Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Προπαρασκευή εφόδου;



Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ


Ο χώρος, στον οποίο η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, είναι τα νησιά του Αιγαίου, που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο.

Αχμέτ Νταβούτογλου,
τούρκος υπουργός Εξωτερικών
(από το βιβλίο του
«Στρατηγικό Βάθος» - 2001)

Πριν κατηγορηθώ ότι ανησυχώ αδικαιολόγητα, προκαλώ, αναίτια, προβληματισμό στην κοινή γνώμη και ενοχλώ τη μακαριότητα, την αβελτηρία και την αδιαφορία της κυβέρνησης – του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΠΑΣΟΚ, δηλώνω ότι είμαι φανατικός φιλειρηνιστής. Ταυτόχρονα, όμως, η πικρή εμπειρία με έχει διδάξει ότι πρέπει «να έχω και τον νου μου». Παράλληλα, αποδέχομαι ότι κάθε υποκειμενική κρίση εμπεριέχει δόσεις αυθαιρεσίας, όταν δεν στηρίζεται σε ντοκουμέντα.

Ο κ. Νταβούτογλου, όμως, δεν σταματάει εκεί όπου τελειώνει το παραπάνω σχόλιό του. Προχωρεί (σελ. 122) και γράφει: «Η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίζει εγγυήσεις, οι οποίες θα της δώσουν τη δυνατότητα επέμβασης σε υποθέσεις που αφορούν τις μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια». Και συνεχίζει (σελ. 171): «Η πηγή του βασικού προβλήματος στο Αιγαίο είναι η αντίθεση μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του τρέχοντος "status quo". Σε αντίθεση προς το γεγονός ότι τα νησιά του Αιγαίου είναι φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Ανατολίας, η πολιτική διανομή έγινε μέσω διεθνών συμφωνιών υπέρ της Ελλάδας, πράγμα που υποδαυλίζει προβλήματα όπως η υφαλοκρηπίδα, τα χωρικά ύδατα, ο εναέριος χώρος, το FIR...»

Θα ανησυχούσα σφόδρα από τις εμπρηστικές αυτές δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ, αν δεν με καθησύχαζε η ηρεμία και ψυχραιμία του αρμόδιου υπουργού Άμυνας κ. Μεϊμαράκη και της ΥΠΕΞ κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Με μια φωνή λένε αμφότεροι: «Υπάρχει τάξη, ασφάλεια και ησυχία...». Ο πρώτος μάλιστα υπερθεματίζει: «Οι έλληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Οι Τούρκοι λαμβάνουν τις απαραίτητες απαντήσεις σε διπλωματικό επίπεδο και οπουδήποτε αλλού, αν χρειασθεί» (22.3.09). «Είναι μεσάνυχτα κι όλη η φύση ησυχάζει», έλεγε ένα προπολεμικό τραγουδάκι... Την ίδια στάση κρατάει και ο κ. Παπανδρέου, οπότε... «Ή ελευθερία ή ησυχία θα έχουμε», γράφει κάπου ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Τη μακαριότητα του κ. ΥΕΘΑ επισημαίνουν τα «ΝΕΑ» (10/4/09). «Ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης είναι παγερά αδιάφορος για τα εξοπλιστικά. Δεν υπογράφει ούτε καν για ανταλλακτικά». Ενώ ύστερα από λίγες ημέρες, η ίδια εφημερίδα (6/5/09) μας πληροφορεί ότι ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. κατηγορεί την Ελλάδα ότι αποικίζει το Αγαθονήσι παράνομα, γιατί είναι ένα νησί αμφισβητούμενης κυριαρχίας (!).

Είναι περιττό να αναφέρω σωρεία σχολίων και ρεπορτάζ του αθηναϊκού Τύπου των δύο τελευταίων μηνών, με τα οποία καταγγέλλεται ότι οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό Υμίων. Το «Π» (6/5/09) καταγγέλλει ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι, με τη δικαιολογία της «κατάληψης» του Αγαθονησιού από λαθρομετανάστες, που τους στέλνει η ίδια, να περάσει σε α΄ φάση τον έλεγχο στα Ηνωμένα Έθνη και μετά βλέπουμε...

Και από κοντά έχουμε την άποψη μιας καταξιωμένης και υψηλής στάθμης προσωπικότητας, του κ. Β. Σ. Μαρκεζίνη, που γράφει στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του «Σκιές από την Αμερική» (σελ. 186): «Η Τουρκία είναι σοβαρός λόγος ανησυχίας... Μία σύγκρουση είναι ενδεχόμενη... Είμαστε καλυμμένοι;». Το ερώτημα του κ. Β. Μαρκεζίνη θα απαντηθεί πιο κάτω, αφού σημειώσω ότι ένα σκηνικό δεν στήνεται μόνο του, θέλει πρωταγωνιστές κι από τις δύο πλευρές. Το τανγκό της σύγκρουσης απαιτεί δύο χορευτές...

Σε όλα τα παραπάνω, η ελληνική απάντηση θέση είναι: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι δυνάμεις ειρηνικές. Είναι δυνάμεις με βαθιά κοινωνική αποστολή». (Δήλωση ΥΕΘΑ κ. Μεϊμαράκη - Δεκ. 2008.) Κάτι σαν Στρατός Σωτηρίας, δηλαδή...

Το προπαρασκευαζόμενο

σκηνικό Υμίων

Πέραν των αναφερόμενων, στην προηγούμενη παράγραφο, εμπρηστικών δηλώσεων του τούρκου ΥΠΕΞ, στον χορό μπαίνουν, δειλά δειλά, και τα τουρκικά ΜΜΕ. Στις 3 Μαΐου η φιλοστρατιωτική «Τζουμχουριέτ» δημοσίευσε, με την υπογραφή του κ. Μουράτ Ιλέμ, ευρύ κείμενο σχετικό με την «ιστορία του Αγαθονησιού». Γράφει: «Η κυριότητα του νησιού είναι αμφισβητούμενη, ενώ η Ελλάδα έχει καταφέρει να εγκαταστήσει στο νησί μόνον 70 Έλληνες, λαθραία και νύχτα, προκειμένου να το εντάξει στην επικράτειά της. Το νησί έχει κατακλυσθεί από λαθρομετανάστες (Σ.σ.: παραλείπει να αναφέρει ότι τους στέλνει η Τουρκία) και πρέπει να περάσει στον έλεγχο του ΟΗΕ!». Τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς, μάλιστα, η τουρκική αεράμυνα κάλεσε τα ελληνικά ελικόπτερα που πετούσαν κοντά στο Αγαθονήσι να εγκαταλείψουν την περιοχή, διότι είχαν εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο, ενώ, ταυτόχρονα, τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε ελληνική κανονιοφόρο που παρέπλεε τη νήσο μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα! («Καθημερινή» 11/1/09).

Η απάθεια της ηγεσίας των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών απέναντι στη συστηματική προώθηση των τουρκικών διεκδικήσεων έχει δώσει το μήνυμα στην άλλη πλευρά ότι οι συνθήκες ωριμάζουν για ένα τελικό ξεκαθάρισμα.

Για να δούμε όμως, σε συντομία, αν το σκηνικό και το κλίμα των Υμίων του 1996 προσομοιάζει με το σημερινό, μέσα από τις λιτές αράδες βιβλίων δύο προσωπικοτήτων της εποχής,

= «Η Ελλάδα ήταν (Ιάν. 1996) για μακρύ χρονικό διάστημα χωρίς κυβέρνηση. Το τουρκικό κατεστημένο, θέλοντας να εκτονώσει την εσωτερική του πολιτική κρίση, σχεδίασε την ενέργεια, εκμεταλλευόμενο την κατάσταση που υπήρχε στην Ελλάδα. Η ενέργεια έγινε βάσει σχεδίου». Γιάννης Χαραλαμπόπουλος - «Κρίσιμα Χρόνια» (σελ. 416).

=Η κυβέρνηση δεν είχε την απαιτούμενη ψυχική ενοχή. Δεν υπήρχε σοβαρός πολιτικός έλεγχος. Η περίοδος που κτύπησε η Άγκυρα δεν ήταν τυχαία. Η Ελλάς σκάφος ακυβέρνητο... Νικ. Κουρής, τ. Α/ΓΕΕΘΑ - «Ελλάδα - Τουρκία» (σελ. 436).

Θα προσθέσω κάτι σημαντικό: Η χώρα, τότε και τώρα, είχε διαλυμένο Στράτευμα από τον κομματισμό και ελλιπή εξοπλισμό.

Εν τω μεταξύ, οι καθημερινές, προκλητικές, πολεμικές επιδείξεις των τουρκικών πολεμικών πάνω από τα νησιά μας του Αιγαίου συνεχίζονται, ως μαρτυρία αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, σε ενημέρωση για την πρόσφατη άσκηση έρευνας - διάσωσης, παρουσιάζει χάρτη στον οποίο το μισό Αιγαίο (ανατολικά του 25ου μεσημβρινού) προβάλλεται ως τουρκική περιοχή ευθύνης. Και έχει δίκιο να το κάνει, εφόσον (τυχαία;) οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1995 και εντεύθεν έχουν εγκαταλείψει, εγκληματικά, το θέμα της οργανικής έρευνας - διάσωσης από ελληνικής πλευράς. Άπαντες θα ενθυμούνται την ανικανότητά μας προ ολίγων ετών, όταν τουρκική φρεγάτα έσπευσε να διασώσει έλληνα πιλότο νοτίως του... Βατοπεδίου!

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί η προσπάθεια που γίνεται από τουρκικής πλευράς της προβολής της «ναυτοσύνης» και της «ιστορίας» των Τούρκων, που αυτοπαρουσιάζονται ως ιδιοκτήτες της Ιωνίας και των νησιών από τους... προϊστορικούς χρόνους. Ναυπήγησαν ένα αρχαίο πλοίο που το ονόμασαν «Κυβέλη», με συμμετοχή γάλλων ερευνητών (Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία), το οποίο προ ημερών άνοιξε πανιά για να πραγματοποιήσει τον διάπλου της Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας το ταξίδι του αποικισμού της Μασσαλίας, της Νίκαιας και του Μονακό και το οποίο, όπως δηλώθηκε, μεταφέρει τον πολιτισμό της Ανατολίας στην Ευρώπη (για Έλληνες και Ίωνες ούτε κουβέντα). Ο απόπλους έγινε με την παρουσία του γάλλου γενικού πρόξενου στην Άγκυρα και το «Κυβέλη» θα φθάσει στο Παρίσι (από ποτάμι) για να λάβει μέρος στο «τουρκικό έτος»! (Και πάλι Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία, μαζί «στην παραχάραξη» της Ιστορίας.) Ό,τι δεν κάνουμε εμείς για να προστατεύσουμε την ελληνικότητα των νησιών, κάνουν οι Τούρκοι για να προβάλουν την... τουρκικότητα των παραλίων και νησιών, από της εποχής του.. Ομήρου. Το γεγονός μπορεί να θεωρηθεί αστείο, αλλά εντάσσεται, μεθοδευμένα, στη δημιουργία κλίματος επέμβασης διεθνώς.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις

α. Τουρκία

Δίνω τον λόγο σε δύο έγκυρες πένες, του κ. Μ. Στυλιανού («Π» 16/5/09) και του πτέραρχου κ. Κουρή («Π» 17/5/9) κατά σειράν:

= Στην Τουρκία οι Ε.Δ., ως βασικό έρεισμα της εθνικής πολιτικής (παρά το αντιδημοκρατικό αλλά ουδέποτε εθνοφθόρο μητρώο τους), περιβάλλονται από θώρακα πάνδημου σεβασμού και στελεχώνονται από τους αρίστους στα σχολεία της χώρας. Στην Ελλάδα είναι αντικείμενο μικροπολιτικών μειοδοτικών διαγωνισμών και πεδίο λεηλασίας. (Σ.σ.: Αυτόματα προκύπτει η βαθμολογία του παράγοντα μαχητικότης.) Θα προσθέσω τα όσα γνωρίζω εξ ιδίας, τεκμηριωμένης πληροφόρησης, ότι οι τουρκικές Ε.Δ. είναι συμπαγείς, εξαιρετικά πειθαρχημένες, άριστα, συγκριτικά, πληρωμένες και μακράν πάσης κομματικής επιρροής. Υπάρχει στρατιωτική κι όχι κομματική ιεραρχία.

= Η κατάσταση στο Αιγαίο είναι δραματική. Οι Τούρκοι… αλωνίζουν «νόμιμα» το Αρχιπέλαγος και αναχαιτίζουν ελληνικά μαχητικά και ελικόπτερα πάνω από ελληνικό έδαφος. Οι δικές μας πολιτικές αντιδράσεις είναι ηπίας μορφής και πολλές φορές αποσιωπούνται. Οι Τούρκοι προωθούν τώρα και τη διχοτόμηση του Αιγαίου στις επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης.

Οι γενναίοι και σπουδαίοι μας αεροπόροι αντιδρούν άξια «εντός περιθωρίων» καθοριζομένων από την «άψογο» στάση μας. Εδώ θα προσθέσω ότι καλά κάνουν, εφόσον η ελληνική πλευρά, εντελώς αδικαιολόγητα και ίσως ύποπτα, «φροντίζει», από το 1990 και εντεύθεν, να μην εφοδιάζει την Π.Α. με σύγχρονα, μικρού κόστους, ελικόπτερα διάσωσης και το Π.Ν. ή το Λιμενικό με ανάλογα πλωτά. Ίσως η παράλειψη αυτή να επιβάλλεται από μυστικό όρο της κατάπτυστης συμφωνίας Σημίτη - Ντεμιρέλ (1998), που έγινε υπό το άγρυπνο βλέμμα της τότε αμερικανίδας ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ, σύμφωνα με την οποία: «Η Ελλάς οφείλει σεβασμό στα νόμιμο, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, που έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική της κυριαρχία...».

β. Ελλάδα

Επανέρχομαι στον κ. Μ. Στυλιανού («Π» 16/5/09), που τις απόψεις του ασπάζομαι: Στην Ελλάδα οι Ε.Δ. είναι αντικείμενο μικροπολιτικού μειοδοτικού διαγωνισμού και πεδίο λεηλασίας. Η ελληνική αμυντική πολιτική περιορίζεται σε φανφαρονισμούς συνθημάτων όπως: «Το Αιγαίο είναι ελληνική λίμνη» - «Θα εποικήσουμε τις βραχονησίδες» - «Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα (Ελλάδας -Κύπρου») και άλλα φληναφήματα. Σε επίρρωση των παραπάνω, συμπληρώνω τα εξής:

- Ο κομματισμός, ο ελιτισμός, η αναξιοκρατία και η ανασφάλεια έχουν τρέψει σε φυγή τα στελέχη, που παραιτούνται κατά μάζες.

- Το Στράτευμα δεν διοικείται από τους φυσικούς ηγέτες του αλλά από κομματικά φερέφωνα του υπουργού.

= Το Στράτευμα έχει παραλύσει από τη φυγοστρατία, τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σε «ημετέρους», από τη συγκέντρωση όγκου κληρωτών στην Αττική και απογύμνωση των μονάδων συνόρων (νήσοι - Έβρος).

= Ο υφυπουργός Άμυνας κ. Γιάννης Σταθόπουλος (που θέλησε να βάλει τάξη στους ανυπότακτους και σε μερικές ύποπτες προμήθειες), δήλωνε ολίγον πριν «εκπαραθυρωθεί»; «Το σύστημα στράτευσης στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει...» (28/8/08)

= Η στρατιωτική ηγεσία, εντελώς λοβοτομημένη, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένει απαθής και εκτελεί, ασυζητητί, τις εντολές του υπουργού, όσο παράνομες κι αν είναι.



Οι εξοπλισμοί

α. Τουρκία

Έχει αποδυθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών για να τους χρησιμοποιήσει σε κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να επιβάλει την απόλυτη κηδεμονία της στην περιοχή. Ενδεικτικά αναφέρω:

- 15 ελικόπτερα Chinook, με τα οποία θα μπορεί να μεταφέρει τεράστιες δυνάμεις σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου.

= Εξελίσσεται μεγάλη παραγωγή τροχοφόρων πάσης φύσεως, μεταξύ των οποίων 336 τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων, τεθωρακισμένων οχημάτων με προστασία από νάρκες. Τεράστιος αριθμός τροχοφόρων εξάγεται.

= Αναπτύσσει αεροσκάφη UAV (χωρίς πιλότο για αναγνώριση ή έμφορτα με πυρομαχικά για προσβολή στόχων).

= Προμηθεύεται 100 επιθετικά ελικόπτερα από την Augusta - Westland.

= Βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο επιλογής μέσων μεταφορικών ελικοπτέρων και ελικοπτέρων SAR (διάσωσης) με την Augusta-Sicorsky.

= Αναπτύσσει, σε συνεργασία με την HYUNDAI, υπερσύγχρονο άρμα με κόστος το 1/3 από ό,τι πληρώσαμε εμείς στην KRAUSS-MAFFEI.

= Συζητάει με τη Ρωσία την προμήθεια πυραυλικού συστήματος S-400 (το δικό μας S-300, ως γνωστόν, έχει ταφεί κάπου στην Κρήτη) κ.ά.

Παράλληλα, η αμυντική βιομηχανία της καλπάζει, συμμετέχουσα ουσιαστικά στα προγράμματα εξοπλισμού και είναι στελεχωμένη με επιστήμονες ειδικώς επιλεγέντες και όχι με βάση την κομματική τους ταυτότητα.

β. Ελλάδα

Η κυβέρνηση Καραμανλή φρόντισε να «ενταφιάσει» πλήρως τα εξοπλιστικά σκάνδαλα της οκταετίας Σημίτη. Στη συνέχεια:

= Ουδεμία συμπλήρωση ελλείποντος οπλισμού έκανε.

= Εγκατέλειψε τη συντήρηση των ήδη υπαρχόντων μέσων.

= Εγκατέλειψε στην τύχη τους, τηρώντας πολιτική στρουθοκαμηλισμού, συμβάσεις προηγούμενης κυβέρνησης αμφιλεγόμενων, υπερκοστολογημένων ή άλλων κρίσιμων υλικών, όπως π.χ. υποβρύχια, μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90, μαχητικά ελικόπτερα Απάτσι, UAV (αεροσκάφη χωρίς πιλότο), σύστημα αυτοπροστασίας μαχητικών F-16, πυρομαχικά αρμάτων, ηλεκτρονικό πόλεμο, παίζοντας το παιχνίδι των προμηθευτών, αποφεύγοντας να επιβάλει ποινικές ρήτρες ή να δώσει λύσεις. Τα παραπάνω υλικά (τα περισσότερα τραγικά υπερκοστολογημένα και σχεδόν πληρωμένα) λείπουν από το οπλοστάσιο των Ε.Δ., δημιουργώντας φοβερά κενά.



Συμπέρασμα

Η Ελλάδα, κάτω από την εξοργιστική αδιαφορία, ραθυμία και ανικανότητα της πολιτικής εξουσίας, έχει ήδη ανοίξει πολλές Κερκόπορτες και περιμένει μοιραία το μεγάλο επεισόδιο (μεγαλύτερο από αυτό των Υμίων) χωρίς να κάνει τίποτα για να το αποτρέψει. Τα μηνύματα είναι ευανάγνωστα και σπαρακτικά. Μακάρι να αποδειχθεί ότι είμαι ένας ευφάνταστος και φοβισμένος μικροαστός.
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης