Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ειρωνικά συγχαρητήρια Μιλοσόσκι για την 25η Μαρτίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη

ΜΑΘΗΜΑΤΑ την ημέρα της ανεξαρτησίας δίνουν τώρα τα Σκόπια, καθώς χθες ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλοσόσκι έστειλε μήνυμα για την 25η Μαρτίου συγχαίροντας την Ελλάδα για την ανεξαρτησία της, ενώ δήλωσε ειρωνικά πως καλό θα ήταν η Ελλάδα να σέβεται την εθνική ταυτότητα και την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ!

«Θα ήθελα με την ευκαιρία να συγχαρώ τους Έλληνες πολίτες για την ημέρα ανεξαρτησίας εκ μέρους του μακεδονικού λαού. Τρέφουμε μεγάλη εκτίμηση για την εθνική τους ταυτότητα και ανεξαρτησία και δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω από τον ίδιο σεβασμό προς τη δική μας εθνική αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία», δήλωσε ο Αντόνιο Μιλοσόσκι, ενώ επανέλαβε την πρότασή του περί δημιουργίας κοινής επιτροπής Αθήνας- Σκοπίων για την Εκπαίδευση και την Ιστορία, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση από την Αθήνα.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι εν λόγω δηλώσεις και οι αντίστοιχες επιστολές εντάσσονται στην παρελκυστική τακτική των Σκοπιανών, που προσπαθούν από τη μια να «θολώσουν» το τοπίο, για να μη μιλήσουν για το ζήτημα της ονομασίας, κι από την άλλη να εξασφαλίσουν την έξωθεν καλή μαρτυρία. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών με επιστολή του προς την Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε τη σύναψη συμφώνου φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ, τη δημιουργία μιας διμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Εκπαίδευση και την Ιστορία, καθώς κι ένα πλαίσιο συμφωνίας για την προώθηση των διμερών σχέσεων. Χθες, μάλιστα, επανέλαβε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες «θα συμβάλουν στην αμοιβαία κατανόηση και την εξάλειψη συγκεκριμένων παρεξηγήσεων στο μέλλον. Επομένως, θα μπορούσε να ανοίξει ένα πρόσθετο κανάλι επικοινωνίας σε επίπεδο ειδικών». Ο Μιλοσόσκι πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει αποστείλει πρόταση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τη δημιουργία ενός μεικτού συμβουλίου των υπουργείων Εσωτερικών των δύο χωρών, με στόχο την πρόληψη «συμβάντων» ανάμεσα σε Έλληνες και Σκοπιανούς πολίτες.

● Στην επιστολή του Αντόνιο Μιλοσόσκι θα υπάρξει απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία θα υπογραμμίζεται ότι η μόνη εκκρεμής διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι αυτή της ονομασίας, καθώς και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μην παραβιάζεται η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης