Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Στην Μόσχα για ανασύσταση του στρατηγικού άξονα


ImageΣτη Μόσχα πρόκειται να ταξιδεύσει στα τέλη Ιανουαρίου (ή αρχές Φεβρουαρίου) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε μία ιδιαίτερα σημαντική εθνική αποστολή που στόχο έχει την αποκατάσταση του στρατηγικού άξονα Αθήνας-Μόσχας, ο οποίος κλονίστηκε κρίσιμα μετά τον πόλεμο στην Γεωργία και την αντιρωσική πολιτική που ακολούθησε έκτοτε η προηγούμενη κυβέρνηση δια της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.

Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας θα προλειάνει το έδαφος για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ρωσική πρωτεύουσα στα μέσα Φεβρουαρίου, κατά την οποία η ελληνική πλευρά ελπίζει να επιτευχθούν ορισμένοι βασικοί στόχοι στην ελληνορωσική συνεργασία ή τουλάχιστον να τεθούν οι βάσεις για την επίτευξή τους. Στη Μόσχα, ο Ε.Βενιζέλος πέρα από τον υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερντούκοφ, θα συναντηθεί πιθανότατα και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις, με τον πρόεδρο Ν.Μεντβέντεφ, τον πρωθυπουργό Β.Πούτιν και τον υπουργο Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ

Οι στόχοι της Αθήνας πέρα από την ενεργειακά ζητήματα τα οποία ακόμα «αιωρούνται» (το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη κινδυνεύει άμεσα από την βουλγαρική υπονόμευση και από την προθυμία της Τουρκίας να φιλοξενήσει το έργο στο έδαφός της), έχουν να κάνουν με την απ’ευθείας ελληνορωσική πολιτική και οικονομική συνεργασία.

Κατ’αρχήν φαίνεται ότι η Αθήνα έχει αποφύγει τα χειρότερα στο Κυπριακό σε ότι αφορά την θέση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και σε ότι αφορά την γενικότερη αντιμετπώπιση του θέματος. Η Ρωσία έχει αποκλείσει αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους, τόσο με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και με δηλώσεις του ίδιου του υπουργού Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Από εκεί και πέρα υπάρχει σειρά πολιτικών-θρησκευτικών ζητημάτων, αλλά πάνω απ’όλα υπάρχει η οικονομική συνεργασία που απασχολεί την Αθήνα: Η Ρωσία τα τελευταία χρόνια είναι από τους μεγαλύτερους πελάτες των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Πέρσι ο τότε πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέϊ Βντόβιν, με αποκλειστική δήλωσή του στο defencenet.gr είχε προχωρήσει σε δήλωση πρόθεσης στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ρωσία «με κάθε τρόπο».

Τα ρωσικά κεφάλαια με κεντρική εντολή από την Μόσχα μέσω δυτικών τραπεζών, πολλές φορές έχουν υπερκαλύψει «δύσκολες» δημοπρασίες του ελληνικού δημοσίου. Αυτό κυβέρνηση θέλει να συνεχιστεί και μάλιστα με αυξημένο ενδιαφέρον.

Στο θέμα των γεωργικών προϊόντων η Ρωσία αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά για τους Έλληνες παραγωγούς, εκτός Ε.Ε. Μία αρχική συμφωνία που έχει γίνει για την απορρόφηση παραγωγής δύο ετών κομπόστας ροδάκινου από νομούς της Βόρειας Ελλάδας το περασμένο καλοκαίρι, η ελληνική πλευρά θέλει να επεκταθεί.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν αδιάθετες τεράστιες ποσότητες κομπόστας ροδάκινου και η ρωσική δείχνει να είναι η μοναδική αγορά που μπορεί να απορροφήσει αυτές τις ποσότητες. Το ίδιο ισχύει και για τα εσπεριδοειδή, τα καρπούζια κλπ. Πάντως η Ρωσία έχει ιδιαίτερα αυστηρή νομοθεσία σε ότι αφορά την υγιεινή των τροφίμων και κατ’αυτό τον τρόπο απορρίφθηκε τον περασένο Σεπτέμβριο ελληνικό φορτίο φρούτων και λαχανικών...

Έπειτα έρχεται ο τουρισμός. Πέρσι η Ρωσία (με την έννοια ότι είναι κεντρικά κατευθυνόμενο το τουριστικό ρεύμα ειδικά εκείνο που συνδέεται με κρατικά ταμεία) έσωσε τον τουρισμό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ειδικά η Κρήτη έγινε χώρος φιλοξενίας ενός τεράστιου κύματος Ρώσων συνταξιούχων οι οποίοι εστάλησαν «πακέτο» στο νησί μετά από συμφωνία του τότε υπουργού Τουρισμού, Χ.Μαρκόπουλου με τους Ρώσους ομολόγους του. Το ίδιο ίσχυσε και για την Χαλκιδική την Πιερία και άλλες περιοχές. Όπου οι Έλληνες καταστηματάρχες με-ευχάριστη-έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι Ρώσοι τουρίστες μοιάζουν πολύ σε ότι αφορά τις υπερκαταναλωτικές τους συνήθειες με τους Έλληνες και βρίσκονται μακριά από τις «άκρως περιορισμένες» καταναλωτικές συνήθειες των δυτικών τουριστών, κυρίως Βρετανών, Γάλλων κλπ.

Ένας άλλος τομέας όπου η ελληνική πλευρά ελπίζει αύξηση της εισροής ρωσικών κεφαλαίων είναι ο τομέας του τουρισμού όπου η Ρώσοι μπορούν εύκολα να ταξιδεύουν στη Τουρκία χωρίς να απαιτείται η χρονοβόρος και με το σχετικό κόστος άδεια εισόδου που απαιτεί η χώρα μας για τους Ρώσους τουρίστες. Κατ’αυτό τον τρόπο τα ξενοδοχεία που κτίζονται με ρωσικά κεφάλαια εύκολα γεμίζουν με Ρώσους τουρίστες.

Εδώ φτάνουμε και στα «αγκάθια» των ελληνορωσικών σχέσεων. Πέρα από το ζήτημα της βίζας, είναι μία σειρά διοικητικών-θρησκευτικών ζητημάτων του Αγίου Όρους, ανέγερσης ρωσικών εκκλησιών και γενικότερα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό του Πατριαρχείου Μόσχας και Κωνσταντινούπολης. Και αν ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος, ο μακαριστός Χριστόδουλος, ήταν ιδιαίτερα «θερμός» προς την Μόσχα και «παγωμένος» έναντι του Πατριαρχείου, ο νυν Αρχιεπίσκοπος είναι το ακριβώς αντίθετο.

Ένα άλλο ζήτημα που η Μόσχα θεωρεί «αγκάθι» είναι η υποστήριξη που παρείχε η προηγούμενη κυβέρνηση δια της Ντόρας Μπακογιάννη και του Κωστή Χατζιδάκη στην δημιουργία θαλάσσιας οδού μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η σύμπραξη Μυτιληναίου-Βαρδινογιάννη (τα πρώτα φορτία ήρθαν στις 8 Δεκεμβρίου και τα δεύτερα έρχονται στα τέλη Ιανουαρίου) και το περιεχόμενό της παρακολουθείται πολύ στενά από την Μόσχα που δηλώνει ότι «Δεν κατανοεί πως ένας συνεταίρος μας στον South Stream όπως η Ελλάδα ευνοεί την διακίνηση και παροχή ανταγωνιστικών, προς τον συνεταιρισμό μας, φορτίων φυσικού αερίου». Βέβαια εδώ υπάρχει και ο αμερικανικός παράγων, ο οποίος αν και λιγότερο πιεστικά απ’ότι στο παρελθόν, επιμένει να πλαγιοκοπεί τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια μέσα εναλλακτικών σχεδίων για αγωγούς, θαλάσσια μεταφορά υγροποιημένου αερίου κλπ. Πάντως η αντιπαλότητα Μυτιληναίου-Ρώσων, έχει τις ρίζες της και σε άλλες κινήσεις του επιχειρηματία που έχουν γίνει στο χώρο των Βαλκανίων.

Επίσης η Μόσχα κατηγορεί την Αθήνα ότι δεν πιέζει αρκετά μέσω της Ε.Ε. την Βουλγαρία για να επιταχύνει τους αγωγούς...

Σε ότι αφορά την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα είναι το ΤΟΜΑ BMP-3HEL (η καθυστέρησή του έχει απειλήσει να τινάξει στον άερα το σύνολο των σχέσεων των δύο χωρών), η-μετά από δέκα χρόνια- επιχειρησιακή ένταξη των S-300PMU1 , η υπογραφή follow-on-support για S-300 και ΖUBR, η προμήθεια βλημάτων για τα Tor-M1, το νέο πρόγραμμα SHORADS που θα αντικαταστήσουν τα OSA Ι/IΙ στο οποίο η Ρωσία θα προσφέρει την τελευταία έκδοση του Tor-M2.

Οπωσδήποτε θα γίνει συζήτηση και για τα αεροσκάφη Be-200 Beriev, είτε σε ρόλο πυροσβεστικών είτε σε ρόλο θαλάσσιας επιτήρησης από το Λιμενικό. Το καλοκαίρι του 2010 θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά η ικανότητα της νέας κυβέρνησης στο κεφάλαιο «πυρκαγιές» εκεί δηλαδή που είχε αποτύχει παταγωδώς η προηγούμενη και αυτό το crash-test θα είναι κρίσιμο.

Τα ταξίδια Γ.Παπανδρέου και Ε.Βενιζέλου στην Μόσχα έρχονται μετά από ένα δεκαοκτάμηνο κακών ελληνορωσικών σχέσεων, όπου δόθηκε ζωτικός πολιτικοδιπλωματικός χώρος στην Άγκυρα,όχι απλώς να συσφίγξει τις σχέσεις της με την Άγκυρα, αλλά να προβάλλει τον εαυτό της ως «αξιόπιστο παίκτη» σε σχέση με τους «αδύναμους κρίκους» της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Η τωρινή επίσκεψη Ερντογάν στη Μόσχα γίνεται με την συνοδεία του μισού υπουργικού συμβουλίου του και πλήθους επιχειρηματιών. Η Ελλάδα πέρα από την «ορθόδοξη αδελφοσύνη» των δύο λαών θα πρέπει να μιλήσει με σαφήνεια και αξιοπιστία για μπίζνες και γεωστρατηγική...

defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης