Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Τουρκική πρόκληση πάνω από τους Φούρνους

Από τις 13 Μαρτίου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη αεροναυτική άσκηση των Τούρκων «Ηγεμών»

Ρεπορτάζ: Λουκάς Δημάκας

Πτήση πάνω από την νήσο Φούρνοι Ικαρίας, σε ύψος 2000 ποδών, πραγματοποίησαν στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη Phantom, παραμονή της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά νοτίως των Φούρνων.

Τα δύο Phantom ανήκαν σε σχηματισμό οκτώ τουρκικών αεροσκαφών F-16 και Phatnom, τα οποία είχαν μπει δύο λεπτά νωρίτερα στο FIR Αθηνών, χωρίς άδεια. Ο τουρκικός σχηματισμός βγήκε από το FIRΑθηνών στις 15:21 απ’ τη περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου.

Σημειώνεται ότι από τις 13 Μαρτίου βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη αεροναυτική άσκηση των Τούρκων «Ηγεμών», στην οποία συμμετέχουν και δυνάμεις από Βρετανία, ΗΠΑ , Ολλανδία και Βέλγιο. Πολλά κομμάτια της άσκησης είναι ιδιαίτερα προκλητικά για την Ελλάδα, κάτι που έχει επισημανθεί από την Αθήνα προς τις συμμετέχουσες χώρες και το ΝΑΤΟ. Απ’ την πλευρά της Βρετανίας, η οποία ηγείται των τεσσάρων χωρών που συμμετέχουν στον «Ηγεμόνα», έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ότι θα αποφευχθεί η εμπλοκή τους σε δραστηριότητες που θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα.

Αυτήν την εβδομάδα εξελίσσεται η κύρια φάση της άσκησης, η οποία και ολοκληρώνεται στις 30 Μαρτίου. Νωρίτερα το πρωί, σε περιοχή νοτιοανατολικά της Σκύρου, πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις στο πλαίσιο του «Ηγεμόνα» και όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, οι δραστηριότητες των υπό βρετανική διοίκηση μέσων κινήθηκαν χωρίς να προκαλέσουν την ελληνική πλευρά. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε από στρατιωτικές πηγές, ότι οι απονηώσεις βρετανικών ελικοπτέρων έγιναν με ειδοποίηση των ελληνικών αρχών μέσω ασυρμάτου, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης