Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Υψηλή «πίεση» Αθήνας - Αγκυρας

Δεύτερη σκέψη στην Αθήνα για την αιφνιδιαστική ασθένεια Ερντογάν

«Κώστα, είμαι αδιάθετος, δεν μπορώ να έρθω». Με αυτή τη φράση -σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ»- ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Σάββατο στις 13.30, αιφνιδίασε τον κ. Κ. Καραμανλή ανακοινώνοντάς του τηλεφωνικά ότι δεν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Τον ενημέρωσε, δηλαδή, ακριβώς πέντε ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου και ενώ λίγο αργότερα μίλησε σε εκδήλωση του κόμματός του στη Σμύρνη, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.

Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε υπέρταση λόγω της υπερβολικής ζέστης στην οποία είχε εκτεθεί την προηγούμενη μέρα στην Αδριανούπολη. Για τον ίδιο λόγο, κατά την ίδια εκδοχή, περιόρισε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του και επέστρεψε από τη Σμύρνη στην Κωνσταντινούπολη εσπευσμένα. Στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν πολύ να πιστέψουν τη δικαιολογία, προκειμένου να μη δημιουργηθούν εντυπώσεις κρίσης στις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας, αλλά το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν επέλεξε να ενημερώσει την τελευταία στιγμή για τη ματαίωση της επίσκεψης προκαλεί δεύτερες σκέψεις σε αρμόδιες διπλωματικές πηγές. Πολύ περισσότερο επειδή δεν ήρθε κανένας αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα, ούτε καν ο υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς που θα συνόδευε τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική διαβούλευση με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου και έκριναν ότι έπρεπε να εκφραστεί ενόχληση για την επιμονή της Αθήνας να υπάρξει ειδική αναφορά για την Τουρκία ως χώρα διέλευσης λαθρομεταναστών στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε. που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή.

Είχε προηγηθεί η δυσφορία της τουρκικής πλευράς για τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών πρέσβη κ. Κωνσταντίνου Μπίτσιου, ο οποίος από την Αγκυρα όπου βρισκόταν την προηγούμενη εβδομάδα προειδοποίησε με συνέπειες για την ενταξιακή πορεία εφόσον δεν υπάρξει εφαρμογή του πρωτοκόλλου για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών. Το γεγονός ότι η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα εξέδωσε ανακοίνωση προκειμένου να διευκρινιστεί ότι δεν αποτελούν απειλή οι δηλώσεις αυτές είναι απολύτως ενδεικτικό της ατμόσφαιρας στην αθέατη πλευρά των σχέσεων Αθήνας - Αγκυρας. Και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες είχε προαναγγείλει ότι θα θέσει το ζήτημα στις συνομιλίες που πίστευε ότι θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του. Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι και αυτή η δήλωση ενδεχομένως ανέβασε την πίεση του κ. Ερντογάν.
E.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης