Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Παρέμβαση Μέρκελ υπέρ των Σκοπίων


Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της για βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ανεξαρτήτως της τύχης του προβλήματος της ονομασίας.

Η χθεσινή δημόσια παρέμβασή της επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες το τελευταίο διάστημα οι ελληνογερμανικές σχέσεις δοκιμάζονται με σημείο αιχμής τα Eurofighter, το ευρωομόλογο (το οποίο επιδιώκει η Αθήνα και απορρίπτει το Βερολίνο) και το «πωλητήριο» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Διεύρυνση

Μιλώντας χθες στη γερμανική Βουλή εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε μεταξύ άλλων την ελπίδα «να επιτευχθεί στο άμεσο μέλλον η ένταξη της “Μακεδονίας” και να μη σκοντάφτει άλλο στη διαμάχη για το όνομα». Τόνισε ότι «η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντική» και ότι «η επιθυμία πολλών χωρών να ενταχθούν δείχνει την απήχηση της Συμμαχίας». Και κατέληξε: «Η θέση μας είναι σαφής: Πρέπει να επιτρέπουμε την ένταξη σε ευρωπαϊκές Δημοκρατίες που έχουν τη βούληση και τις ικανότητες να προχωρήσουν.

Η ελευθερία της Συμμαχίας να επιλέγει αποτελεί ύψιστο αγαθό. Δεν πρέπει, λοιπόν, να επιτρέψουμε σε άλλους να επιχειρούν με ένα βέτο ή με αναχρονιστικές αντιλήψεις σε σφαίρες επιρροής τους (σ.σ.: εννοεί τη Ρωσία) να υψώνουν ανάχωμα».

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης