Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

«Θα μας βρίσκει στο δρόμο της»

Το σαφές μήνυμα στην τουρκική ηγεσία ότι πρέπει να κατανοήσει πως για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι απαραίτητο η χώρα αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Κύπρου, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, από την Υπάτη, όπου βρέθηκε χθες για να παραστεί στην επέτειο του ολοκαυτώματος της 17ης Ιουνίου1944. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε επίσης ότι «διαφορετικά η Τουρκία θα μας βρίσκει στο δρόμο της, στην προσπάθεια ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια μεγάλο τμήμα του εδάφους της τελεί υπό κατοχή, κατά παράβαση των αρχών του διεθνούς Δικαίου και των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Κύπρος, κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει τη μάχη την καλή για απαλλαγή από την ξένη κατοχή για επανένωση του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας, στη βάση των αρχών του διεθνούς Δικαίου και των αρχών και των αξιών στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση διακηρύττει ότι στηρίζεται», τόνισε.

Υπογράμμισε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά συνομιλεί «για επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στα πλαίσια της οποίας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα είναι πολιτικά ισότιμοι χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκην και αριθμητικά ισότιμοι, γιατί πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το βάρος της κάθε κοινότητας στο σύνολο του πληθυσμού».
«Διεξάγουμε τις συνομιλίες με καλή θέληση, υπερασπιζόμενοι αρχές. Είμαστε συνάμα ευέλικτοι, ώστε να πετύχουμε ένα συμβιβασμό κοινά αποδεκτό, ο οποίος θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Παραδέχθηκε ότι «οι συνομιλίες είναι δύσκολες» και «ο δρόμος είναι γεμάτος με εμπόδια». Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα «πως η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα επιδείξουν κατανόηση και την αναγκαία καλή θέληση, ώστε να φτάσουμε σε λύση». «Η τουρκική ηγεσία πρέπει να κατανοήσει ότι για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι απαραίτητο η χώρα αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Κύπρου», υπέδειξε και προειδοποίησε ότι «διαφορετικά η Τουρκία θα μας βρίσκει στο δρόμο της στην προσπάθεια ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στον αγώνα που διεξάγει η ελληνοκυπριακή πλευρά βασικότατο στήριγμα είναι η ελληνική Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και γενικά ο ελληνικός λαός.


Απέτισε φόρο τιμής…

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Δημοκρατίας απέτισε φόρο τιμής εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού στη μεγάλη θυσία του ολοκαυτώματος της 17ης Ιουνίου 1944, λέγοντας πως στο μεγάλο πόλεμο «Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συμπολέμησαν με τους Έλληνες και τους άλλους λαούς στον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, διεκδικώντας ειρήνη, δικαιοσύνη, λευτεριά και δημοκρατία». Τόνισε ότι τον κυπριακό λαό, τον δένουν με την περιοχή της Υπάτης οι Κύπριοι εθελοντές που συμπολέμησαν στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 με οπλαρχηγούς και αγωνιστές από την Υπάτη. Ανέφερε ενδεικτικά τον αγωνιστή Αδάμ Μάρκου Κυπραίο, ο οποίος, σύμφωνα με πιστοποιητικά του Αγώνα, πολέμησε με τον Κριεζιώτη και τον Καρατάσο «εις άπασαν την Ανατολική Ελλάδα, εις Αμπριανήν, Λιβανάτες, Δαμάστη, Ζεμειόν».

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης