Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Ένας Έλληνας διοικητής του ΝΑΤΟ

Ο ναύαρχος των ΗΠΑ Τζέιμς Σταυρίδης θα ηγηθεί της Συμμαχίας
Τζέιμς  Σταυρίδης.   Υφιστάμενοί του υποστηρίζουν   ότι είναι πολύ υπερήφανος για  την ελληνική καταγωγή του  Ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης θα διοριστεί στη θέση του ανώτατου διοικητή του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν χθες Αμερικανοί αξιωματούχοι.

O ναύαρχος Σταυρίδης είναι αυτήν τη στιγμή επικεφαλής της αμερικανικής Νότιας Διοίκησης, η οποία επιβλέπει τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λατινική Αμερική. Προηγουμένως είχε διατελέσει ανώτερος στρατιωτικός σύμβουλος του Ντόναλντ Ράμσφελντ, όταν ο τελευταίος ήταν υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

«Ανήκω σε μια ελληνοαμερικανική οικογένεια», είχε δηλώσει πέρυσι, σε δημόσια ομιλία του ο ναύαρχος Σταυρίδης. «Ο πατέρας μου μιλούσε θαυμάσια ελληνικά... τα δικά μου ελληνικά είναι, δυστυχώς, φρικτά και οι κόρες μου δεν τα μιλούν καθόλου». Πρόσφατα είχε επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον αρχηγό του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Γ. Καραμαλίκη, όταν ο τελευταίος είχε επισκεφθεί τη Διακλαδική Διυπηρεσιακή Δύναμη στο Κι Γουέστ της Φλόριντας. Υφιστάμενοι του ναυάρχου Σταυρίδη λένε πως είναι πολύ υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του.

Ο διορισμός
Οι κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ διορίζονται από τον πρόεδρο της χώρας κατόπιν συστάσεως του υπουργού Άμυνας και ο διορισμός τους απαιτεί την επικύρωση της Γερουσίας. Ο διορισμός του ανώτατου διοικητή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SΑCΕUR) πρέπει να εγκριθεί επίσης από το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, στο οποίο συμμετέχουν τα μέλη της Συμμαχίας. Ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος θα είναι ο πρώτος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που καταλαμβάνει τη θέση αυτήν.

Το Πρακτορείο Ρώυτερς επισημαίνει πως η τοποθέτηση ενός αξιωματικού του Ναυτικού στην εν λόγω θέση την ώρα που οι ΗΠΑ διεξάγουν χερσαίους πολέμους μπορεί να ανησυχήσει κάποιους, όμως ο ναύαρχος Σταυρίδης, στον σημερινό ρόλο του ως επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, επιβλέπει στοιχεία όλων των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών. Από τη θέση αυτήν, επισημαίνει το βρετανικό πρακτορείο, ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος συνδύασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις με το έργο των πολιτικών υπηρεσιών. Η προσέγγιση αυτή, επισημαίνουν κορυφαίοι Αμερικανοί και Νατοϊκοί αξιωματούχοι, είναι ουσιώδους σημασίας στο Αφγανιστάν, για να αντιμετωπισθούν οι Ταλιμπάν και άλλες οργανώσεις εξεγερμένων.
Διανοούμενος, φιλόδοξος και δραστήριος

Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ Σταυρίδης θεωρείται διανοούμενος, φιλόδοξος και δραστήριος. Το 1984 πήρε διδακτορικό (ΡhD) στις Διεθνείς Σχέσεις από τη Σχολή Δικαίου και Διπλωματίας Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Ταφτς, στο οποίο είχε επίσης βραβευτεί για τις εξαιρετικές επιδόσεις του ως φοιτητής. Έχει ένα μπλογκ και οργανώνει κινηματογραφικές βραδιές στο ώς τώρα αρχηγείο του, στο Μαϊάμι, προβάλλοντας λατινοαμερικάνικες ταινίες ώστε να εξοικειωθούν οι αξιωματικοί του σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά ζητήματα. Στο Αφγανιστάν θα συνεργαστεί στενά με τον στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος έχει επίσης φήμη διανοουμένου.

Εφόσον ανακοινωθεί και επικυρωθεί ο διορισμός του, ο ναύαρχος Σταυρίδης θα αντικαταστήσει τον Αμερικανό στρατηγό Τζον Κράντοκ, ο οποίος υπηρετεί στο ΝΑΤΟ από τον Δεκέμβριο του 2006 και αναμένεται να αποστρατευθεί. Ο Ελληνοαμερικανός ναύαρχος θα αναλάβει καθήκοντα καθώς οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον 17.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν με διαταγή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Μολονότι το Αφγανιστάν θα είναι η προτεραιότητά του, η θέση που αναμένεται να αναλάβει στο ΝΑΤΟ περιλαμβάνει επίσης την αντιμετώπιση πολλών άλλων ζητημάτων, από τις σχέσεις με τη Ρωσία ώς τη διατήρηση της ειρήνης στο Κόσοβο.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης