Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Κολαστήρια τα ψυχιατρεία της Τουρκίας

Το «Εξπρές του Μεσονυκτίου», η ταινία που απεικόνισε τη φρίκη στις τουρκικές φυλακές, ωχριά μπροστά στα όσα ενέταξαν στην έκθεσή τους τα μέλη της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στα ψυχιατρικά ιδρύματα της Τουρκίας.


Η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων στα οποία κατέληξαν τα μέλη της CPT ύστερα από σχετική επίσκεψή τους στην Τουρκία, το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2006, οφείλεται στο ότι μέχρι τώρα οι τουρκικές Αρχές δεν είχαν απαντήσει στα όσα τους καταμαρτυρούνταν στην έκθεση, ενώ απαιτούσαν η έκθεση να δοθεί στη δημοσιότητα μαζί με τις απαντήσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Θεραπεία με ηλεκτροσόκ
Στην έκθεση περιγράφονται οι απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και «περιθάλπονται» οι ασθενείς στα ψυχιατρικά ιδρύματα της Τουρκίας, όπου οι νοσηλευτές τούς κακομεταχειρίζονται (χωρίς ποτέ να τιμωρούνται γι' αυτό), οι ασθενείς δεν... εμποδίζονται να βιαιοπραγούν μεταξύ τους, δεν υπάρχουν κρεβάτια, καθαρά σεντόνια και επαρκείς ποσότητες ειδών υγιεινής, δεν μπορούν να κάνουν ένα μπάνιο σε θερμοκρασίες κανονικές, διαβιούν όλοι μαζί σε τεράστια δωμάτια και δεν έχουν ούτε μία ώρα την εβδομάδα στη διάθεσή τους για άσκηση στον εξωτερικό χώρο.
Στην έκθεση υπονοείται ότι προσφιλής μέθοδος θεραπείας των ψυχικά ασθενών στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι το ηλεκτροσόκ και γι' αυτό καλούνται οι τουρκικές Αρχές να γνωστοποιήσουν σε πόσους ψυχικά ασθενείς έχουν κάνει ηλεκτροσόκ το 2007.

Απαιτούνται νέες συνθήκες κράτησης
Η CPT απαιτεί να ληφθούν μέτρα: στο νοσοκομείο Σαμσούν, για να είναι καθαρά τα δωμάτια των ασθενών και να υπάρχει σωστή υγιεινή: στο νοσοκομείο του Μπακιρκόι, για να βελτιωθούν οι συνθήκες στην «πτέρυγα των φυλακών»· στο νοσοκομείο Ελαζίγκ, για να χωριστούν οι τεράστιοι θάλαμοι σε μικρότερα δωμάτια και να αφαιρεθούν τα μεταλλικά προστατευτικά από τα κρεβάτια.
Οι συνθήκες κράτησης αλλοδαπών κρατουμένων στην Κωνσταντινούπολη, και ιδιαίτερα στο Κουμκαπί, δεν εναρμονίζονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και γι' αυτό καλούνται οι τουρκικές Αρχές να θέσουν σε εφαρμογή τις νέες συνθήκες κράτησης, χωρίς καμία καθυστέρηση.
Οι ψυχικά ασθενείς στοιβάζονται σε απομονωμένους θαλάμους, εξετάζονται κατά ομάδες και όχι μεμονωμένα, ενώπιον αστυνομικών ή μη νοσηλευτικού προσωπικού, δεν υπάρχει αρχείο για τις περιπτώσεις τους, οι περισσότεροι είναι χωρίς ταυτότητα, ενώ δεν ελέγχεται σωστά η διάθεση των φαρμάκων.

Στο ψυχιατρείο χωρίς δικαστική απόφαση
Εντοπίστηκαν ασθενείς που έχουν κλειστεί στα ψυχιατρεία χωρίς τη θέλησή τους, δίχως να προϋπάρξει δικαστική απόφαση και χωρίς, βέβαια, να ενημερωθούν γραπτώς και προφορικώς για τους λόγους εγκλεισμού τους.
Κατά την έκθεση, τέλος, στα τουρκικά ψυχιατρεία υπάρχουν ασθενείς που έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα με αυθαίρετες αποφάσεις, χωρίς να προϋπάρξει ακρόαση από δικαστή.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης