Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Ανάγκη Εθνικής Ομοψυχίας.



Κωνσταντίνος Χολέβας , Πολιτικός Επιστήμων

Οι Ευρωεκλογές τελείωσαν. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά και όλοι μπορούμε να τα μελετήσουμε και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Παρά τις επιμέρους κομματικές ή ιδεολογικές διαφωνίες είναι ανάγκη να ομονοήσουμε ως Έλληνες για να αντιμετωπίσουμε τα μείζονα εθνικά θέματα. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες μάς έχουν δοθεί αρκετές αφορμές προβληματισμού και σημαντικά ερεθίσματα εθνικής αφύπνισης:
Στις 18 Μαίου 220 Αμερικανοί και Βρετανοί καθηγητές της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και Φιλολογίας απευθύνονται προς τον Μπάρακ Ομπάμα και διαμαρτύρονται για την αμερικανική αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Μακεδονία». Καταθέτουν σειρά επιχειρημάτων, τα οποία ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, και θυμίζουν ότι: «Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, όχι Σλάβος, και οι Σλάβοι και η γλώσσα τους δεν σχετίζονται με τον Αλέξανδρο ή την πατρίδα του παρά 1000 χρόνια αργότερα. Αυτό μάς φέρνει πίσω στη γεωγραφική περιοχή που ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως Παιονία. Γιατί οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτήν την περιοχή σήμερα αποκαλούν τους εαυτούς τους Μακεδόνες και τη χώρα τους Μακεδονία; Γιατί να κλέψουν μια απόλυτα ελληνική μορφή για εθνικό τους ήρωα;».
Την Κυριακή 31 Μαίου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ λειτούργησε στη Νίκαια του Πειραιά και μάς έθεσε όλους ενώπιον των ευθυνών μας για μία ενδεχόμενη αρνητική λύση στο Κυπριακό. Εξέφρασε την ανησυχία ότι έρχεται ένα νέο σχέδιο, χειρότερο από το σχέδιο Ανάν, το οποίο καταψηφίσθηκε από τον Κυπριακό Ελληνισμό. Κατηγόρησε την Τουρκία ότι δεν θέλει μία ενιαία ομοσπονδιακή Κύπρο, αλλά μία χαλαρή συν-ομοσπονδία δύο κρατών για να έχει το ένα της πόδι στον Βορρά και το άλλο στον Νότο. Και υπενθύμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι διακοινοτικό, αλλά πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
Στις 31 Μαίου με κοινό τους άρθρο σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελλάριος Άγκελα Μέρκελ τόνιζαν ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει σύνορα και ότι πρέπει να σταματήσει η διεύρυνσή της. Το μήνυμα σαφώς αποστέλλεται στην Τουρκία και αφορά κατά τρόπο άμεσο και εμάς.
Στους επόμενους μήνες τα εθνικά μας θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ας τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και ομοψυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης