Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Οι εγγυήσεις, μέρος της λύσης

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Σωρεία έντονων αντιδράσεων, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας, προκάλεσαν προχθεσινές δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων, παρέπεμψε την εξέταση και διευθέτησή του μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό.

Έντονα επικριτικές ήταν οι τοποθετήσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων αναφορικά με τις προχθεσινές δηλώσεις του Ντ. Μίλιμπαντ, για ρύθμιση του θέματος των εγγυήσεων μετά τη λύση του Κυπριακού.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Βρετανού ΥΠ.ΕΞ., ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επισήμανε ότι τα θέματα ασφάλειας είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό, και όχι μια πτυχή ανεξάρτητη από αυτή.
Ως κυπριακή κυβέρνηση, «έχουμε θέση επί αυτού», σημείωσε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Δεν είναι δικό μας θέμα να ερμηνεύσουμε τον κ. Μίλιμπαντ. Είναι φανερόν ότι τα ζητήματα της ασφάλειας, που περιλαμβάνουν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτό που ονομάζονται εγγυήσεις, είναι μέρος της συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό».


Επικρίνει η πολιτική ηγεσία

Τη θέση του κ. Μίλιμπαντ απέρριψε, με κατηγορηματικότητα, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, τους κινδύνους που ελλοχεύουν τέτοιες τοποθετήσεις.
Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού υπογράμμισε ότι το θέμα των εγγυήσεων δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της λύσης του Κυπριακού. «Δεν μπορεί να λυθεί το Κυπριακό και μετά να συζητηθούν οι εγγυήσεις. Πρέπει να είναι μέρος της λύσης», είπε ο κ. Κυπριανού, ενώ υπέδειξε ταυτόχρονα ότι, «από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της Ε.Ε., δεν χρειάζεται επιπλέον εγγυήσεις».
Παρόμοια άποψη εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως «στη συνολική λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί παρά να συμπεριλαμβάνεται και το θέμα της ύπαρξης ή μη εγγυήσεων».


«Επικίνδυνη θέση»

Από την πλευρά του, «λανθασμένη και επικίνδυνη» χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΚΟ., Φώτης Φωτίου, τη δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως το θέμα των εγγυήσεων «δεν μπορεί να μην ξεκαθαρίσει με τη λύση του Κυπριακού». Ο κ. Φωτίου δήλωσε περαιτέρω ότι «για το ΔΗΚΟ είναι κόκκινη γραμμή το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων και των τουρκικών επεμβατικών δικαιωμάτων», ενώ κάλεσε και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις «να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να αναφέρουν κατά πόσον δέχονται τουρκικές εγγυήσεις ή τουρκικά επεμβατικά δικαιώματα».
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Δημήτρης Συλλούρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μίλιμπαντ, επισήμανε ότι «προσεγγίσεις που επιδιώκουν να ανεξαρτητοποιήσουν τη συζήτηση για τις εγγυήσεις από τις απευθείας συνομιλίες και τη διευθέτηση του Κυπριακού είναι επικίνδυνες και στοχεύουν στην επιβολή συστήματος εγγυήσεων με παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας».


Αδιανόητη η λύση, χωρίς ασφάλεια

Δυσαρέσκεια για τις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠ.ΕΞ., οι οποίες εκφράζουν μια γενικότερη αρνητική στάση της Μεγ. Βρετανίας έναντι της Κύπρου, διατύπωσε, με ανακοίνωσή του, το ΚΣ ΕΔΕΚ.
«Οι χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών είναι εκτός των πάγιων διαπραγματευτικών θέσεων της ε/κ πλευράς. Το θέμα των εγγυήσεων είναι πρωταρχικής σημασίας και αναπόσπαστο μέρος της τελικής λύσης του προβλήματος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. παρέχει επαρκέστατο πλαίσιο εγγύησης της ασφάλειας μετά τη λύση.
Την έντονη ανησυχία του για τις δηλώσεις Μίλιμπαντ εξέφρασε, με γραπτή δήλωσή του, και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης.
«Η θέση αυτή είναι τεράστιο λάθος και δεν βοηθά τις προσπάθειες για λύση, διότι δεν μπορεί να καταλήξουμε σε οποιασδήποτε μορφής συμφωνία, αν δεν ικανοποιείται το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Μια διευθέτηση, που θα έκανε Ε/κ και Τ/κ να νιώθουν εξίσου ασφαλείς, θα άνοιγε το δρόμο για τη ρύθμιση πολλών αδιεξόδων σε θέματα διακυβέρνησης που οφείλονται στη δυσπιστία αμφοτέρων των πλευρών», επισημαίνει ο κ. Κασουλίδης.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης