Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Τουρκικά παιχνίδια ανοικτά της Πάφου

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει εξηγήσεις από τον ομόλογό του στη Μάλτα, ενώ η Κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια που διατυπώθηκαν αναφορικά με τα περί συμπαιγνίας Μάλτας και Τουρκίας

Παιχνίδια τακτικής των Τούρκων φαίνεται να κρύβει πίσω της η δήθεν εξαφάνιση του Ρώσου καπετάνιου από μαλτέζικο πλοίο ανοικτά της Πάφου, προχθές το πρωί. Ενώ πλοία και αεροπλάνα τεσσάρων χωρών (Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Βρετανία) προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον καπετάνιο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Τούρκος πλοιοκτήτης μετά από αρκετές ώρες και συγκεκριμένα χθες στις δέκα το πρωί ενημέρωσε με φαξ τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι ο Ρώσος καπετάνιος βρέθηκε πριν από 8 ώρες. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι τον μάζεψε από τη θάλασσα το πλήρωμα του πλοίου, το οποίο αμέσως έβαλε πλώρη για το λιμάνι της Μερσίνας, που ήταν και ο αρχικός προορισμός.
Πάντως ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σε αποκλειστική του δήλωση στον τηλεοπτικό σταθμό «Σίγμα», αποκάλυψε ότι ετοιμάζεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον ομόλογό του της Μάλτας, ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά ερωτήματα τα οποία παραμένουν αναπάντητα και τόνισε ότι έδωσε οδηγίες να γίνει σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, για ν’ αποφασιστεί πώς θα προχωρήσει η Κύπρος στη διερεύνηση της υπόθεσης. Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου πως το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκαν έγκυρα οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον εντοπισμό του καπετάνιου, καθώς και το γεγονός ότι το πλοίο απέπλευσε χωρίς να ειδοποιήσει τις Αρχές της Δημοκρατίας, εξόργισαν την Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μελετάται το ενδεχόμενο να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από τη Μάλτα για τη συμπεριφορά του πληρώματος του πλοίου.
Στο μεταξύ, από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια που διατυπώθηκαν αναφορικά με τα περί συμπαιγνίας Μάλτας και Τουρκίας, στο θέμα της δήθεν πτώσης του καπετάνιου στη θάλασσα, ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα στην περιοχή. Όπως ανέφερε δεν μπορεί να κάνει τέτοιες εικασίες και συνειρμούς. Τόνισε, μάλιστα, ότι κανένα επεισόδιο δεν δημιουργήθηκε με τουρκική Φρεγάδα στα ανοικτά της Κύπρου, ούτε καμία παρενόχληση από τουρκικά πλοία.
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το ΕΥΡΩΚΟ επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα θα μπορούσε να αποφευχθούν εάν η Κυβέρνηση ενέτασσε το θέμα έρευνας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.


Τουρκικές προκλήσεις μέχρι τον περασμένο μήνα

Κυκλοφόρησε προχθές ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ νέα επιστολή διαμαρτυρίας, την οποία απέστειλε στις 5 Ιουνίου, 2009, προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ, καταγγέλλοντας νέες παραβιάσεις από την Τουρκία των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου, που σημειώθηκαν από την 1η Απριλίου 2009 μέχρι και τις 28 Μαΐου, 2009.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος εκφράζει στην επιστολή του την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής Κυβέρνησης για τις παραβιάσεις και καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους. Τονίζει ότι η τουρκική πολιτική μη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανονισμούς που διέπουν τη διεθνή αεροπλοΐα θέτει σε κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και διαιωνίζει την έλλειψη ασφάλειας και την ένταση στο νησί. Επιπλέον, σημειώνει ότι οι συνεχείς προκλήσεις από μέρους της Τουρκίας, που αποσκοπούν στην παγίωση της ντε φάκτο διαίρεσης της Κύπρου και της περαιτέρω ενίσχυσης της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στην κατεχόμενη περιοχή, σοβαρά υποσκάπτουν όλες τις προσπάθειες για επανένωση και συμφιλίωση. Υπογραμμίζει, επίσης, ότι τέτοιες ενέργειες και πολιτικές αποδεικνύουν ξεκάθαρα την ανεύθυνη συμπεριφορά μιας χώρας, που τώρα υπηρετεί ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.


Τ/κ ισχυρισμοί για τα πετρέλαια

Τον ισχυρισμό ότι η υπογραφή μονομερούς συμφωνίας για έρευνες για εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο, αν προηγουμένως δεν έχει επιτευχθεί από κοινού συμφωνία και με τους Τ/κ, προέβαλε ο λεγόμενος διοικητής των «τ/κ δυνάμεων ασφαλείας» Αμπντουλάχ Ρετζέπ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου και όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα.
Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής συνέντευξης, με αφορμή την παράνομη άσκηση έρευνας διάσωσης που φέρει το όνομα Τούρκου στρατιώτη, ο οποίος συμμετείχε στην τουρκική εισβολή και ερωτηθείς για τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με αμερικανική εταιρεία για έρευνα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, ο κ. Ρετζέπ ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες αυτές στερούνται νομικής βάσης και βλάπτουν τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ επί των φυσικών πόρων της Κύπρου. Η Τουρκία, υποστήριξε, έχει δικαιώματα και συμφέροντα δυτικά από τους παράλληλους 16,18 και 32, τα οποία είναι κατοχυρωμένα στα ΗΕ και «είναι φυσικό η Τουρκία να προστατέψει τα δικαιώματά της».
Στο μεταξύ, ο Τούρκος αντιναύαρχος Ερντάλ Μπουτζάκ, που βρίσκεται στα κατεχόμενα για την προαναφερθείσα παράνομη άσκηση, συναντήθηκε χθες με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ντέρβις Έρογλου και τον πρόεδρο της ψευδοβουλής Χασάν Μπόζερ. Ο κ. Έρογλου είπε ότι η παρουσία των τουρκικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο «αποδεικνύει ότι οι Τ/κ δεν είναι μόνοι και βρίσκονται υπό την προστασία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», αλλά και ότι η Τουρκία «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα εγγυητικά της δικαιώματα στο νησί».
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, την τριήμερη παράνομη άσκηση που άρχισε χθες παρακολουθούν ξένοι παρατηρητές από το Αζερμπαϊτζάν, το Αφγανιστάν, την Αλβανία, τη Συρία, το Ομάν και το Κατάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης