Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Προβληματίζει η ισχύς Γκρούεφσκι



Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών της περασμένης Κυριακής για ανάδειξη προέδρου στην ΠΓΔΜ και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που διενεργήθηκαν ταυτόχρονα, επιβεβαίωσαν το αναμενόμενο: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι και το κόμμα του, VMRO-DPMNE, κυριαρχούν στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας, χωρίς, προς το παρόν, να φαίνεται ότι υπάρχει αντίπαλο δέος, ικανό να αμφισβητήσει, αρχικά, και να ανατρέψει, προσεχώς, αυτή την κυριαρχία.

Για την Αθήνα, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους που επικαλείται ο αθηναϊκός Τύπος, η επιβεβαίωση της κυριαρχίας του κ. Γκρούεφσκι, με τον υποστηριζόμενο από το κόμμα του υποψήφιο πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 5 Απριλίου, και τους περισσότερους δήμους της ΠΓΔΜ να ελέγχονται, πλέον, από υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος, δεν ήταν έκπληξη. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, φέρεται να προβληματίζεται έντονα για το ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της διαπραγμάτευσης για το θέμα της ονομασίας, με δεδομένη την κυριαρχία Γκρούεφσκι.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός επένδυσε στον ακραίο εθνικισμό, στο δόγμα του «μακεδονισμού» και στον αλυτρωτισμό, για να πετύχει πολιτική ηγεμονία. Η μέχρι τώρα στάση του σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς ήταν η φωνή της αδιαλλαξίας. Έως τώρα, όμως, από πλευράς ΠΓΔΜ, υπήρχε αντίβαρο μιας περισσότερο μετριοπαθούς στάσης, που εξέφραζε ο απερχόμενος πρόεδρος Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.
Η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας, ουσιαστικά θα αρχίσει εκ νέου μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ο ίδιος ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, έχει εκφράσει την άποψη ότι μέχρι τότε οι συνθήκες δεν προσφέρονται για συνομιλίες. Μένει να φανεί εάν με την επανέναρξη των συνομιλιών η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ θα εμμείνει στην ίδια αδιάλλακτη στάση ή θα μετακινηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί λύση. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής του κ. Γκρούεφσκι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Φαίνεται ότι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εμμένει στην άποψη ότι αργά ή γρήγορα η διεθνής πίεση προς την Αθήνα θα ενταθεί, αναγκάζοντας την ελληνική πλευρά σε υποχώρηση. Στο ενδιάμεσο, προσπαθεί να εξαλείψει όλους τους άλλους λόγους -πλην του θέματος της ονομασίας- που στέκονται εμπόδια στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του. Έτσι, οι εκλογές της περασμένης Κυριακής διενεργήθηκαν σε, κατά γενικές γραμμές, καλό κλίμα και με δημοκρατικές διαδικασίες. Τα κρούσματα αυθαιρεσίας, βίας και νοθείας των εκλογών πέρυσι τον Ιούνιο, έτυχαν ιδιαίτερης αναφοράς στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΠΓΔΜ, που συνοδεύθηκε από σαφείς προειδοποιήσεις, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθεί κάτι ανάλογο, εάν η χώρα επιθυμεί να δει το δρόμο προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση να παραμένει ανοιχτός.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης