Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών αεροναυτικών δυνάμεων στο νότιο Αιγαίο






ImageΜεγάλες τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σήμερα στην ΤΑSMO (τακτική άσκηση με χρήση πυρών) στο νότιο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα μπήκαν στο Αιγαίο 25 αεροσκάφη σε έξι σχηματισμούς και 4 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας. Όπως ήδη έχει αποκαλύψει το defencenet.gr από την περασμένη Παρασκευή τρεις μεγάλες τακτικές ασκήσεις (ΤASMO) με χρήση πυρών ξεκίνησαν να διεξάγονται σήμερα στα Δωδεκάνησα και θα συνεχιστούν την Πέμπτη 14/01 στην ίδια περιοχή και στο βόρειο Αιγαίο.

Επιπλέον στην ευρύτερη περιοχή συνασκούντο περί τα 12 σκάφη του τουρκικού Ναυτικού και τουλάχιστον δύο τουρκικά υποβρύχια εντοπίστηκαν από τα συστήματα υποθαλάσσιας κίνησης του Π.Ν.

Η Τουρκία στις 4 και 5 Ιανουαρίου δέσμευσε την θαλάσσια περιοχή Καρπάθου-Ρόδου-Τήλου-Νίσυρου για την πρώτη ΤΑSMO, όπου διεξήχθη η σημερινή άσκηση. Η δεύτερη δέσμευση αφορά σχεδόν την ίδια περιοχή επίσης για ΤASMO στις 14-15/01, στην οποία δεσμεύονται και περιοχές του βόρειου Αιγαίου.

Η περιοχή Καρπάθου-Ρόδου-Τήλου-Νισύρου, είχε δεσμευθεί και προ τριμήνου για πρώτη φορά, αλλά εκείνη την ημέρα είχε κακοκαιρία και η άσκηση ματαιώθηκε. Σήμερα έγινε κανονικά και η δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα έντονη γύρω από την Τήλο.

Image

Είχαμε έξι παραβιάσεις του ΕΕΧ δέκα παραβάσεις του FIR, αλλά καμία εμπλοκή, αφού τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν βάσει του σεναρίου των ασκήσεων που είχαν και τα ελληνικά κατά την πάγια τακτική που εφαρμόζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα περιορίστηκαν σε αναγνωρίσεις.

Το σημαντικό διήμερο για το νότιο Αιγαίο θα είναι την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η ανησυχία κυρίως για το αν η τουρκική πλευρά προχωρήσει σε υπερπτήσεις και αν θα προσθέσει νέα νησιά στον κατάλογο των υπερπτήσεων…

Defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης