Στον κάλαθο των αχρήστων κάλεσαν τον Πρόεδρο Χριστόφια να πετάξει τις προτάσεις Ταλάτ οι αρχηγοί των πολιτικών δυνάμεων. Με τη σύμφωνο γνώμη της Κυβέρνησης, το Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών που συνεδρίασε χθες, κατέληξε στο ομόφωνο συμπέρασμα ότι οι θέσεις Ταλάτ για τη διακυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία είναι απαράδεκτες και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης.
«Πόρρω απέχουν» Στην επίσημη δήλωση που ανέγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, αναφέρεται ότι «υπάρχει κοινή διαπίστωση ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η τουρκική πλευρά είναι απαράδεκτες και πόρρω απέχουν από τη συμφωνηθείσα βάση διαπραγμάτευσης για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Οι προτάσεις αυτές δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση συζήτησης». Ο κ. Στεφάνου απέδωσε, δε, το πακέτο Ταλάτ σε επικοινωνιακό παιγνίδι της Τουρκίας, κάτι που, όπως διαφάνηκε από τα όσα είπε στους κομματικούς αρχηγούς, είναι η προσωπική εκτίμηση του Προέδρου Χριστόφια, στην προσπάθειά του να εξηγήσει τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν σε αυτή τη φάση.
Απευθύνοντας το λόγο στο Άτυπο Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις, οι οποίες θέτουν σημαντικά εμπόδια στην εξέλιξη της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι κατά την άποψή του το έγγραφο αποτελεί πρόταση συνομοσπονδίας και κάνει έκδηλη την τουρκική αδιαλλαξία, ενώ παραβιάζει την κυπριακή ιδιοκτησία της λύσης και τη συμφωνημένη βάση. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι, αν μπούμε στη διαδικασία να το αποδεχθούμε, στο τέλος θα παγιδευτούμε, γι’ αυτό και ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Και τώρα τι;
Συλλογική ήταν η εκτίμηση ότι οι προτάσεις δεν θα γίνουν αποδεκτές. Παρά ταύτα, ο τρόπος που θα γίνει η διαχείριση αυτής της απόφασης εναπόκειται στον ίδιο τον Πρόεδρο Χριστόφια, καθώς ούτε τους κομματικούς αρχηγούς ενημέρωσε ενδελεχώς, αλλά ούτε έδωσε οποιεσδήποτε ενδείξεις μέσω των δηλώσεων του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Ο κ. Στεφάνου μάλιστα προσπάθησε να αποφύγει τη συζήτηση επ’ αυτού συνολικά, λέγοντας ότι «το πώς θα διαχειριστούμε το θέμα και το πώς θα το αντιμετωπίσουμε είναι ένα ζήτημα που να μας επιτραπεί να μην το αναφέρουμε δημόσια».
Επί της ουσίας προκύπτουν, όμως, αρκετά ερωτήματα για τη διαχείριση αλλά και τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης:
· Πώς ο Πρόεδρος θα συνεχίσει να συζητά, όταν διαπιστώθηκε τόσους μήνες μετά την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων ότι δεν υπάρχει κοινή βάση και αντίληψη της λύσης, αλλά η κάθε πλευρά ερμηνεύει τις πρόνοιες διαφορετικά;
· Με τι θα αντιπαραβάλει τις προτάσεις Ταλάτ ο Πρόεδρος; Θα επιμένει στη δική του πρόταση για την εκ περιτροπής προεδρία (η οποία τόσο πολύ έτυχε εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά, όπως διαφαίνεται από το πακέτο) και τη σταθμισμένη ψήφο, γνωρίζοντας ότι η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων διαφωνεί και σε καμία περίπτωση δεν θα τον υποστηρίξει;
· Πώς θα αντιδράσει ο Πρόεδρος σε περίπτωση που οι Τούρκοι προβούν σε «κίνηση καλής θέσεως», αποσύροντας κάποιες από τις απαράδεκτες προτάσεις αλλά διατηρώντας τις υπόλοιπες; Θα αλλάξει γνώμη και θα τις συζητήσει ή θα παραμείνει αμετακίνητος;
· Με την εκτελεστική εξουσία να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οικονομία και την Ε.Ε., ο Πρόεδρος θα συζητήσει μόνο το περιουσιακό στα δύο σετ εντατικών διαπραγματεύσεων;
· Θα προσπαθήσει ο Πρόεδρος να «ροκανίσει» τα δύο προγραμματισμένα τριημέρα, με σκοπό να κερδίσει χρόνο με τη διακοπή λόγω των παράνομων εκλογών;
· Τι θα κάνει ο Πρόεδρος σε περίπτωση που σήμερα ο Ταλάτ δηλώσει ότι συζητά μόνο επί τη βάσει των προτάσεων που κατέθεσε; Θα οδηγήσει τη διαδικασία και επίσημα σε ναυάγιο ή θα υποκύψει;
· Θα καταφέρει ο Πρόεδρος να αντικρούσει διεθνώς τη θέση ότι η πλευρά μας επέδειξε απορριπτικότητα, που σίγουρα θα προωθήσουν οι Τούρκοι;
Όχι σε πάρε-δώσε
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να εμπλακεί σε μία διαδικασία πάρε-δώσε, υπό τα δεδομένα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Προεδρικού χθες, ξεκαθάρισε στους κομματικούς αρχηγούς ότι πρέπει τα τριήμερα να εξαντληθούν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο εκτός από πάρε-δώσε, καθώς οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για κάτι τέτοιο και το κλίμα είναι τεταμένο. Όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρία φαίνεται ότι συμφώνησαν με τη θέση αυτή του Προέδρου και έδωσαν τη συγκατάθεσή τους, ώστε να αρνηθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο πάρε-δώσε.
Δεν αποσύρει τίποτα
Παρά τις δημόσιες εκκλήσεις του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων, οι οποίες επαναδιατυπώθηκαν και χθες στα πλαίσια του Άτυπου Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τις «γενναιόδωρες προσφορές» του, για τις οποίες έλαβε ως αντίδωρο το συνομοσπονδιακό πακέτο. Τα κόμματα που διαφωνούν επανέλαβαν ότι τώρα, με τις απαράδεκτες θέσεις Ταλάτ στο τραπέζι, είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε κίνηση και να αφαιρέσουμε τις θέσεις που ερμηνεύονται ως παραχωρήσεις. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όμως, ήταν και πάλι ανένδοτος, επιμένοντας στην ορθότητα των προτάσεών του.
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μάλιστα, είπε πως η συζήτηση αυτή δεν γίνεται για πρώτη φορά και η θέση είναι γνωστή. «Δεν μπορεί κάποιος να αποσύρει θέσεις ενόσω βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς τι θα γίνει και πού οδεύουν οι συνομιλίες αν και η τουρκική πλευρά ακολουθήσει τη λογική του Προέδρου της Δημοκρατίας και δεν αποσύρει καμία θέση της, ο κ. Στεφάνου απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι πρέπει να αναμένουμε το τέλος του πρώτου τριημέρου και το Εθνικό Συμβούλιο της Παρασκευής. Οι δύο συγκυβερνώντες ειδικά, είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι πάντως από αυτή την εξέλιξη, καθώς θεωρούν ότι ο Πρόεδρος δεν εκμεταλλεύτηκε την «πάσα».
Από τα τέσσερα κόμματα τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της συνολικής αλλαγής στρατηγικής της πλευράς μας, καθώς η υφιστάμενη προφανώς δεν αποδίδει. Για πρώτη φορά ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν ήταν και τόσο αρνητικός έναντι αυτού του ενδεχομένου, αλλά το μετέθεσε για μελέτη στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, χωρίς να δεσμευτεί για οτιδήποτε.
Ξεκινά εκστρατεία «καρφώματος» των Τούρκων
Όπως ενημέρωσε το Άτυπο Συμβούλιο. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη έχει ενημερώσει το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για το τι ακριβώς συμβαίνει. Όλοι οι αρχηγοί συμφώνησαν ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσει μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για το Κυπριακό, υπό το φως των εξελίξεων, ούτως ώστε να μη βρεθούμε στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Απώτερος σκοπός είναι να εκτεθεί η Τουρκία διεθνώς και να «προλάβουμε καταστάσεις». Ο Πρόεδρος ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποστείλει επιστολές στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση. Παράλληλα θα αποστείλει και επιστολές σε κάποιες χώρες που θεωρεί κλειδιά στην κατάσταση. Για τη συνολική ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα, τέθηκε και πάλι επί τάπητος η ιδέα για επιστράτευση των πολιτικών αρχηγών, κάτι που είχε αποφασιστεί και πριν από την τουρκική αξιολόγηση, αλλά τελικά δεν υπήρξε ο απαραίτητος συντονισμός για να γίνει. Αυτή τη φορά όμως όλες οι πλευρές επέδειξαν θέληση να βοηθήσουν σημαντικά και έτσι αναμένεται να εισέλθουν σε λεπτομέρειες κατά την προσεχή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.
Για το θέμα αυτό θεωρείται υψίστης σημασίας και η συνεισφορά της Ελλάδας αλλά και στη γενικότερη χάραξη στρατηγικής. Γι’ αυτό και η ΕΔΕΚ κατέθεσε την ιδέα σε μία εβδομάδα όπου ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα μεταβεί στην Αθήνα, να υποβάλει στον Πρωθυπουργό Παπανδρέου την πρόταση να συμμετάσχει σε κοινή συνεδρία με την Κυβέρνηση της Κύπρου και το Εθνικό Συμβούλιο. Και αυτή η συζήτηση παραπέμφθηκε στη συνεδρία της Παρασκευής, ενώ αρκετά ήταν τα κόμματα που συμφώνησαν με την ιδέα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν ήταν αρνητικός.
Σημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου