Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΚΥΠΡΟΣ: Πετρελαϊκή συμφωνία


Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε στην αδειόδοτηση έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αεριού στον αμερικανικό κολοσσό Noble Energy παρά τις προειδοποιήσεις της Άγκυρας. Η συνεργασία προβλέπει την κατασκευή εγκαταστάσεων και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων απο την Noble Energy με δικά της έξοδα και κατανομή ποσοστού συν τω χρόνω, που σταδιακά θα ανέλθει στο 85%.

Ο Κύπριος υπουργός Βιομηχανίας Αντώνης Πασχλίδης, δήλωσε ότι οι κινήσεις της Τουρκίας να στείλει πολεμικά πλοία και να παρενοχλήσουν ερευνητικά σκάφη, πέρσι, δεν αποθάρρυναν τους υποψήφιους επενδυτές.

Δήλωσε επίσης ότι εύχεται να καταλήξουν θετικά οι συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, ώστε να μπορέσουν και οι Τουρκοκύπριοι να επωφεληθούν απο τα Κυπριακά πετρέλαια, αφού αυτά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ανήκουν σε όλους τους Κύπριους.

Τέλος, ο Κύπριος υπουργός διερωτήθηκε για πιο λόγο επεμβαίνει και αντιδρά η Τουρκία, σε συμφωνίες που αφορούν αποκλειστικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη στιγμή μάλιστα που και η ίδια η Τουρκία επιδιώκει το άνοιγμα του σχετικού κεφαλαίου για την ενέργεια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πως περιμένει να επιτύχει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να αναγνωρίζει τα δικαιώματα χώρας που είναι ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας;

Τι θα κάνει άραγε η Τουρκία, μήπως θα επιτεθεί και σε Αμερικανικά ερευνητικά σκάφη; Μακάρι να το πράξει! Τότε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για την τουρκική συμπεριφορά θα καταστούν αυτομάτως αυταπόδεικτα...

Στον αντίποδα, ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών ζήτησε η Κυπριακή κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια της για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και δήλωσε με θράσος ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προβαίνουν σε συμφωνίες με άλλες χώρες και εταιρείες, δεσμεύοντας και τους Τουρκοκύπριους.

Ο Τούρκος αξιωματούχος προχώρησε περαιτέρω κινδυνολογώντας: Δήλωσε, ότι η επιμονή των Ελληνοκύπριων είναι πιθανό να υπονομεύσει την ειρήνη στο νησί και την Ανατολική Μεσόγειο.
defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης