Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Διώρυγα... φιλίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 17 Μαρτίου 2009
Η γαλλική φρεγάτα «Dupleix» δεν  συμμετέχει στην άσκησηπρόκληση της Τουρκίας «Ηγεμών»  στο Αιγαίο και μετά τον συμβολικό  διάπλου του Ισθμού επιστρέφει  στην Τουλόν
ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ διάπλου του Ισθμού της Κορίνθου από τη γαλλική φρεγάτα «Dupleix» επιβεβαίωσε χθες το Παρίσι την άρνησή του να πάρει μέρος στην άσκηση- πρόκληση της Τουρκίας «Ηγεμών» στο Αιγαίο και στην οποία ήδη εντάχθηκαν δυνάμεις από Βρετανία, ΗΠΑ, Ολλανδία και Βέλγιο.

«Όχι» στο ΝΑΤΟϊκό σενάριο
Η αποδοχή από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών των ελληνικών αιτιάσεων για το προκλητικό σενάριο της τουρκικής άσκησης εντάσσεται, σύμφωνα με παρατηρητές στην Αθήνα, στις παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών και αποτελεί, όπως επισημαίνουν, μέρος της γαλλικής «στρατιωτικής διπλωματίας» εν όψει νέων αγορών όπλων από την Ελλάδα.

Τη διπλωματική διάσταση έδωσε ουσιαστικά ο κυβερνήτης της φρεγάτας, αντιπλοίαρχος Ηenri Schricke, ο οποίος- μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφουςείπε ότι οι οδηγίες που είχε ήταν να μείνει στην υπό βρετανική διοίκηση άσκηση «Τaurus» στη Μεσόγειο μέχρι τις 12 Μαρτίου και μετά να επιστρέψει στην Τουλόν. Σημειώνεται ότι οι άλλες δυνάμεις της «Τaurus»- βρετανικές και αμερικανικέςόπως και ολλανδικές και βελγικές αποδέχθηκαν την τουρκική πρόσκληση και ως ομάδα συμμετέχουν στον «Ηγεμόνα».

Σχετική ηρεμία στο Αιγαίο
Χθες πάντως και ενώ οι κύριες φάσεις της τουρκικής άσκησης αρχίζουν εντός της εβδομάδας, στο Αιγαίο υπήρξε σχετική ηρεμία. Στις θάλασσες κινήθηκαν μόνο δύο βρετανικά ελικοπτεροφόρα απέναντι από τη Ρόδο. Οι Βρετανοί έχουν δεσμευτεί ότι θα κινηθούν χωρίς να θίξουν ελληνικά συμφέροντα, υπάρχουν όμως σημεία που θα κριθούν στην πράξη.

Στους ουρανούς η κύρια δραστηριότητα των γειτόνων ήταν η είσοδος 8 άοπλων τουρκικών F-16 και Φάντομ με ΝΑΤΟϊκό καπέλο, τα οποία απέφυγαν να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης