Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Τουρκικές προκλήσεις για τα πετρέλαια

Παρά το κρίσιμο ραντεβού της Τουρκίας με την Ε.Ε. τον ερχόμενο Δεκέμβρη, συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν αποκλείεται η άσκηση να σχετίζεται με τις έρευνες τής Κύπρου για κοιτάσματα πετρελαίου.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό και το κρίσιμο ραντεβού της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Χθες, άρχισε στα κατεχόμενα η παράνομη άσκηση έρευνας και διάσωσης, η οποία είναι τριήμερη και σε αυτή μετέχουν στρατιωτικοί και λεγόμενες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Η παράνομη άσκηση διεξάγεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου, και συγκεκριμένα στην Καρπασία, εντός των λεγόμενων χωρικών υδάτων του ψευδοκράτους και στις περιοχές ευθύνης έρευνας-διάσωσης της Τουρκίας και φέρει την ονομασία ενός Τούρκου στρατιώτη, ο οποίος σκοτώθηκε το 1974, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντως, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα τόσο προς τον ΟΗΕ όσο και προς την Ε.Ε., για να καταγγείλει τη διεξαγωγή τουρκικής άσκησης, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο κ. Στεφάνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η άσκηση να σχετίζεται με τις έρευνες της Κύπρου για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επισημαίνοντας ότι, εάν τελικά τελεσφορήσουν αυτές οι έρευνες και θα υπάρχει το όποιο όφελος, μέσα από τη λύση του Κυπριακού αυτό το όφελος θα πηγαίνει και στους Ε/κ και στους Τ/κ.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι «η ουσία είναι πως η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει και τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο και ασφαλώς την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι' αυτό κι εμείς κάνουμε τα διαβήματά μας, καταγγέλλοντας αυτό το γεγονός».
Ερωτηθείς εάν συμμετέχουν στην άσκηση τα κατοχικά στρατεύματα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν είναι σε θέση στο παρόν στάδιο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την τουρκική άσκηση, σημειώνοντας ότι, είτε συμμετέχουν είτε δεν συμμετέχουν, δεν είναι αυτό που συνιστά τόσο την παραβίαση όσο το ίδιο το γεγονός.
Όσον αφορά τον αριθμό των παραβιάσεων, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν γνωρίζει συγκεκριμένο αριθμό, προσθέτοντας ότι έτσι και αλλιώς η πραγματοποίηση αυτής της άσκησης στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου αποτελεί παραβίαση από μόνη της ως ενέργεια. Ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιου είδους παράνομες ασκήσεις στην Κύπρο.
Σ' ερώτηση για τις δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών των κατεχομένων Χουσεΐν Οζκιούρκιουν για την εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «είναι κυριαρχικό δικαίωμα της κάθε χώρας να ερευνά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και αυτό κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα, στα πλαίσια του διεθνούς νόμου και στα πλαίσια του Δικαίου της Θάλασσας. Μάλιστα, έχουμε πει κιόλας ότι, εάν τελικά τελεσφορήσουν αυτές οι έρευνες και θα υπάρχει το όποιο όφελος, μέσα από τη λύση του Κυπριακού αυτό το όφελος θα πηγαίνει και στους Ε/κ και στους Τ/κ, στον κυπριακό λαό». Επί τούτου, ανέφερε ο κ. Στεφάνου ότι είναι και ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσει η Κύπρος τις διαπραγματεύσεις, ώστε να καταλήξουμε σε δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση για τον τόπο μας.


«Η Ε.Ε. οφείλει ν’ αντιδρά»

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, αναφερόμενος χθες στη νέα τουρκική άσκηση στην περιοχή Καρπασίων, είπε πως «καταγγέλλουμε αυτήν την πρόκληση, η οποία θα πρέπει να καταγγελθεί σε κάθε προσφερόμενο διεθνές βήμα αλλά και στα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα, διότι η Ε.Ε. οφείλει να αντιδρά όταν μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ένωση περιφρονεί με σκαιότητα το διεθνές δίκαιο και συμπεριφέρεται κατά τρόπο επιδρομικό και πειρατικό».
Δυστυχώς πρέπει να σημειώσουμε, πρόσθεσε, ότι συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις εις βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθύμισε ότι είχαμε πολύ πρόσφατα την παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας με παρενοχλήσεις από την τουρκική αεροπορία και το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε βάρους κυπριακού πλοίου, με πρόσχημα την παρεμπόδιση της διενέργειας ερευνών για διαπίστωση ύπαρξης τυχόν υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είχαμε, συνέχισε, τις προκλητικές δηλώσεις και προειδοποιήσεις ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί στην Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα που πηγάζουν από τη Σύμβαση του Δικαίου της Θαλάσσης, ενώ τώρα έχουμε νέα πρόκληση, που συνιστά αυτή η άσκηση, παραβίαση τόσο των χωρικών υδάτων όσο και του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σε ετοιμότητα η Κύπρος

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Εθνική Φρουρά της Κύπρου με αφορμή την παράνομη άσκηση της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, σε σχετική ερώτηση, «όπως κάνουμε και τα διαβήματα, η Κυπριακή Δημοκρατία εξασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και νομίζω απ' εκεί και πέρα δεν χρειάζεται να πούμε οτιδήποτε άλλο». Μάλιστα, σ' ερώτηση εάν υπάρχει ανοικτή γραμμή μεταξύ της Λευκωσίας και της Αθήνας, ο κ. Στεφάνου απάντησε: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται οτιδήποτε περισσότερο από αυτό που υπάρχει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης