Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Πίσω στο ΝΑΤΟ η Γαλλία


Σαράντα δύο χρόνια αφότου ο στρατηγός ντε Γκολ πέταξε τις αμερικανικές δυνάμεις έξω από τη Γαλλία, ο πολιτικός του διάδοχος, ο Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε και επισήμως πως «ήρθε η ώρα» να επιστρέψει η χώρα του στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.


«Είναι καιρός να θέσουμε τέλος σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στην αυτοεξαίρεση της Γαλλίας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. «Είναι προς το συμφέρον της Γαλλίας και προς το συμφέρον της Ευρώπης. Πρέπει να σταματήσουμε να αυταπατώμεθα ότι κρύβοντας το κεφάλι μας στην άμμο, μπορούμε να προστατεύσουμε το οτιδήποτε».
Ο Νικολά Σαρκοζί διευκρίνισε πως η Γαλλία θα έχει εφεξής πολιτική εκπροσώπηση σε όλες τις διοικητικές δομές της Συμμαχίας, «θα διατηρήσει όμως την ανεξαρτησία της όσον αφορά την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη». Προφανώς, δεν σχεδιάζει να επιστρέψει στην επιτροπή πυρηνικού σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.


Υπέρ και κατά του Σαρκοζί

Οι δημοσκοπήσεις στη Γαλλία δείχνουν πως η πλειονότητα των πολιτών στηρίζουν την απόφαση Σαρκοζί. Η κεντρώα και αριστερή αντιπολίτευση, ωστόσο, του ασκεί έντονη κριτική. Ακόμα και εντός του κυβερνώντος κόμματος εγείρονται φωνές επιφυλακτικές για την ανατροπή της απόφασης που έλαβε το 1966, μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου, ο ντε Γκολ. Κατά μία έννοια, βέβαια, η Γαλλία ουδέποτε εγκατέλειψε το ΝΑΤΟ. Είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής στρατευμάτων για τις επιχειρήσεις της Συμμαχίας μετά τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία. Γάλλοι στρατιώτες συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όπως στη Βοσνία, το Κόσοβο, το Αφγανιστάν. Παρά ταύτα, όπως επισημαίνει ο Καρλ Χάιντζ Καμπ, επικεφαλής ενός τομέα έρευνας στο Αμυντικό Κολέγιο του ΝΑΤΟ στη Ρώμη, «η απόφαση του Σαρκοζί είναι πολύ σημαντική. Δείχνει μια θεμελιώδη αλλαγή στην πολιτική ασφάλειας της Γαλλίας. Η Γαλλία λέει: «Μπορούμε να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντά μας καλύτερα από μέσα, παρά από αυτή την παράξενη, μισοί μέσα, μισοί έξω, θέση».
Για το ΝΑΤΟ, το οποίο ταλανίζεται από ένα δύσκολο πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς και από μία κρίση ταυτότητας την οποία επέφερε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η επανένταξη της Γαλλίας αποτελεί δώρο. «Η πλήρης συμμετοχή της Γαλλίας σε όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και σχεδιασμού δεν μπορεί παρά να ενισχύσει περαιτέρω τη Συμμαχία», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιάαπ ντε Χουπ Σέφερ. Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης πως η «μεγάλη επιστροφή» της Γαλλίας σηματοδοτεί μια ιστορική αλλαγή στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Είναι δεδηλωμένη άλλωστε η επιθυμία του Σαρκοζί για στενότερη συνεργασία με την κυβέρνηση Ομπάμα. Τα νέα είναι ενδεχομένως καλά και για τις ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων, όπως είναι η ΕΑDS.


Αμφιβολίες για εποικοδομητικό διάλογο

Κάποιοι, ωστόσο, πιστεύουν πως διάλογος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης δεν μπορεί να γίνει με αποτελεσματικότητα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας που φτιάχτηκε έτσι ώστε «να ηγείται και να κυριαρχείται από τις ΗΠΑ». Και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κανένας λόγος για αισιοδοξία πως η επιστροφή της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή άμυνα, ίσα ίσα, λένε, η Γαλλία θα διοχετεύσει στο ΝΑΤΟ πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πολύ καλύτερα σε κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα άμυνας. Ένα παράδειγμα; Λέγεται πως το Παρίσι προσπαθεί να βρει 800 αξιωματικούς με τα απαιτούμενα προσόντα, συμπεριλαμβανομένης της άριστης γνώσης της αγγλικής, να καλύψουν τα νέα του πόστα στο ΝΑΤΟ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης