Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών


Με την οικονομία της χώρας να καταρρέει και την Ελλάδα να δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση συκοφάντησης, ακούμε με απορία τον κ. Παπανδρέου αλλά και τον Δ. Δρούτσα να ομιλούν συνεχώς για την ανάκτηση του κύρους της χώρας. Φαντασθείτε ότι στη Γερμανία, η οποία έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, ο πρέσβης μας είναι υπό συνταξιοδότηση και ο διάδοχός του είναι ακόμη στην Αθήνα. Και σαν να μην έφθανε η διπλωματική απουσία από το Βερολίνο, δεν έχει υπάρξει και προσπάθεια, έστω για μία επαφή σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, που πιθανόν θα διευκόλυνε την αντιμετώπιση πολλών από τα προβλήματα που έχει η χώρα.

Βλέπετε οι επισκέψεις στον Άγ. Δομίνικο, στις Πρέσπες, στο Βελιγράδι και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα συνιστούν μια όμορφη και ευχάριστη δραπέτευση από τη καθημερινότητα της Αθήνας, αλλά διαφορετικά είχαμε αντιληφθεί το περιεχόμενο της εξαγγελίας της νέας κυβέρνησης για την ανάκτηση του διεθνούς κύρους της χώρας.

Προσπαθεί τώρα ο Πρόεδρος της Κύπρου Δ. Χριστόφιας, με επικοινωνιακή καμπάνια να εξηγήσει στους Κύπριους τι εστί «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία»… Διαβάσαμε το περίφημο πόνημα που ετοίμασε ο συνεργάτης του και διαπραγματευτής Τουμάζος Τσελέπης (που έχει δεχθεί εντονότατη κριτική τόσο για τα τυπικά προσόντα όσο και για την ουσιαστική δυνατότητα διαχείρισης του πολύπλοκου για τις δυνατότητές του Κυπριακού προβλήματος), το οποίο όμως δημιούργησε μάλλον, παρά έλυσε, ερωτηματικά.
-Μήπως το ενημερωτικό-προπαγανδιστικό σημείωμα θα έπρεπε να το στείλει ο κ. Χριστόφιας στον κ. Ταλάτ και στον κ. Έρογλου; Γιατί είναι πρόδηλο ότι ανεξαρτήτως του τι πιστεύουν ή τι θέλουν οι Ελληνοκύπριοι, το γεγονός είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι και η Άγκυρα εννοούν εντελώς διαφορετικό πράγμα όταν αναφέρουν (επιλεκτικά) μόνο τη «Διζωνική» και την «πολιτική ισότητα».

Ίσως είναι καλύτερα για τον κ. Χριστόφια ή όσους άλλους καίγονται να κλείσουν όπως όπως το Κυπριακό, να μην καταλάβουν ποτέ οι Ελληνοκύπριοι τι σημαίνει «ομοσπονδία, διζωνική και δικοινοτική». Γιατί τότε δεν θα υπάρχει ποτέ περίπτωση να καταπιούν τις μπλόφες και τις συγκαλυμμένες προτάσεις για συνομοσπονδία.

Ξαφνικά τα γνωστά δημοσιογραφικά φερέφωνα ανακάλυψαν το νέο σύμβολό τους και νέο λόγο ύπαρξης: την υποστήριξή του. Ένα μπαράζ άρθρων υπέρ της Θάλειας Δραγώνα εμφανίστηκε ξαφνικά, λες και διανέμονται από το ίδιο κέντρο. Η γραμμή είναι η ίδια και απλή:
Όποιος τολμήσει να ασκήσει κριτική στην κ. Δραγώνα, στην επιστημονική επάρκεια της, στη διαφάνεια των κονδυλίων που διαχειρίστηκε στη Θράκη για μία τουλάχιστον δεκαετία, ταυτίζεται αυτομάτως με τον Γ. Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ.
-Ίσως είναι η πιο ακραία μορφή φασισμού αυτή που εκφράστηκε από τα συγκεκριμένα φερέφωνα, που φροντίζουν να ενοχοποιήσουν εκ των προτέρων κάθε αντίθετη φωνή προκειμένου κάποιοι να εκτελέσουν ανενόχλητοι και χωρίς καν κριτική τη (διατεταγμένη) αποστολή τους. (Συμπτωματικώς είναι οι ίδιοι που προσπάθησαν να πείσουν πόσο καλό είναι το Σχέδιο Ανάν, είχαν σχεδόν ταχθεί υπέρ των δικαίων των καημένων των Σκοπιανών, θεωρούσαν υπερβολική και εθνικιστική την ελληνική αντίδραση στην τουρκική θεωρία των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, είχαν πολεμήσει ακόμη και μετά θάνατο με τρόπο που δεν ταιριάζει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό τον Τάσσο Παπαδόπουλο.) Τώρα δηλώνουν αγνοί υποστηρικτές της κυρίας Δραγώνα. Απέκτησαν νέο σύμβολο, αφού η κ. Ρεπούση ξεθώριασε πια.

Σκίζει η εξωτερική πολιτική με το νέο «ιστορικό άνοιγμα», την επίσκεψη του κ. Δρούτσα και του συνοδεύοντος αυτόν κ. Δελαβέκουρα στις ειδυλλιακές, λόγω χιονιού, Λιθουανία και Λετονία.
Ίσως θα έπρεπε να επισκεφθούν και την Εσθονία, μια και πια καταφέραμε να ξεπεράσουμε σε χρέη και ελλείμματα τις Βαλτικές Χώρες.

Πάλι καλά που το ξανασκέφθηκε ο κ. Δρούτσας και έτσι δεν βρέθηκε να φωτογραφίζεται πίσω από τον κ. Νταβούτογλου στα εγκαίνια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε μνημεία που έχει εξαφανισθεί η ελληνική προέλευσή τους ή η βυζαντινή καταγωγή τους. Εξάλλου από πού κι ως πού θα συνεορτάζει η επίσημη Ελλάδα με τον κ. Νταβούτογλου την ανακήρυξη τουρκικής πόλης (έστω κι αν αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη με διαγραμμένη την ελληνική παράδοση) ως πρωτεύουσας, και μάλιστα πολιτιστικής, της Ευρώπης;
-Διαβάσαμε πάλι τη συγχορδία διαφόρων παραγόντων στη Θράκη, μεταξύ αυτών και του πάντοτε «ζωηρού» βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Τσετίν Μάντατζη, που στην «Turkish Daily News», με αφορμή το ξέσπασμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπου περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο την «παραβίαση των δικαιωμάτων των Τούρκων της Δ. Θράκης». Αυτό που κάνει εντύπωση είναι ότι ο κ. Τσετίν ανακοινώνει ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχει υποσχεθεί ότι θα ικανοποιήσει αιτήματα της μειονότητας την άνοιξη...
Το χειρότερο είναι ότι δεν τον διέψευσε κανείς...

Φυσικά δεν θα μπορούσε να τον διαψεύσει ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλώτης (ως βουλευτής Ροδόπης, όπου η κάθε μειονοτική ψήφος είναι πολύτιμη), ούτε βεβαίως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, που και αυτός εκλέγεται στην Ξάνθη και έχει στενές σχέσεις με τη μειονότητα...

Υποχρεωτικώς πολλά θέματα της εξωτερικής πολιτικής περνάνε σε δεύτερη μοίρα για την κυβέρνηση και γνωρίζοντας τις διαθέσεις της, δεν ξέρεις τελικά τι είναι προτιμότερο...
Πάντως η αδράνεια που υπάρχει, παρά τα όσα λένε και ο υπουργός και ο αναπληρωτής του, θα έχει συνέπειες. Η μπάλα στα Ελληνοτουρκικά έχει χαθεί και βρίσκεται στα πόδια του κ. Ερντογάν, που έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, στο Κυπριακό θα υποχρεωθούν αύριο να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης για τους χειρισμούς του κ. Χριστόφια, ενώ στο Σκοπιανό ευτυχώς υπάρχει και το βέτο, γιατί η σκοπιανή πλευρά έχει πάρει «αέρα» και φαίνεται ότι επανέρχεται στη λογική κατοχύρωσης των «κεκτημένων».
-Πρόεδρος του ΚΕΑΔ στην Αλβανία
επανεξελέγη στο συνέδριο του κόμματος ο Βαγγέλης Ντούλες, με την υποστήριξη του συμμάχου του, δημάρχου της Χειμάρας και προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Β. Μπολάνου. Ο κ. Ντούλες δέχεται σκληρή κριτική για την αποτυχία του κόμματος στις τελευταίες εκλογές, αλλά φρόντισε να αποδώσει στην ύπαρξη Τσάμηδων στο κόμμα του κ. Μπερίσα την αιτία για την οποία συμμάχησε προεκλογικώς με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ε. Ράμα. Πάντως λέγεται ότι η συμμαχία με τους Σοσιαλιστές έγινε με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα, καθώς είχε αρχίσει να διαφαίνεται η νίκη του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. Και όπως είναι γνωστό η προσέγγιση με την Αθήνα είναι βασικό «όπλο» για τον εκάστοτε ηγέτη του ΚΕΑΔ. Μένει να δούμε εάν η στάση αυτή «εκτιμήθηκε» από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στη συνάντηση που είχε ο κ. Δρούτσας με τους κ. Ντούλε και Μπολάνο τις προηγούμενες ημέρες.

Ακούσαμε τον κ. Έρογλου «πρωθυπουργό» στα Κατεχόμενα, και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φαβορί για να διαδεχθεί τον κ. Ταλάτ στην θέση του ηγέτη και διαπραγματευτή των Τουρκοκυπρίων στην εκλογική διαδικασία του Απριλίου, να τάσσεται υπέρ της συμφωνημένης διχοτόμησης. Δεν είναι μόνον ότι η δήλωση αυτή προδιαγράφει το ζοφερό μέλλον των συνομιλιών στην Κύπρο, αλλά δημιουργεί και σοβαρό διαπραγματευτικό πρόβλημα για την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς έχει προβεί σε σοβαρές κινήσεις καλής θέλησης, προσδοκώντας ότι το ίδιο θα πράξει και η άλλη πλευρά και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλέον σκληρή στάση, που ούτε ο κ. Ντενκτάς δεν έθετε τόσο ωμά στο διαπραγματευτικό τραπέζι.


Επειδή ακούμε για επικοινωνιακή καμπάνια και η εμπειρία από το Σχέδιο Ανάν είναι τραυματική: Ας δηλώσει από τώρα η κυπριακή κυβέρνηση ποιος χρηματοδοτεί την καμπάνια, ποιος παίρνει και πόσο χρήμα…
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης