Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

"Ναι" στον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη από την Βουλγαρία!


Προχωρά άμεσα το έργο του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και η περιβαλλοντική μελέτη εκεί που ήθελε 18 μήνες για να είναι έτοιμη, τώρα βάσει των όσων είπαν σήμερα οι Βούλγαροι θα είναι έτοιμη σε...έξι εβδομάδες!

Αυτά δεσμεύτηκε να πράξει ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Τράιτσο Τράικοφ στη συνάντηση που είχε σήμερα στη Σόφια με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ι.Μανιάτη.

Επίσης, κοινή ομάδα εργασίας ελλήνων και βουλγάρων αρμοδίων θα φροντίσει για την άμεση κατασκευή του αγωγού, που θα συνδέσει το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας με τον αγωγό Ελλάδα-Ιταλία, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας υφυπουργός.

Ο Ι.Μανιάτης ανέφερε ότι εξασφαλίσθηκε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 45 εκατ. ευρώ για τη σύνδεση του δικτύου της Βουλγαρίας με τον ελληνοϊταλικό αγωγό, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της ΕΕ.

Ο Έλληνας υφυπουργός έθεσε στη βουλγαρική πλευρά τις ελληνικές ανησυχίες για τις ασάφειες και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού. Επισήμανε την ανάγκη εκπλήρωσης των συμβατικών οικονομικών υποχρεώσεων της βουλγαρικής πλευράς σε ότι αφορά στην χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών και εργασιών, προκειμένου να ωριμάσουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη του έργου, καθώς και την εντατικότερη συνεργασία των δημόσιων υπηρεσιών της βουλγαρίας με τους μελετητικούς φορείς της εταιρίας.

Παράλληλα, ο Ι.Μανιάτης ζήτησε να υπάρξουν σαφείς τοποθετήσεις για τις προοπτικές υλοποίησης του έργου, εντός συγκεκριμένου, αυστηρού χρονοδιαγράμματος. 'Όπως δήλωσε, η ελληνική πλευρά θα συνεργαστεί συστηματικά με την βουλγαρική για να ξεπεραστεί κάθε δυσκολία, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαν τον περασμένο Δεκέμβριο υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο χωρών, για την προώθηση της διασυνοριακής περιβαλλοντικής μελέτης του πετρελαιαγωγού.

Στη συνάντηση εξετάστηκε και η πορεία προώθησης του Διασυνδετικού Αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνή - Χάσκοβο (IGB), ο οποίος ύστερα από παρεμβάσεις των δύο Υπουργείων απέσπασε Κοινοτική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Ανάκαμψης της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το αυστηρό χρονοδιάγραμμα προώθησης του έργου, που αποτελεί προϋπόθεση για την καταβολή της χρηματοδότησης, αλλά και για την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης της Διμερούς Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση των Ενεργειακών θεμάτων. Η πρώτη συνάντηση της Διμερούς Ομάδας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Τ.Τράικοφ εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα διακίνησης αγαθών και εμπορευμάτων στα Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων και ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Ο Ι.Μανιάτης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα από εντατικό διάλογο, για τη διευθέτηση των δυσχερειών. Σημείωσε, πάντως, πως όταν υπάρχουν ζητήματα ανάμεσα σε κράτη - μέλη της ΕΕ θα πρέπει να επιλύονται με διάλογο, συνεργασία και αμοιβαία εμπιστοσύνη και όχι μέσω άλλων, μη δόκιμων επιλογών.

Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης