Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Ελληνική ταξιδιωτική οδηγία για τα Σκόπια

Αριστοτελία Πελώνη

▅ Στην προειδοποίηση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών καλούνται οι Έλληνες πολίτες «να λαμβάνουν μέτρα ιδιαίτερης προσοχής και σύνεσης όσον αφορά την ασφάλεια του προσώπου και της περιουσίας τους κατά τη διαμονή τους ή διέλευσή τους από την ΠΓΔΜ»
ΜΟΡΦΗ ανοιχτής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια με εκατέρωθεν κατηγορίες παίρνει η προχθεσινή επίθεση σε λεωφορεία Ελλήνων τουριστών στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ, καθώς το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε χθες προειδοποίηση για τους Έλληνες που βρίσκονται ή διέρχονται από τη γειτονική χώρα, ενώ η σκοπιανή πολιτική ηγεσία μιλά για αντίστοιχα περιστατικά εις βάρος Σκοπιανών.

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γιώργου Κουμουτσάκου, που έκανε λόγο για «ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια», το υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε με προειδοποίηση προς τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν προς τα Σκόπια. Παράλληλα, χθες το απόγευμα η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, μετέβη στο σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών και επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας για τα επεισόδια, ζητώντας από τις Αρχές να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δράστες, καθώς και να προστατεύουν τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν στην ΠΓΔΜ. Χθες, η υπουργός Εξωτερικών δήλωσε εν όψει των προεδρικών και δημοτικών εκλογών της 22ας Μαρτίου ότι τα γεγονότα δείχνουν ότι «η προεκλογική ρητορεία του κ. Γκρουέφσκι έχει αποτελέσματα».

Γκρουέφσκι: Λυπάται, αλλά...
Με καθυστέρηση 48 ωρών υπήρξε χθες επίσημη καταδίκη του περιστατικού τόσο από το σκοπιανό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από τον Νίκολα Γκρουέφσκι. Δήλωσε ότι λυπάται για το επεισόδιο, αλλά ότι δεν ήταν απαραίτητη η προειδοποίηση του ελληνικού ΥΠΕΞ, γιατί «οι πολίτες μας είναι μονίμως εκτεθειμένοι σε τέτοιου είδους πιέσεις και απρεπή συνθήματα στα αυτοκίνητά τους στην Ελλάδα»! Στο ίδιο κλίμα, το σκοπιανό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του απέρριψε όλες τις αναφορές του ελληνικού ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας τον τόνο της ελληνικής αντίδρασης «υπερβολικά υψηλό και ασύμμετρο», ενώ απηύθυνε έκκληση το περιστατικό αυτό και «δεκάδες άλλα που σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά στην Ελλάδα κατά Μακεδόνων πολιτών να μην αποτελέσουν αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης