Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

«Μπορεί να διακοπούν οι ενταξιακές με Τουρκία»



ΕΞΑΣΕΛΙΔΗ έκθεση που φέρεται να έχει συνταχθεί από τη γερμανική Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η οποία εστάλη στο γερμανικό ΥΠΕΞ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΤουρκίαςΕ.Ε. Στην έκθεση διευκρινίζεται ότι, λόγω της κρίσης των λιμανιών με τους Ε/κ, κατά την περίοδο της ισπανικής και βελγικής προεδρίας φαίνεται δύσκολο το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την Τουρκία. Υπάρχει και η εξής προειδοποίηση: «Η Ε.Ε. μπορεί να αναγκαστεί να επανεξετάσει τον τρόπο των συνομιλιών».

Σημειώνεται πως αν και η Ισπανία, η οποία την 1η Ιανουαρίου 2010 ανέλαβε την προεδρία για την περίοδο αυτή, επιθυμεί να ανοίξει το Κεφάλαιο της Ενέργειας, ωστόσο η Λευκωσία έχει θέσει βέτο και γι’ αυτό το κεφάλαιο.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Τουρκία δεν έχει την πρόθεση να ανοίξει τα λιμάνια της στα ε/κ πλοία.

Παράλληλα, διευκρινίζεται ότι φαίνεται δύσκολο να υπάρξει ένα αποτέλεσμα από τις κυπριακές συνομιλίες το 2010, ενώ αξιολογείται ότι υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις θα είναι δύσκολο να ανοίξουν και νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια κατά την περίοδο της προεδρίας της Ισπανίας και του Βελγίου. Σε περίπτωση κατά την οποία οι ενταξιακές συνομιλίες φτάσουν σε σημείο στασιμότητας, τότε η Ε.Ε. θα αναγκαστεί να επανεξετάσει τον τρόπο διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν θα είναι υπέρ της Τουρκίας.
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης