Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Επίσκεψη Ερντογάν στη σκιά των προκλήσεων

Ως εθιμοτυπική αντιμετωπίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει αύριο το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Οι προσδοκίες είναι ελάχιστες, όπως βεβαιώνουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, και για το λόγο αυτό επιχειρείται η επικοινωνιακή υποβάθμιση του γεγονότος, που σε άλλη συγκυρία θα αντιμετωπιζόταν ως μείζονος διπλωματικής σημασίας. Η πρόσφατη δημόσια αναφορά του Τούρκου πρωθυπουργού σε «πολίτες του στη Θράκη» ενόχλησε εντονότατα την κυβέρνηση, που χθες δέχθηκε εξίσου αρνητικά μηνύματα από την Αγκυρα, με επίκεντρο το Ανατολικό Αιγαίο. Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και παρεμβάσεις στη διεθνή δύναμη αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης ήταν το «κρεσέντο» της προκλητικότητας της τουρκικής αεροπορίας, παραμονές της επίσκεψης του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Η αρχή έγινε νωρίς το πρωί, όταν ένα σλοβακικό αεροσκάφος, που περιπολούσε μεταξύ Σάμου και Κω για εντοπισμό λαθρομεταναστών, δέχτηκε προτροπή από χειριστή τουρκικού ραντάρ να απομακρυνθεί από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι είχε εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο. Το πλήρωμα του αεροσκάφους της FRONTEX αγνόησε την προτροπή, καθώς βρισκόταν νοτίως της Σάμου εντός του FIR Αθήνας, αλλά αυτό δεν αναιρεί τη σημασία της τουρκικής πρωτοβουλίας. Διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι τους τελευταίους μήνες γίνεται διαρκώς τέτοιου περιεχομένου ενημέρωση σε ξένα αεροσκάφη, ενώ όταν πρόκειται για ελληνικά διατυπώνονται ακόμη και απειλές αναχαίτισης.

Λίγες ώρες αργότερα δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι σε ύψος 800 και 500 μέτρων αντίστοιχα, ενώ άλλη μια υπερπτήση σημειώθηκε αργά το απόγευμα. Η ατμόσφαιρα στις σχέσεις Αθήνας-Αγκυρας είναι έτσι κι αλλιώς βαριά λόγω της τουρκικής άρνησης να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επανεισδοχής λαθρομεταναστών. Για το θέμα αυτό επισκέφθηκε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών, πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος. Μετέφερε στους Τούρκους συνομιλητές του το μήνυμα ότι η μη συμμόρφωση της Αγκυρας στη συμβατική της υποχρέωση θα επηρεάσει αρνητικά τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η φράση του ότι αποτελεί «παιχνίδι με τη φωτιά» η επιμονή στη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου εκλήφθηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης ως ευθεία απειλή και πυροδότησε επικριτικά σχόλια.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Κ. Καραμανλής θα θέσει στον Τούρκο ομόλογό του το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, ζητώντας συνεργασία, ενώ θα επισημάνει την ανάγκη ύφεσης στο Αιγαίο και τη βούλησή του για υιοθέτηση μέτρων που μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η τουρκική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέτοντας ως προϋπόθεση την αποδοχή του τουρκικού αιτήματος για εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη.


Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης