Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Εκθεση για την Αθηναϊκή Δημοκρατία στην Αυστραλία

«Σήμερα, εδώ, ανάμεσά σας, αισθάνομαι ότι η ελληνική κοινότητα της Μελβούρνης λειτουργεί η ίδια ως φορέας πολιτισμού, που όχι μόνο δεν ξεχνά τις ρίζες της αλλά καταφέρνει να διατηρεί την πολιτιστική ταυτότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της», είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, κ. Θοδωρής Δραβάλλας εγκαινιάζοντας την έκθεση «Η Αθηναϊκή Δημοκρατία μιλάει με τις επιγραφές της», που παρουσιάζεται στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης και συνέχισε:

«Αυτό ενισχύεται και από τη λειτουργία του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης, το οποίο καλείται να διαδραματίσει ένα ρόλο διαχρονικό. Στο σύντομο διάστημα της λειτουργίας του, συνιστά ήδη παράδειγμα προσφοράς στον Ελληνισμό. Ταυτόχρονα, όμως, δίνει τη δυνατότητα και στον Αυστραλό πολίτη, να γνωρίσει την Ελλάδα και την ιστορία της μέσα από τα εκθέματά του.

Η λειτουργία, λοιπόν, αυτού του Μουσείου δεν μπορεί παρά να μας κάνει περήφανους. Και είμαι διπλά ευτυχής γιατί σήμερα, εδώ στη Μελβούρνη, εγκαινιάζεται η νέα Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού συμβάλλοντας στη δημιουργία άλλης μιας γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία», τόνισε ο κ. Δραβάλλας.

«Σας καλώ σε ένα ταξίδι στο χρόνο, για να γνωρίσουμε μέσα από τις αρχαίες επιγραφές ή αλλιώς μέσα από τους 'φθεγγόμενους λίθους', τα μνημεία δηλαδή που μιλούν, τη γέννηση, τη λειτουργία και την εξέλιξη της πρώτης δημοκρατίας του κόσμου, της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και το μεγαλείο του Ελληνικού Πολιτισμού», κατέληξε ο κ. Δραβάλλας, ευχαριστώντας όλους όσους έκαναν αυτήν την έκθεση πραγματικότητα.

«Μία μοναδική Έκθεση που πέρα από την καλλιτεχνική της αξία μπορεί δυναμικά να εγείρει διάλογο και προβληματισμούς για την σημερινή πορεία του πολιτεύματος της Δημοκρατίας μέσα στο οποίο όλοι ζούμε», είπε η υπουργός Τεχνών, κ. Λ. Koσκάι αφού πρώτα ευχαρίστησε την Ελλάδα και εκ των υστέρων το Ελληνικό Μουσείο για την μοναδική ευκαιρία που δίνει στους πολίτες της Βικτώριας να δουν την πορεία της πρώτης Δημοκρατίας του κόσμου.

«Είμαστε όλοι κοινωνοί της Ελλάδας, κοινωνοί της κουλτούρας της και όλος ο δυτικός κόσμος απολαμβάνει τα πνευματικά αγαθά που μας άφησαν οι πρόγονοί σας. Αυτή η έκθεση αποτελεί απόδειξη της οικουμενικότητας του ελληνισμού. Μπορεί να μην είμαστε Έλληνες, αλλά όσοι έχουμε πάει στην Ελλάδα, ή έχουμε γνωρίσει την ελληνική παροικία, έχουμε δεθεί πνευματικά -και όχι μόνο- με την κουλτούρα σας», είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, κ. Τ. Μπελε, χαιρετίζοντας τους παραβρισκόμενους στα εγκαίνια της έκθεσης.

«Με μεγάλη περηφάνια σάς παρουσιάζουμε αυτή την πολυτιμότατη, βιωματική έκθεση επιγραφών, μέσα από τις οποίες καταγράφεται και αναδεικνύεται η δημοκρατική ιδεολογία των προγόνων μας» είπε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κ. Μπαμπινιώτης, κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης. «Με την έκθεση αυτή, τιμούμε τον αυστραλιανό λαό για την προσφορά του προς τους Έλληνες της Αυστραλίας, αλλά και τους ομογενείς μας στην Αυστραλία για τη μεγάλη τους συμβολή στην εθνική ιστορία της Ελλάδας και της Αυστραλίας και εγκαινιάζουμε επίσημα τις εργασίες του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού της Αυστραλίας στη Μελβούρνη προσβλέποντας σε μία μακρόχρονη και δημιουργική συνεργασία», ανέφερε επίσης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης