofenfels της Γερμανίας. Η ελληνική ομάδα (ΟΜLΤ΄S) θα αναλάβει το φθινόπωρο την καθοδήγηση και τακτική εκπαίδευση του τάγματος υποστήριξης της νεοσύστατης Μεραρχίας Καμπούλ.

● Τρεις ομάδες συνολικά 20 γιατρών και νοσηλευτών που αναχωρούν τις επόμενες ημέρες για γερμανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Βόρειο Αφγανιστάν. Αποτελούν μέρος πρόσθετης διεθνούς δύναμης 10.000 στρατιωτικών που μεταβαίνει στο Αφγανιστάν για 4 μήνες λόγω των εκλογών του Αυγούστου.

● Μονάδα 40 αξιωματικών και υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας που θα αναλάβει, το 2010, τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Έλληνες πιλότοι σε ΑWΑCS
Το νέο σχέδιο ενίσχυσης των συμμαχικών δυνάμεων αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για πρώτη φορά Έλληνες πιλότοι και ελεγκτές αεράμυνας να συμμετάσχουν ως πληρώματα 4 ιπτάμενων ραντάρ (ΑWΑCS) του ΝΑΤΟ, που θα αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν για έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση του ελληνικού τάγματος από την Καμπούλ στην επαρχία Χεράτ υπάρχει προβληματισμός για τις δυσκολίες της οδικής μεταφοράς αλλά και της νέας αποστολής σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Πιθανόν το τάγμα- με αλλαγή σύνθεσης- να ασχοληθεί με την κατασκευή και επισκευή γεφυρών. Οι νέες συνθήκες έχουν επιτείνει την ανάγκη για θωρακισμένα οχήματα καθώς τα υπάρχοντα δεν επαρκούν. Ήδη έχουν δοθεί εντολές για έρευνα αγοράς διεθνώς είτε για νέα είτε για μεταχειρισμένα οχήματα. Στα ανοιχτά θέματα είναι και οι κανόνες εμπλοκής σε μάχη. Πηγές στην Αθήνα λένε ότι δεν έχουν αλλάξει, αλλά αρκετοί στρατιωτικοί λένε ότι αυτό που τελικά θα τους καθορίσει είναι οι πραγματικές συνθήκες που θα βρουν στη Χεράτ.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης