Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

AMERIKANAKIA, ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ (ΜΑΣ)ΓΡΑΨΑΤΕ ΠΑΛΙ

Χίλαρι καλεί Ταλάτ στις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί προγραμματίζουν τη συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ακρως προκλητική θεωρούν την ενέργεια η Αθήνα και η Λευκωσία

Ακρως προκλητική ενέργεια εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας χαρακτηρίζεται η εισήγηση της αμερικανικής πρεσβείας της Λευκωσίας για πραγματοποίηση συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, με τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο γραφείο της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ως δικαιολογία προβάλλονται δύο λόγοι:

«Πλάτες» στον Αττίλα κάνει η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον
«Πλάτες» στον Αττίλα κάνει η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον

Πρώτον: Ο τερματισμός της δήθεν «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων και
Δεύτερον: Η ενίσχυση και η υποστήριξη στον κατοχικό ηγέτη για να κερδίσει τις εκλογές στα Κατεχόμενα.

Αμερικανός αξιωματούχος, με τον οποίο επικοινώνησε το «Εθνος», δήλωσε ότι δεν μπορούσε «να επιβεβαιώσει την πληροφορία».

Χίλαρι καλεί Ταλάτ στις ΗΠΑ

Αλλη πηγή στην Ουάσιγκτον εξήγησε ότι το ραντεβού με την Αμερικανίδα υπουργό «θεωρείται δεδομένο» για την άλλη εβδομάδα, αν και υπάρχουν δεύτερες σκέψεις μετά τις διαμαρτυρίες που έφτασαν ήδη από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Συγκεκριμένα, έγινε γνωστό ότι μία συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη θα θεωρηθεί από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου ως άκρως προκλητική πράξη.

Η εξέλιξη αυτή σήμανε συναγερμό στη Λευκωσία, η οποία παρουσιάζεται ενοχλημένη για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί, ικανοποιώντας αίτημα της Αγκυρας, κάνουν πλάτες στον Ταλάτ, τον οποίο αναβαθμίζουν πολιτικά.

Τη στιγμή που δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών με Κύπριο αξιωματούχο εγείρονται σοβαρά ερωτήματα γι αυτήν την ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική πρεσβεία δεν υπέβαλε εισήγηση για συνάντηση της κ. Κλίντον με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού. Στη Λευκωσία θεωρούν αυτήν την κίνηση ως άκρως μεροληπτική και ετεροβαρή, σημειώνοντας ότι χρονικά γίνεται ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας Αμερικανός διπλωμάτης, το όνομα του οποίου είναι στη κατοχή του «Εθνους», προειδοποίησε πως θα σταλεί αρνητικότατο μήνυμα στον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.

«Πριν από την εκλογή του κ. Χριστόφια», φέρεται να είπε ο διπλωμάτης, «είχαμε δικαιολογία ότι πρόεδρος είναι ο σκληρός Τάσσος Παπαδόπουλος. Τώρα πρόεδρος είναι ένας πολιτικός, ο οποίος επιθυμεί διακαώς την επίλυση του Κυπριακού», τόνισε χαρακτηριστικά ομολογώντας εμμέσως την πολιτική τιμωρίας εναντίον των Ελληνοκυπρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη Χίλαρι Κλίντον, κατά την επίσκεψή της στην Αγκυρα πρόσφατα, να συναντηθεί με τον Ταλάτ. Είπε συγκεκριμένα ότι το ζητεί ως προσωπική χάρη. Η Αμερικανίδα υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και συζήτησε το τουρκικό αίτημα με τους συμβούλους της.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, διά του Ελληνοαμερικανού συμβούλου Γκρεκ Μακρή, συνέστησε την αποδοχή του αιτήματος Ερντογάν, σημειώνοντας ότι μια τέτοια επίσκεψη θα βοηθήσει τον Ταλάτ πολιτικά και στα εσωτερικά πράγματα του ψευδοκράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ταλάτ θα πραγματοποιήσει πρώτο σταθμό στη Νέα Υόρκη, για να συναντήσει τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, όπου με τα σημερινά δεδομένα θα συναντηθεί με την κ. Κλίντον και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέιμς Τζόουνς.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης