Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ο Νίκος είπε ΟΧΙ

Η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί μια λύση του Κυπριακού χειρότερη από αυτήν που προτάθηκε και απορρίφθηκε το 2004, τόνισε στον Α. Ντάουνερ ο Ν. Αναστασιάδης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, ότι η υπό διαμόρφωση λύση είναι χειρότερη και από το σχέδιο Ανάν.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Ειδικό Σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ότι οι προτάσεις της τ/κ πλευράς σε καμία περίπτωση μπορεί να γίνουν αποδεκτές, έστειλε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. Νίκος Αναστασιάδης.

O κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τις τουρκικές θέσεις για τη διακυβέρνηση απαράδεκτες και διαμήνυσε με κατηγορηματικότητα στο συνομιλητή του ότι η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να αποδεχθεί μια λύση του Κυπριακού η οποία θα είναι χειρότερη από το απορριφθέν το 2004 σχέδιο Ανάν.

Τοποθέτηση που καθιστά, πλέον σαφές, ότι ο ΔΗ.ΣΥ. θεωρεί πως το σχέδιο λύσης που φαίνεται να διαμορφώνεται μέσα από την εξέλιξη του εντατικού διαλόγου θα είναι χειρότερο απ’ όσα έχουν προταθεί έως σήμερα, και η οποία τοποθετεί το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, πολιτικά «απέναντι» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο θέμα των χειρισμών του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ο κ. Ντάουνερ, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ., απέφυγε να υπεισέλθει σε σχολιασμό των προτάσεων είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς, εξηγώντας πως, στο παρόν στάδιο τουλάχιστον, ο ρόλος των Η.Ε. είναι καθαρά υποβοηθητικός της διαδικασίας του διαλόγου.

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο πλαίσιο των προσπαθειών «διαφώτισης διαφόρων εμπλεκομένων σχετικά με τις θέσεις της ε/κ πλευράς, αλλά βεβαίως και του απαραδέκτου των θέσεων, όπως έχουν κατατεθεί, από την τ/κ πλευρά», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Αναλύοντας την προσέγγιση της ε/κ πλευράς επί του πλαισίου της επιδιωκόμενης λύσης, ο Ν. Αναστασιάδης εξήγησε στο συνομιλητή του ότι είναι αδύνατο να υποστηριχθεί μια λύση, η οποία όχι μόνο δεν θα βελτιώνει σημαντικά την απορριφθείσα πρόταση λύσης του 2004, αλλά θα συνιστά, στην ουσία, «δραματική οπισθοδρόμηση».

Λύση βιώσιμη

«Επανέλαβα ότι η δική μας πλευρά είναι εκείνη που επείγεται και επιθυμεί λύση, αλλά μια λύση, η οποία να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους Ε/κ, μια λύση που να διασφαλίζει βιωσιμότητα, διάρκεια, λειτουργικότητα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, αν ο κ. Ντάουνερ του έχει αναφέρει κάτι για τις θέσεις του κ. Ταλάτ, ο κ. Αναστασιάδης είπε «όχι, υπό την έννοια ότι η δική τους επιθυμία είναι να μη χαρακτηρίζουν τις προτάσεις καμίας των πλευρών. Η εδώ παρουσία τους, όπως εξήγησε, είναι να διευκολύνουν το διάλογο, με την έννοια να δώσουν κάτω από την αιγίδα τους, τη διαδικασία, έτσι ώστε οι δύο πλευρές να συνεχίσουν το διάλογο, αλλά δεν παίρνουν θέση, γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του Η.Ε., στο παρόν στάδιο».

Σε παρατήρηση ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου έχει χαρακτηρίσει τις τουρκικές προτάσεις ισορροπημένες και ότι υπάρχουν έτοιμες προτάσεις για τα υπόλοιπα κεφάλαια, οι οποίες θα επιδοθούν σύντομα, ο κ. Αναστασιάδης σχολίασε: «Τον έχω ακούσει. Αν είναι το ίδιο ισορροπημένες και οι υπόλοιπες προτάσεις, αντιλαμβάνεστε πόση ανισορροπία υπάρχει σε αυτό τον κόσμο».

Ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. αναφέρθηκε και στη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ενημερώσει τους αρχηγούς για το ποια είναι η βάση του διαλόγου και «τι είναι αυτό που επετεύχθη, αν επετεύχθη οτιδήποτε, οποιαδήποτε πρόοδος, και τι προσδοκούμε από τις επόμενες τριήμερες συναντήσεις».

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης