Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Ο γύπας κατέρριψε το «γεράκι»

Το 4ο μαχητικό αεροσκάφος της στην τελευταία 20ετία έχασε χθες η Πολεμική Αεροπορία
Λουκάς Δημάκας


Ο γύπας «κατέρριψε» το «μαχόμενο γεράκι» των 40 εκατομμυρίων ευρώ! Το 4ο μαχητικό αεροσκάφος της
την τελευταία 20ετία έχασε χθες η Πολεμική Αεροπορία μετά τη σύγκρουσή του με ένα μεγάλο πτηνόγύπα, όπως εκτιμούν οι επιτελείς της ασφάλειας πτήσεων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

O μεγαλόσωμος γύπας προσέκρουσε στο ρύγχος του Fighting Falcon F-16 της αεροπορικής βάσης Νέας Αγχιάλου, ενώ αυτό πετούσε χαμηλά, στα 200 μέτρα από το έδαφος, μερικά μίλια ΝΑ των Ιωαννίνων, κοντά στο χωριό Μιχαλίτσι. Από την πρόσκρουση του πτηνού έσπασαν κομμάτια του ρύγχους που εισροφήθηκαν από τον κινητήρα, με αποτέλεσμα να νεκρωθεί! Εκτός ελέγχου βγήκαν και άλλα τμήματα που συνδέονται με το ρύγχος- πηδάλια, ηλεκτρονικά κ.ά.

Η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη για τον 32χρονο σμηναγό πιλότο, όταν διαπίστωσε ότι το «νεκρό» F-16 κατευθυνόταν σαν «στούκας» προς το χωριό Μιχαλίτσι! Με κατάλληλες κινήσεις- πλανάρισμα- κατόρθωσε να το ανυψώσει στα 500 μέτρα και να παρεκκλίνει παράλληλα από την πορεία προς το χωριό. Εκεί εγκατέλειψε με ασφάλεια το F-16, κάνοντας χρήση του αλεξιπτώτου του- η μεταφορά του στο νοσοκομείο της Αεροπορίας έγινε μόνο για προληπτικούς λόγους.

Η κατάσταση που αντιμετώπισε ο πιλότος χθες δεν είναι πρωτόγνωρη στα χρονικά της Αεροπορίας. Πάνω από 600 προσκρούσεις πτηνών σε ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν καταγραφεί από το 2000 μέχρι σήμερα- μερικές από αυτές ήταν εξαιρετικά σοβαρές.

Τα ατυχήματα αυτά θα ήταν ενδεχομένως πολύ περισσότερα, αν η Πολεμική Αεροπορία δεν είχε στο... οπλοστάσιό της σκιάχτρα, σφυρίχτρες, μαγνητόφωνα με μεγάλα ηχεία για μετάδοση κραυγών πανικόβλητων πτηνών, κανονάκια αερίου, κυνηγετικά όπλα και εκπαιδευμένα γεράκια.

Με αυτά οι υπεύθυνοι ασφαλείας πτήσεων κάθε βάσης εκφοβίζουν τα πτηνά- γλάρους, ψαρόνια, σπουργίτια, κοράκια κ.ά.- που πετούν κοντά στα αεροδρόμια, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότερες προσκρούσεις γίνονται στη φάση της απογείωσης ή της προσγείωσης. Η 32χρονη αρχισμηνίας Σοφία Γαλαμανώλη, με 5χρονη εμπειρία ως εκπαιδεύτρια, «συνοδός» γερακιών στην Τανάγρα και από πέρυσι στη Διεύθυνση Ασφαλείας Πτήσεων του ΓΕΑ, εκτιμά ότι «τα αποτελέσματα από τη χρήση γερακιών, που άρχισαν να χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα πιλοτικά από το 1999, είναι ενθαρρυντικά και αν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορούν να καταστούν αποτελεσματικότερα από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο εκφοβισμού και απομάκρυνσης πτηνών». Όπως λέει η αδειούχος, λόγω εγκυμοσύνης, αυτή την εποχή «αρχιγερακάρισσα» αρχισμηνίας, μετά την παρέλευση ενός μηνός με παρουσία εκπαιδευμένων γερακιών σ΄ ένα αεροδρόμιο, τα άλλα πτηνά «μειώνονται σημαντικά, διότι φοβούνται τα γεράκια. Και μόνον οι ελιγμοί τους τούς προκαλούν ανησυχία», λέει.

Σήμερα τα 21 γεράκια και οι περισσότεροι από τους 13 «γερακάρηδες»- υπαξιωματικούς έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, ενώ ορισμένοι ετοιμάζουν τις υποδομές για να πάνε και στη Νέα Αγχίαλο, όπου υπάρχουν πολλά πουλιά. Παράλληλα λειτουργεί και ως χώρος αναπαραγωγής, καθώς καθένα κοστίζει 1.500 ευρώ! Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως ο τύπος Πετρίτης.

ΜΕ ΓΕΡΑΚΙΑ
Τα αποτελέσματα από την πιλοτική χρήση γερακιών, που εκφοβίζουν πτηνά επικίνδυνα για τις πτήσεις είναι ενθαρρυντικά

Νέα πρόκληση ενώ ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΝ έκανε επίσημη επίσκεψη

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ο αρχηγός του Τουρκικού Ναυτικού ναύαρχος Μ. Ατάτς ετοιμαζόταν χθες το μεσημέρι να υποδεχθεί στο εστιατόριο του Τοπ-Καπί με θέα τον Βόσπορο τον Έλληνα ομόλογό του για επίσημο γεύμα, ζεύγος τουρκικών F-16 πέρασε πάνω από το Αγαθονήσι, μόλις 150 μέτρα πάνω από τα σπίτια των κατοίκων του νησιού.

Ήταν η 24η, εντός του 2009, υπέρπτηση ενός από τα τρία ελληνικά νησιά- Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Φούρνοι- στα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εστιάσει οι Τούρκοι για την πρόκληση αυτού του είδους.

Ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Γ. Καραμαλίκηςπου είχε ενημερωθεί από το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ για τη νέα χαμηλή διέλευση- έθεσε το θέμα στον ναύαρχο Ατάτς. Το τι διημείφθη μεταξύ των δύο που απομονώθηκαν για λίγη ώρα από τις συζύγους τους, είναι κάτι που δεν θα γίνει εύκολα- και γρήγορα- γνωστό.

Στην πράξη η τουρκική διακλαδική άσκηση «Θαλασσόλυκος» βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αιγαίο και το θερινό μορατόριουμ που αρχίζει σε λίγες ημέρες δεν αξιώνει και διακοπή των πτήσεων των τουρκικών αεροσκαφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης