Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

«Η Ευρώπη έχει ανάγκη από σύνορα»

Σαρκοζί- Μέρκελ:   «Έχουμε εμπιστοσύνη στους  Ιρλανδούς ότι θα  κάνουν την επιλογή της Ευρώπης»,   γράφουν  στο άρθρο   τους


ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
πριν από τις ευρωεκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έγραψαν από κοινού ένα άρθρο για να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους που σκέπτονται την αποχή και τους ευρωσκεπτικιστές, καλώντας τους να προωθήσουν μια «ισχυρή Ευρώπη που μας προστατεύει».

Σ΄ ένα κοινό κείμενο που δημοσιεύθηκε από τη γαλλική εφημερίδα «Le Journal du Dimanche» και τη γερμανική «Die Welt», οι δύο ηγέτες υπογραμμίζουν ότι αυτή η «ισχυρή» Ευρώπη, την οποία επιθυμούν, «δεν σημαίνει απαραιτήτως συνεχώς περισσότερες αρμοδιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχώς περισσότερους ευρωπαϊκούς νόμους ή συνεχώς περισσότερα οικονομικά μέσα». Οι δημοσκοπήσεις δίνουν άνετο προβάδισμα στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και στην Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UΜΡ) του Νικολά Σαρκοζί, όμως προαναγγέλλουν επίσης αποχή- ρεκόρ, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στις πολιτικές τάξεις των δύο χωρών.

Στο κοινό άρθρο Σαρκοζί και Μέρκελ, τη δεύτερη κοινή παρέμβασή τους από την αρχή της εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, προτείνεται επίσης να υπάρξουν «αληθινές ευρωπαϊκές κανονιστικές ρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα». «Θέλουμε μια Ευρώπη υποδειγματική στα κερδοσκοπικά κεφάλια, τους φορολογικούς παραδείσους, τις αμοιβές των διευθυντών και των χρηματιστών. Δεν θα δεχθούμε οι κεφαλαιακές απαιτήσεις και οι λογιστικές προδιαγραφές να μειώσουν με αδικαιολόγητο τρόπο την ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών να δανείζουν χρήμα» γράφουν και ζητούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 18 και 19 Ιουνίου, να λάβει γρήγορα αποφάσεις.

Άλλα σημαντικά ραντεβού είναι το νέο δημοψήφισμα που είναι πιθανό να διεξαχθεί στην Ιρλανδία- γράφουν πως έχουν «εμπιστοσύνη στους Ιρλανδούς ότι θα κάνουν την επιλογή της Ευρώπης»- και η παγκόσμια σύνοδος κορυφής για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη. Στη σύνοδο αυτή, σύμφωνα με τους δύο πολιτικούς ηγέτες, θα πρέπει να επιτευχθεί «μια παγκόσμια συμφωνία που θα αίρεται στο ύψος του διακυβεύματος». Όμως υπογραμμίζουν πως, αν η Ευρώπη ακολουθήσει μόνη της αυτό τον δρόμο, δεν θα πρέπει να διστάσει «να λάβει μέτρα για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία».

Τέλος, θίγεται επίσης η περίπτωση της Τουρκίας αλλά έμμεσα. «Για να μπορεί να δρα, η Ε.Ε. έχει ανάγκη από σύνορα. Μια απεριόριστη διεύρυνση δεν είναι δυνατή» αρκούνται να υπογραμμίσουν οι Σαρκοζί και Μέρκελ, χωρίς να κατονομάζουν την Άγκυρα.
Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης