Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Καθολική ικανοποίηση


Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών του με την ελληνική πολιτική ηγεσία στην Αθήνα εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, αμέσως μετά την επιστροφή του από την ελληνική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση αλλά και ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου καθώς και τους αρχηγούς των ελληνικών πολιτικών κομμάτων για την «πλήρη συμπαράσταση και συμπόρευση με την πολιτική την οποία ακολουθούμε στο κυπριακό πρόβλημα και με τους χειρισμούς» στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα ως «απολύτως επιτυχή», «αν εκτιμήσει κανένας -όπως ανέφερε- τους στόχους και την υλοποίησή τους».
Κατά τις συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τη λοιπή πολιτική ηγεσία, δόθηκε -σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- μια «πλήρης εικόνα των εξελίξεων στο Κυπριακό», ιδίως μετά την κατάθεση του εγγράφου της τ/κ πλευράς για τη διακυβέρνηση, ενώ «έγινε πλήρης ενημέρωση και ανταλλάγηκαν απόψεις, και σε κατ’ ιδίαν μακρά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και στη διάρκεια συνάντησης των ομάδων, και της δικής μας και της ελλαδικής πλευράς».

Κοινές αποφάσεις
Αναφερόμενος στις αποφάσεις που έχουν λάβει από κοινού με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτές αφορούν τη βελτίωση του συντονισμού και την αναβάθμιση της διεθνούς παρουσίας Ελλάδας και Κύπρου, όσον αφορά την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο Κυπριακό. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εξήγησε, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δ. Δρούτσας και ο Υπουργός Εξωτερικών Μ. Κυπριανού, «είχαν ειδική συνάντηση», όπου άρχισε «η διαβούλευση και η δημιουργία του κοινού προγράμματος δράσης».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στη διαβιβασθείσα προς τον Γ. Παπανδρέου πρόσκληση του ιδίου και της πολιτικής ηγεσίας, να συμμετάσχει σε κοινή συνεδρία του ΕΣ, προς ανταλλαγή απόψεων και ει δυνατόν λήψη αποφάσεων για τις επόμενες κινήσεις της πλευράς μας στο Κυπριακό. «Ευχαρίστως ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε αυτή την πρόσκληση-παράκληση, ανταποκρίθηκε θετικά», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας πως «σύντομα θα τον έχουμε κοντά μας», με στόχο, όπως εξήγησε, «να ακουστούν οι απόψεις μέσα σε ένα ελεύθερο πνεύμα και ει δυνατόν να πάρουμε αποφάσεις για το πώς κινούμαστε πάρα πέρα».

Νομική αρωγή
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο θέμα της νομικής αρωγής που τέθηκε ενώπιον του Έλληνα Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι αυτή παρεχόταν διαχρονικά από μέρους της Ελλάδας, ωστόσο, τώρα, εξήγησε, θα γίνει πιο συγκεκριμένη, επί θεμάτων κυρίως όπου παρουσιάζονται μεγάλες αποκλίσεις με την τουρκική πλευρά: «Δεν θα σχολιάσω διάφορα που γράφονται και λέγονται στον εγχώριο Τύπο. Θα πω ότι αρωγή υπήρχε διαχρονικά από τις ελληνικές κυβερνήσεις, αρωγή συνεχίζεται και σήμερα, αλλά θα την κάνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένη σε ζητήματα στα οποία έχουμε μεγάλη διάσταση απόψεων με την τουρκική και την τ/κ πλευρά», σημείωσε. Διευκρίνισε, επίσης, ότι «ασφαλώς, αυτή η κίνηση δεν είναι κίνηση για να αμφισβητηθεί οποιοσδήποτε συνεργάτης μας εδώ στην Κύπρο. Αντίθετα», πρόσθεσε, «οι συνεργάτες μας χαίρουν μεγάλης εκτίμησης και από παλαιά και πιθανά νέα μέλη της ομάδας νομικών που καταρτίζεται από την ελληνική κυβέρνηση».
Ο Δ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και στις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και τους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων, επισημαίνοντας ότι είχε μαζί τους έναν εγκάρδιο και εποικοδομητικό διάλογο, στον οποίο επιβεβαιώθηκε η συμπόρευση Ελλάδας και Κύπρου.

Ικανοποιημένα τα κόμματα από την αποδοχή Παπανδρέου
Ιδιαίτερη ικανοποίηση για την αποδοχή της πρόσκλησης για σύγκληση κοινής συνεδρίας του ΕΣ από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου εξέφρασε στη Λευκωσία η κυπριακή πολιτική ηγεσία.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις διατύπωσαν την άποψη ότι, τώρα, θα δοθεί η δυνατότητα για τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό, με στόχο να αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η ευρωπαϊκή παρουσία Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και να διαμορφωθούν οι όροι άρσης του επαπειλούμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες, μετά την κατάθεση των τουρκικών προτάσεων.

Ν. Αναστασιάδης: Απαραίτητη η κοινή στρατηγική
«Κάθε προσπάθεια για χάραξη αξιόπιστης και ολοκληρωμένης στρατηγικής Αθηνών-Λευκωσίας μάς βρίσκει απόλυτα σύμφωνους», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Ν. Αναστασιάδης. «Όπως κατ’ επανάληψιν έχουμε διακηρύξει -πρόσθεσε- μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τις δυνατότητες και ευκαιρίες που προσφέρονται στον ευρωπαϊκό χώρο και θα εμπλέξουμε, άμεσα και αποτελεσματικά, το σύνολο των θεσμών της Ε.Ε., των κρατών-μελών και των πολιτικών ομάδων. Και μόνον έτσι θα δημιουργήσουμε τελικά τις προϋποθέσεις για θετική μεταβολή της τουρκικής στάσης», υπέδειξε.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι όλα αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνονται στην ατζέντα των επαφών του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα αύριο Πέμπτη.

Ά. Κυπριανού: Προϋποθέσεις ενότητας
Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ανέφερε ότι η προγραμματιζόμενη κοινή σύνοδος του ΕΣ θα είναι μια «σημαντική συνεδρία», όπου
«θα δοθεί η ευκαιρία» να ξεκαθαριστούν «στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, σημαντικά ζητήματα, τα οποία εγείρονται αυτές τις τελευταίες μέρες».
Πρόσθεσε, επίσης, ότι, με αυτή την έννοια θα είναι πολύ χρήσιμη η παρουσία του κ. Παπανδρέου σε μια τέτοια σύσκεψη, και θα πρέπει η πλευρά μας να την αξιοποιήσει πλήρως, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ενότητας στο εσωτερικό.
Γιατί είναι μέσα από αυτή την ενότητα, εξήγησε, που θα κατορθωθεί η ενίσχυση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διαπραγματευτικής του ισχύος. Αυτό, είπε, «είναι κάτι που θα πρέπει να λαμβάνουμε όλοι υπόψη μας».

Γ. Ομήρου: Κοινή αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας
Ιδιαίτερη ευαρέσκεια για τη σύγκληση της κοινής συνεδρίας του ΕΣ εξέφρασε και ο… κηδεμόνας της πρότασης, Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου.
Ο κ. Ομήρου επισήμανε εκ νέου την ανάγκη «συνολικής αποτίμησης των πεπραγμένων και την ανάλογη διαμόρφωση στρατηγικής και τακτικής» στο Κυπριακό, ύστερα και από τη διαμορφωμένη κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την κατάθεση του τουρκικού εγγράφου.
Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ επανέλαβε τη θέση πως «επιβάλλεται από κοινού με την Ελλάδα η αντιμετώπιση της τουρκικής επικοινωνιακής στρατηγικής, που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη, με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων για επίρριψη ευθυνών στην ε/κ πλευρά για το πιθανότατο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων».
Ο κ. Ομήρου εξέφρασε, μεταξύ άλλων, και τη θέση πως η συμμετοχή του συνόλου των μελών του ΕΣ στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας θα την καταστήσει πληρέστερη, πιο χρήσιμη και πιο εποικοδομητική για τη συνέχεια.

ΕΥΡΩΚΟ: Αποτελεσματικότερη η διευρυμένη σύσκεψη

Ικανοποίηση για την αποδοχή εκ μέρους του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, της πρόσκλησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασε και το Ευρωπαϊκό Κόμμα.
Ανακοίνωση του ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι ραγδαίες και απαιτείται πανεθνικός συντονισμός και χάραξη στρατηγικής προς αντιμετώπιση των δυσκολιών. Η συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, συνεχίζει η ανακοίνωση, «προσφέρει την ευκαιρία για παραγωγική ανταλλαγή απόψεων και καλή προετοιμασία ενόψει εξελίξεων».
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα επαναφέρει, ωστόσο, την πρότασή του για διευρυμένη σύσκεψη, εκφράζοντας την άποψη ότι ο προβληματισμός θα είναι ολοκληρωμένος, όταν συγκληθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή των κυπριακών και των ελλαδικών πολιτικών κομμάτων. Τα ελλαδικά πολιτικά κόμματα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στη διαχείριση της παρούσας φάσης του Κυπριακού, αν υπάρξει σωστός συντονισμός, προστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Συμφωνούν και για τις ομάδες ειδικών

Τα κόμματα συμφωνούν και για την απόφαση σύστασης ομάδων ειδικών στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, που θα ενεργεί υποστηρικτικά ως προς τις προσπάθειες της ε/κ πλευράς στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση, σημειώνοντας πως αυτό «υπήρξε αίτημα και εισήγηση του Δημοκρατικού Συναγερμού, που φορτικά επαναλάβαμε τα τελευταία χρόνια. Εάν είναι κάτι που θα ήθελα να επισημάνω, είναι ότι δεν θα έπρεπε βεβαίως να περιμέναμε να φτάσουν τα πράγματα ώς εδώ, για να αντιληφθούμε τη σημασία μιας ανάλογης ενέργειας», είπε ο κ. Αναστασιάδης για να προσθέσει: «Δεν μπορώ να αντιληφθώ πώς διαπραγματευόμαστε για ενάμιση χρόνο, πώς καταθέσαμε, μέχρι και πρόσφατα, προτάσεις πάνω σε νευραλγικά ζητήματα, χωρίς να νιώσουμε ως πλευρά την ανάγκη επαρκούς νομικής και τεχνοκρατικής στήριξης».
Ικανοποίηση εξέφρασε και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Ά. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι «όχι μόνον από το σημερινό Πρόεδρο έχουν εξασφαλιστεί διαχρονικά πολλές νομικές συμβουλές από έγκριτους νομικούς του εξωτερικού γύρω από τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Από εκεί και πέρα, εμείς λέμε ότι αυτά τα ζητήματα μπορούμε να τα συζητήσουμε, για να δούμε πώς ενισχύεται ακόμα περισσότερο η διαπραγματευτική μας ικανότητα». Ερωτηθείς κατά πόσο γίνονται σκέψεις να συσταθεί ομάδα και νομικών συμβούλων για το Κυπριακό και στην Κύπρο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να τεθούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για την «έστω και καθυστερημένη απόφαση σύστασης ομάδας ειδικών νομικών» από την ελληνική κυβέρνηση.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης