Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Σύμβολο αυτοπεποίθησης

Παγκόσμιος θαυμασμός για το Μουσείο της Ακρόπολης

Από την αίθουσα του Παρθενώνα η φτερωτή αγγελιοφόρος των θεών του Ολύμπου μετέφερε στον πλανήτη το μήνυμα «να επιστραφούν τα Γλυπτά στο σπίτι τους»…

Η συμβολική επανένωση της αυθεντικής κεφαλής της Ιριδας με το σώμα της (που βρίσκεται στο Λονδίνο) σε αντίγραφο της ανατ.ζωφόρου ήταν μία από τις συγκινητικές στιγμές της επίσημης τελετής των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.Το ίδιο μήνυμα κυριάρχησε και στις ομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, του υπουργού Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, ενώ η UNESCO, διά στόματος του γενικού διευθυντή της, Κοϊχίρο Ματσούρα, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες…
E.T.

Το Σάββατο οι διεθνείς προβολείς στράφηκαν στην Αθήνα, στο μουσείο που «παντρεύει» τον αρχαίο πολιτισμό με τη τεχνολογία, την καθημερινότητα της αρχαίας πόλης με τη δική μας ζωή, στις ίδιες γειτονιές. Τη συνένωση αυτή συμβόλιζαν τα πρωτότυπα εγκαίνια που δεν είχαν κορδέλα, είχαν όμως συναισθηματική φόρτιση. Σε προθήκη του πατώματος, στην αρχή της γυάλινης ράμπας, εκεί όπου παρουσιάζονται τα «εγκαίνια» σπιτιού των αρχών του 3ου π.Χ. αιώνα που βρέθηκε στην υπόγεια ανασκαφή του Μουσείου, τοποθετήθηκε από τον κ. Καραμανλή, με τη συνδρομή της συντηρήτριας κυρίας Ελένης Γκοβάτσου, το αγγείο που έλειπε. Μια κούπα για κρασί, μια ευχή για την καλοτυχία του Μουσείου. Από την επιδαπέδια προθήκη πέρασε πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζοντας τη λειτουργία του κτιρίου… «Σήμερα», επεσήμανε ο κ. Παπούλιας, «ο κόσμος όλος μπορεί να δει συγκεντρωμένα τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Κάποια λείπουν. Είναι ώρα να επουλωθούν οι πληγές του μνημείου με την επιστροφή των Μαρμάρων που του ανήκουν».

«Σύμβολο αυτοπεποίθησης», χαρακτήρισε το Μουσείο ο κ. Κώστας Καραμανλής. Μνημονεύοντας τους εμπνευστές του έργου –«τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή και την αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη»– ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η ακεραιότητα των μνημείων και των συμβολισμών του Παρθενώνα δεν είναι αίτημα μόνο της Ελλάδας. Είναι διεκδίκηση της ανθρωπότητας στην οποία ανήκουν τόσο ο Παρθενώνας όσο και οι συμβολισμοί του…».

«Τα Μάρμαρα καλούν τα Μάρμαρα», υπογράμμισε ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Λίγη ώρα αργότερα –σε μια «κίνηση συμβολισμού και ελπίδας»– τοποθέτησε το κεφάλι της Ιριδας σε λίθο της ανατολικής ζωφόρου. Με την ευχή «η συνένωση αυτή μια μέρα να γίνει ανάμεσα σε πρωτότυπο και πρωτότυπο». Ο κ. Μπαρόζο απέφυγε να αναφερθεί στα Μάρμαρα, μίλησε όμως για τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη δημιουργία του Μουσείου. «Η Ελλάδα», είπε, «είναι μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου γιατί ο πολιτισμός είναι πιο σημαντικός από την οικονομία». Τα «συγχαρητήριά» του προς το ακροατήριο τα απηύθυνε στα ελληνικά.

Πριν από το επίσημο δείπνο στο αίθριο του εστιατορίου όπου οι υψηλοί προσκεκλημένοι (πρόεδροι, πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, πρεσβευτές και προσωπικότητες από την κοινωνική και οικονομική ζωή της Ελλάδας) απόλαυσαν και το video art της Αθηνάς Τσαγγάρη, με τα εκθέματα του Μουσείου να «ζωντανεύουν» στους γύρω τοίχους, προηγήθηκε η ξενάγηση στο Μουσείο. Με τους επίσημους χωρισμένους σε τρία γκρουπ. Στο πρώτο οι αρχηγοί των ξένων κρατών, που τελικά ήταν κατά πολύ λιγότεροι απ’ όσους αρχικά αναμέναμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση… Ξεναγός ο πρόεδρος και ψυχή του Μουσείου κ. Δημήτρης Παντερμαλής. Η περιήγηση στους θησαυρούς συνοδεύτηκε από πολλά επιφωνήματα θαυμασμού, όπως αυτό του κ. Παπούλια: «Είναι θαυμάσιο!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης