Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Προς νέες πιέσεις και εκβιασμούς


ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟY ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΝΤΑΞΙΑΚΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
Η Ουάσινγκτον ζητά επιτάχυνση της τουρκικής ενταξιακής πορείας

ΣΟΒΑΡΕΣ πιέσεις από πλευράς Ουάσινγκτον ασκούνται ήδη προς βασικά ευρωπαϊκά κέντρα για επιτάχυνση της τουρκικής ενταξιακής πορείας, ενώ από την Άγκυρα θα κλιμακωθούν εκβιαστικές ενέργειες προς την ίδια κατεύθυνση. Κι αυτό ενώ οι Βρυξέλλες ανησυχούν για το ενδεχόμενο αναπόφευκτης κρίσης, η οποία θα ξεσπάσει το φθινόπωρο, εάν δεν βρεθούν τρόποι υπέρβασης των ευρωτουρκικών τριβών. Οι τριβές αυτές προκύπτουν από το ότι η Άγκυρα θα κληθεί να εφαρμόσει τις πρόνοιες του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης, οι οποίες μεταξύ άλλων υποχρεώνουν την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια και τους αεροδιαδρόμους της στα κυπριακά σκάφη και αεροπλάνα.
Για την Άγκυρα όμως αυτό είναι αδιανόητο, δεδομένου ότι θα σημάνει αυτομάτως αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πράγμα που την ίδια ώρα θα οδηγήσει σε αποαναγνώριση του ψευδοκράτους, άρα και σε αναθεώρηση όλων των γεωστρατηγικών της σχεδιασμών και βλέψεων, για τις οποίες είχε επενδύσει όλες αυτές τις δεκαετίες σε χρήμα και πολιτικό κόστος.
Αλλά αν η Άγκυρα αρνηθεί να συμμορφωθεί, τότε οι Βρυξέλλες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε μέτρα που θα οδηγήσουν σε οξύτατη κρίση μεταξύ των δύο μερών, με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα για ολόκληρο το συμμαχικό φάσμα, δεδομένου ότι κάθε σχεδιασμός από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος σχετίζεται με αμυντικά και συναφή ζητήματα περνά από τους ΝΑΤΟϊκούς μηχανισμούς, που απαιτούν συναίνεση της Άγκυρας προκειμένου να λειτουργήσουν!
Υπό το φως αυτών των δεδομένων γίνονται ήδη αισθητές παρασκηνιακές ενέργειες επί πολλών επιπέδων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού ή τουλάχιστον να επιτευχθεί κάποια πρόοδος που να αιτιολογεί ενδιάμεσες συμφωνίες, ώστε να δίδουν προσχηματικές δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για υπέρβαση των αδιεξόδων με παράκαμψη ευρωτουρκικής σύγκρουσης και αποτροπή εκτροχιασμού του τουρκικού ενταξιακού συρμού.
Το επόμενο διάστημα θα είναι ως εκ τούτου άκρως κρίσιμο, ενώ η Ουάσινγκτον θα διαβιβάσει διά του ίδιου του Προέδρου Ομπάμα σαφή μηνύματα προς τις Βρυξέλλες όσον αφορά την πλήρη στήριξη της τουρκικής ενταξιακής πορείας και προοπτικής. Η επίσκεψη του αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία σε λίγες ημέρες θα αποτελέσει την πρώτη κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ θα υπάρξουν πιέσεις (τις οποίες εκ παραλλήλου θα ενισχύσει και το Λονδίνο) προκειμένου η Άγκυρα να διευκολυνθεί, αντί να στριμωχθεί λόγω των προνοιών του Πρωτοκόλλου.
Οι βασικές πτυχές και τα κομβικά στοιχεία των επαφών Ομπάμα με την τουρκική ηγεσία ολοκληρώνονται από τους συνεργάτες του, οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τούρκους αρμοδίους. Οι τελευταίοι, μάλιστα, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι θα επαναδιακηρυχθεί η στρατηγική σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες, με ειδικό βάρος στη σημασία και στον ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή, η οποία και «θα χρισθεί» ουσιαστικά περιφερειάρχης και τοποτηρητής της υπερδυνάμεως.
Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, το Κυπριακό θα εισέλθει σε όλως ιδιαίτερη φάση, με πιέσεις και εκβιασμούς προς την κατεύθυνση της ελληνικής πλευράς, προκειμένου να συναινέσει σε περαιτέρω αναδιπλώσεις που να διευκολύνουν μείζονα συμβιβασμό. Κάτι που γίνεται ήδη αισθητό στη Λευκωσία, η οποία φοβάται ότι «θα την πατήσουν και πάλι στον λαιμό», για να ενδώσει.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης