Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Εφτιαξε σύστημα που ελέγχει... συστήματα

Ο Ελληνας καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης, ο πρώτος που τιμάται με το διεθνές βραβείο Turing, δηλαδή το «Νόμπελ της Πληροφορικής», μιλάει για το επίτευγμά του και μοιράζεται τις ανησυχίες του για το μέλλον του Διαδικτύου

Στο μέλλον με ένα... κλικ, θα δίνουμε εντολές στα μηχανήματα που βρίσκονται στο σπίτι μας και θα μπορούμε να κλείσουμε τα παράθυρα ή να ανάψουμε το θερμοσίφωνο. Μέσα από το Ιντερνετ θα μπορεί να γίνεται η ιατρική παρακολούθηση ασθενών αλλά και ο έλεγχος της παραγωγής σε εργοστάσια...

Ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο ελέγχου της λειτουργίας των συστημάτων που εξερευνά τις πιθανές αντιδράσεις τους.
Ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης δημιούργησε ένα μαθηματικό μοντέλο ελέγχου της λειτουργίας των συστημάτων που εξερευνά τις πιθανές αντιδράσεις τους.


Η περιγραφή του μέλλοντος στο Διαδίκτυο προέρχεται από τον κ. Ιωσήφ Σηφάκη, τον πρώτο Ελληνα που τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Turing, το οποίο αντιστοιχεί στο «Νόμπελ Πληροφορικής». Ενα κρίσιμο ερώτημα που θέτει όμως είναι αν το Ιντερνετ θα εξακολουθήσει να είναι και στο μέλλον ελεύθερο.

Το σύστημα επαλήθευσης είναι κρίσιμο σε μια σειρά από τομείς όπου οι πιθανές βλάβες είναι καταστροφικές, όπως στα αεροσκάφη, στα αυτοκίνητα, στις τηλεπικοινωνίες ή στα πυρηνικά εργοστάσια.
Το σύστημα επαλήθευσης είναι κρίσιμο σε μια σειρά από τομείς όπου οι πιθανές βλάβες είναι καταστροφικές, όπως στα αεροσκάφη, στα αυτοκίνητα, στις τηλεπικοινωνίες ή στα πυρηνικά εργοστάσια.

«Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι πίσω από την ελευθερία που έχουμε σήμερα υπάρχει ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο.

Αυτή η ελευθερία είναι δοτή, καθώς εξαρτάται από το οικονομικό καθεστώς της άυλης οικονομίας. Αυτό που πρέπει να αναλογιστεί ο κόσμος είναι ότι η δοτή ελευθερία δεν είναι κατοχυρωμένη, κάτι που πρέπει να γίνει ίσως μέσω κυβερνήσεων και οργανισμών.

Σήμερα η δυνατότητα να επικοινωνούμε και να συναλλασσόμαστε εξαρτάται από την καλή θέληση γιγάντων -όλοι τους Αμερικανοί- που ελέγχουν την υποδομή αλλά και τις υπηρεσίες», λέει ο κ. Ιωσήφ Σηφάκης στο «Εθνος της Κυριακής».

Ακριβώς στα σημεία αυτά θα στραφεί και η ομιλία του στην Αθήνα στο πλαίσιο του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Επιστήμη του WEB, που θα διεξαχθεί 18-20 Μαρτίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

Ο Ελληνας καθηγητής κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα στους ειδικούς που θα συζητήσουν την «Πολιτισμική Σύγκλιση και την Ψηφιακή Τεχνολογία», μαζί με τον καθηγητή Σερ Τιμ Μπέρνερς Λι, τον εφευρέτη του World Wide Web...

«Το βραβείο Turing θεωρείται το «Νόμπελ Πληροφορικής» και από το 1956 απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπα που είχαν μια ιδιαίτερη συμβολή στη εξέλιξη της επιστήμης.

Είχα την τιμή να μου απονεμηθεί, μαζί με δύο Αμερικανούς συνάδελφους, για τη δημιουργία του Model Checking, δηλαδή μιας τεχνικής επαλήθευσης των συστημάτων της πληροφορικής», λέει ο κ. Σηφάκης, ο οποίος ξεκίνησε από το Ηράκλειο της Κρήτης για να ριζώσει τελικά στη Γαλλία. Εδρα του σήμερα είναι το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στην Γκρενόμπλ όπου ίδρυσε και το εργαστήριο Verimag.

Model Checking
Μετά 20 χρόνια προσπάθειας για να δοθούν λύσεις σε τεχνικές δυσκολίες στα τέλη της δεκαετίας του 90, το Model Checking του Ελληνα καθηγητή άρχισε να εφαρμόζεται σε επεξεργαστές και σήμερα ανάλογη τεχνολογία αναπτύσσουν παγκόσμια μεγαθήρια όπως η ΙΒΜ, η Intel, η Microsoft και η Google. Ο κ. Σηφάκης εξηγεί ότι το ενδιαφέρον του στρέφεται στα συστήματα που βρίσκονται ενσωματωμένα σε ποικίλες συσκευές. Δηλαδή τα συστήματα υπολογιστών που υπάρχουν «κρυμμένα» σε αεροπλάνα, αυτοκίνητα, κινητά τηλέφωνα κλπ.

Σήμερα πάνω από το 95% των υπολογιστών που παράγονται διεθνώς είναι ενσωματωμένοι. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο μπορεί να έχει μέχρι και 80 υπολογιστές για τη λειτουργία του.

«Στο Web βλέπουμε αρχεία, έγγραφα και ντοκουμέντα με πολυμέσα. Στο μέλλον με ένα κλικ θα βλέπουμε και μηχανήματα που υπάρχουν στο σπίτι π.χ. κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση και θα ελέγχουμε τη λειτουργία τους. Τα ίδια πρωτόκολλα του Web θα χρησιμοποιούνται για να κάνουμε τα ενσωματωμένα συστήματα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους», λέει ο κ. Σηφάκης.

«Οταν όμως γίνει αυτή η σύγκλιση, τότε θα μπορούμε και να παρακολουθούμε ασθενείς από το σπίτι και να μεταδίδουμε ιατρικά δεδομένα ή θα ελέγχουμε την παραγωγή σε ένα εργοστάσιο».

Η επαλήθευση
Ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης λέει για το επίτευγμά του: «Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιείται σήμερα στη βιομηχανία για να επαληθεύονται τα συστήματα υπολογιστών.

Αν δηλαδή τα συστήματα που φτιάχνουμε κάνουν λάθη ή όχι. Η επαλήθευση είναι πολύ σημαντική, καθώς στην Πληροφορική δεν υπάρχει ένα σύνολο γνώσεων που να επιτρέπει να κατασκευάζουμε συστήματα με προβλέψιμες ιδιότητες και συμπεριφορά.

Οταν π.χ. κτίζουμε μια γέφυρα, έχουμε δοκιμασμένες θεωρίες που εγγυώνται ότι θα κρατήσει. Αυτό είναι η προβλεψιμότητα. Κάτι ανάλογο όμως δεν ισχύει στην πληροφορική. Σήμερα πρώτα φτιάχνονται τα μεγάλα συστήματα και έπειτα βλέπουμε εάν δουλεύουν ή όχι...

Αυτό που προτείναμε εμείς ήταν ένα μαθηματικό μοντέλο ελέγχου της λειτουργίας των συστημάτων που εξερευνά τις πιθανές αντιδράσεις.

Οι θεωρίες επαλήθευσης είναι κρίσιμες σε μια σειρά από τομείς όπου οι πιθανές βλάβες είναι καταστροφικές, όπως στα αεροσκάφη, στα αυτοκίνητα, στις τηλεπικοινωνίες ή στα πυρηνικά εργοστάσια».

Αδιαφάνεια
«Σήμερα δεν υπάρχει αρκετή ασφάλεια στο Διαδίκτυο», τονίζει ο κ. Σηφάκης. Είναι εφικτό κάποιος να πάρει την ταυτότητά μας και να την ιδιοποιηθεί. Δεν υπάρχει καμία προστασία και ο κόσμος το δέχεται αυτό γιατί το έχουν δεχθεί και οι Αρχές. Με απασχολεί η μη διαφάνεια των συστημάτων που χρησιμοποιούμε, το γεγονός ότι δεν ξέρουμε πώς είναι φτιαγμένα, εάν έχουν «τρύπες» ή ότι είναι πολύ εύκολο κάποιος να διεισδύσει στον υπολογιστή μας.

Συνεπώς πρέπει να γίνουν οι λειτουργίες του πιο ασφαλείς και αξιόπιστες. Αν θεωρούμε ότι είναι ένα μέσον ελεύθερης επικοινωνίας και συνδιαλλαγής, ο έλεγχός του θα μπορούσε να γίνεται όχι από ιδιωτικές εταιρείες αλλά από κυβερνήσεις, όπως π.χ. στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα κράτη ελέγχουν την υποδομή σε κρίσιμους τομείς, που αφορούν την εθνική ανεξαρτησία».

ΙΝFΟ
Ο κ. Ιωσήφ Σηφάκης θα παρευρεθεί στις εργασίες του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολιτισμικής Σύγκλισης και Ψηφιακής Τεχνολογίας, το οποίο διοργανώνει το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στις 18 έως 20 Μαρτίου 2009, στο «Θέατρον», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».

Γιώργος Αποστολίδης
Πηγή
Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης