Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Σκηνικό έντασης στήνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο

Από την άσκηση «Θαλάσσιος Λύκος» του τουρκικού ναυτικού στο Αιγαίο, κοντά στην πόλη Μαρμαρίς. Οι τουρκικές εφημερίδες προειδοποιούν όσον αφορά το θέμα των ερευνών για πετρέλαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ότι ο στόλος της Τουρκίας καραδοκεί


Η Λευκωσία δέχεται πιέσεις από την Αγκυρα, τον Ταλάτ, τη Σουηδία, ακόμη και από τον ΟΗΕ

Οι τουρκικές εφημερίδες πιθανολογούν θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο με αφορμή τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου που θα πραγματοποιήσει μεγάλη αμερικανική εταιρεία


ΣΚΗΝΙΚΟ έντασης επιχειρούν να στήσουν οι Τούρκοι στην Κύπρο με αφορμή τις έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου νοτίως του νησιού τις οποίες θα πραγματοποιήσει μεγάλη αμερικανική εταιρεία ενέργειας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ήδη ανακοίνωση με την οποία δεν αναγνωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ενώ οι τουρκικές εφημερίδες κάνουν λόγο για πιθανό θερμό επεισόδιο στη Μεσόγειο και προειδοποιούν ότι ο τουρκικός στόλος καραδοκεί. Την
ίδια ώρα η Λευκωσία άρχισε ήδη να δέχεται πιέσεις εν όψει του Δεκεμβρίου, τόσο για την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού όσο και για το ζήτημα της επαναξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Η Αγκυρα άρχισε ένα ιδιότυπο ανατολίτικο παζάρι με διάφορες χώρες και κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ενωση με φόντο την Κύπρο ζητώντας ευθέως να αρθεί πρώτα η λεγόμενη «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων και εν συνεχεία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος
μέσα σε μία ημέρα τίναξε στον αέρα τη συμφωνία που συνήψε με τον πρόεδρο κ. Δ. Χριστόφια για τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη θέτοντας απαράδεκτες αξιώσεις, όπως ο ανεφοδιασμός των τουρκικών στρατευμάτων από τις ελεύθερες περιοχές. Μπορεί οι αξιώσεις Ταλάτ να θεωρήθηκαν απαράδεκτες και να απορρίφθηκαν αμέσως από τη Λευκωσία, παρ΄ ολίγον όμως να τινάξουν με τη σειρά τους στον αέρα τις απευθείας διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μερικούς μήνες από τους δύο ηγέτες, χωρίς κανένα μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Προτού ακόμη η Σουηδία αναλάβει επισήμως την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), έδειξε τις προθέσεις της. Ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ δήλωσε πρόσφατα στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ότι δεν είναι δυνατόν η Κύπρος, που βρίσκεται ανοιχτά της Συρίας, να είναι μέλος της ΕΕ και η Τουρκία να μην είναι. Η εμμονή του κ. Μπιλντ με την Τουρκία πρέπει να εκνεύρισε ακόμη και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί (δεδηλωμένο αντίπαλο της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ), ο οποίος ματαίωσε την προγραμματισμένη για τις 2 Ιουνίου επίσκεψή του στη Στοκχόλμη για να αποφύγει μια δημόσια σύγκρουση με τους Σουηδούς για την ενταξιακή πορεία της Αγκυρας.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος αντιμετωπίζει τριγμούς στο εσωτερικό μέτωπο της Κύπρου λόγω της διαμάχης του με ορισμένα από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, επιχειρεί να προειδοποιήσει από τώρα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί στην ΕΕ όσο συνεχίζεται η τουρκική κατοχή και εμμέσως πλην σαφώς ανέσυρε από τη φαρέτρα της κυβέρνησής του το βέτο για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ισως η προειδοποίηση του κύπριου προέδρου να γίνεται ως ύστατη προσπάθεια ώστε να σταματήσουν οι πιέσεις που δέχεται από ευρωπαϊκές χώρες ώστε να πει «Ναι» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, άρχισαν ξαφνικά και οι πιέσεις από τα Ηνωμένα Εθνη. Αιφνιδίως, με αφορμή την εξαμηνιαία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, ετέθη θέμα της ειρηνευτικής δύναμης, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η παρουσία της διεθνούς αυτής δύναμης είχε ξαφνικά αναιτίως συνδεθεί με την πρόοδο στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών, δηλαδή ή επιλύεται πριν από το τέλος του έτους το Κυπριακό ή η ειρηνευτική δύναμη αποσύρεται πάραυτα.

Χθες, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε τελικά με ψήφους 14 υπέρ και μία κατά (μειοψήφησε η Τουρκία) την έκθεση του ΓΓ ανανεώνοντας τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης, αλλά σημειώνοντας «τη σημασία του έκτακτου σχεδιασμού σε σχέση με τη διευθέτηση, συμπεριλαμβανόμενων εισηγήσεων που θα κριθούν κατάλληλες για επιπρόσθετες τροποποιήσεις της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, των επιπέδων της δύναμης και του νοήματος των επιχειρήσεων,λαμβάνοντας υπόψη εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των δύο πλευρών».

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο πίσω από το ζήτημα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να βρίσκεται η Βρετανία. Ενδειξη των προθέσεων της Βρετανίας θεωρούν τη δραστηριότητα του βρετανού υπουργού Εξωτερικών κ. Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε σε Αθήνα και Αγκυρα και μίλησε περί «επείγουσας λύσης στο Κυπριακό», καθώς και για την ανάγκη ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο βρετανός υπουργός είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί και τη Λευκωσία, αλλά, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, η επίσκεψή του αυτή ματαιώθηκε όταν ζήτησε να συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» της κατεχόμενης Λευκωσίας.

Εμπλοκή των ΗΠΑ μέσω των πετρελαίων
Στο Κυπριακό ενεπλάκησαν και οι ΗΠΑ, με τον αμερικανό πρεσβευτή στη Λευκωσία κ. Φρανκ Ουρμπάντσικ να ανακοινώνει αιφνιδιαστικά ότι αμερικανική εταιρεία πρόκειται να αρχίσει σύντομα έρευνες για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Επισήμως η Αγκυρα δεν αντέδρασε, αλλά σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος προειδοποίησε ότι το τουρκικό ναυτικό δεν πρόκειται να αφήσει να προσεγγίσουν πλοία στη ζώνη των 400 δισ. δολαρίων, όπως κοστολόγησαν το πετρέλαιο που εντοπίστηκε στην ΑΟΖ Κύπρου, και προανήγγειλε νέο σκηνικό έντασης στην περιοχή. Η Λευκωσία διατηρεί χαμηλούς τόνους, αν και διπλωματικές πηγές δήλωναν ότι ενδεχόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμποδίσει τη θαλάσσια έρευνα από την αμερικανική εταιρεία θα βρει απέναντί της την Ουάσιγκτον και επιπλέον θα δώσει ένα ισχυρό επιχείρημα στην Κύπρο να εναντιωθεί στο άνοιγμα του κεφαλαίου ενέργεια για την Τουρκία. Οι πιέσεις ωστόσο προς την Κύπρο συνεχίζονται για γρήγορη λύση στο Κυπριακό και με το πρόσχημα των πετρελαίων αφού η Αγκυρα προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχθεί εκμετάλλευσή τους αν δεν συμμετάσχουν και Τουρκοκύπριοι και για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να βρεθεί όσο το δυναντόν γρηγότερα λύση στο Κυπριακό και κυρίως πριν από τον Δεκέμβριο.
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης