Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Φοβερή δαπάνη;





Για το κόστος αναχαιτίσεων των τουρκικών μαχητικών από τα δικά μας μιλάμε.

Οι πιλότοι μας πραγματοποιούν 2.500 εξόδους ετησίως, πράγμα που σημαίνει 4.000 ώρες πτήσεως. Κόστος; 20 εκατ. ευρώ ετησίως. Μέρος, ασφαλώς, των πτήσεων συμψηφίζεται με τις εκπαιδευτικές πτήσεις που, έτσι ή αλλιώς, θα γίνονταν.

Το «πιασάρικο» θέμα τέθηκε με εντυπωσιακούς τίτλους από την «Ελευθεροτυπία» και ακολούθησαν τα «Νέα»: Την επομένη ασχολήθηκε και η «Αυριανή».

Πολλά τα έξοδα, ασφαλώς, αλλά...

Υπάρχει και ο αντίλογος. Μήπως πρόκειται για υπεραπλούστευση και μετάδοση «ανησυχιών» για σπατάλες χρήματος στους πολίτες, ώστε να ιδωθεί ευνοϊκά αύριο μια όπως όπως λύση προσέγγισης, που θα μας απαλλάξει της οικονομικής αιμορραγίας; Μήπως;

Εδώ θα παρατηρήσω ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, 7 εκατ. ευρώ ετησίως πληρώνουμε στον συρφετό συμβούλων και παρασυμβούλων της ΕΡΤ. Επίσης, τη διετία 2005-2006 διατέθηκαν 220 εκατ. ευρώ σε διάφορες, περίεργων στόχων και ανεξιχνίαστων επιδιώξεων, ΜΚΟ! Ομοίως ότι καταβάλλονται συντάξεις σε 60.000 νεκρούς, γιατί «παρέλειψαν» οι αρμόδιοι να τους διαγράψουν, με το αζημίωτο φυσικά.

Να συμπληρώσω ότι η μίζα από ένα μόνο οπλικό σύστημα έχει ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ;

Ειδικό επίδομα 11 εκατ. ευρώ σε υπαλλήλους, αστυνομικούς και συνεργάτες βουλευτών, πέραν των 16 μισθών, γράφει η «Κ».

Αυτά που υποχρεωνόμαστε να κάνουμε για την άμυνα και αξιοπρέπεια της χώρας, δεν είναι δα η λυδία λίθος για το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.
Εκπαίδευση

Υπάρχει και η άποψη της ρεαλιστικής εκπαίδευσης των πιλότων, που παραμένει ελλιπής λόγω τσιγκουνιάς κι αδιαφορίας της Μεϊμαρακικής περιόδου να εφοδιάσει την Π.Α. με φθηνοσυστήματα ρεαλιστικής αναπαράστασης της εναερίου (έστω εικονικής) μάχης - εμπλοκών με συμμετοχή πολλών οχημάτων. Ούτε το 30% του παραπάνω «ειδικού» επιδόματος!

Μήπως η Π.Α. πρέπει να ρωτήσει Αμερικανούς, Γερμανούς, Δανούς και Τούρκους περί τούτου;

Ευχάριστες εκπλήξεις

Κάτι πρέπει να συμβαίνει με τον κ. Επίτιμο. Συνέστησε στον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει τον κ. Σημίτη (μπρρρ...). Δεν διευκρίνισε: Μόνο του ή μετά των επιτελών του (Άκη, Γιάννου, Μαντέλη κ.ά.).

Να εικάσω ότι συμβαίνει το λεγόμενο «Το γαρ πολύ της θλίψεως (συντριβή Ντόρας) γεννά παραφροσύνη»;

Είχαμε, όμως, ακόμη μία έκπληξη: Βαρυσήμαντο κείμενο στα «Νέα» του παλαιού τσάρου της Οικονομίας και της Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, ένθα μας πληροφορεί, εμπιστευτικά, ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι πρέπει να εντοπισθούν θύλακες σπατάλης των ΔΕΚΟ. Προσθέτει ότι πρέπει να υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση στελεχών... Σημειώνω ότι μερικές από αυτές τις ΔΕΚΟ, όπως ΕΑΒ, ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, διοίκησε επί τετραετία ο κ. Παπαντωνίου.


Απρέπειες - Παραπληροφόρηση
Κυριακή 10 Ιανουαρίου και το κανάλι Alpha αναγγέλλει για το βραδινό δελτίο συγκλονιστικό ρεπορτάζ: «Χλιδή στις ΕΔ - Σπατάλες».

Περίμενα με περιέργεια να δω περί τίνος πρόκειται. Ύστερα από διάφορες μουσικές υποκρούσεις, ο δαιμόνιος ρεπόρτερ μας εστιάζει τον φακό σε ένα παλιατζίδικο στο Μοναστηράκι, όπου ο καταστηματάρχης παρουσιάζει διάφορες στολές αξιωματικών και αναλύει στομφωδώς τις τιμές τους. Τς, τς, τς, γρυλίζει ο ρεπόρτερ... Πανάκριβες!

Πανάκριβες, λοιπόν, οι στολές από δεύτερο χέρι. Φαντασθείτε τι γίνεται στον ράφτη. Και τις πληρώνουν οι αξιωματικοί από το πενιχρό βαλάντιό τους! Με ραφτικά στα ύψη και παπούτσια λουστρίνια πολυτελείας!

Ακολουθεί άλλη στομφώδης δήλωση παλαιού ρεπόρτερ στον χώρο: «Γιατί να πηγαίνει κούρσα στη δουλειά του τον στρατηγό και να μην πηγαίνει κι εμένα...».

Συγχαρητήρια, κύριοι... Η κίτρινη δημοσιογραφία στο μεγαλείο της! Πού το πάνε, δεν ξέρω...
Πού βρισκόμαστε;

Σε πρόσφατο σεμινάριο για αμυντικά θέματα, επιφανής ξένος αναλυτής τόνισε: «Σε μια σύγκρουση σήμερα, νικητής θα είναι όχι αυτός που έχει τα καλύτερα όπλα, αλλά την καλύτερη πληροφόρηση...».

Ο Ελληνικός Στρατός, δυστυχώς, σε τρεις κρίσιμους τομείς πληροφόρησης (δορυφορική, ηλεκτρονικό πόλεμο, UAV) είναι τυφλός τα τ' ώτα τε τον νουν.

Και όσον αφορά τον ηλεκτρονικό πόλεμο, είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο να έχει προπληρωθεί, από κιμπάρηδες προκατόχους του κ. Βενιζέλου, με 40 εκατ. ευρώ, να μην έχει παραδοθεί, οι εργολάβοι και το ΥΕΘΑ να σφυρίζουν αδιάφορα και να έχουν το θράσος να διεκδικούν με όλα τα μέσα νέες προμήθειες.

Κύριε υπουργέ, αν θέλετε να κάνετε ένα καλό βήμα στην πάταξη της διαφθοράς, αφήστε το κυνήγι των αποστράτων. Φτιάξτε μια μαύρη λίστα και απομακρύνετε από το υπουργείο τα τρωκτικά πάσης φύσεως...

Παραλογισμοί, ολιγωρία, ανευθυνότητα

Δεν προλάβαμε να χειροκροτήσουμε την απόφαση του κ. Βενιζέλου να κόψει τον γόρδιο δεσμό του προβλήματος των πυρομαχικών αρμάτων και να που ξανάρθαμε στα ίδια.

Άλλαξε, λέει, γνώμη και ανέθεσε ξανά την εξέταση του θέματος από «μηδενικής βάσεως» στον κ. Βασιλάκο.

Η μη ΑΜΕΣΗ αξιοποίηση με τις διαδικασίες του κατεπείγοντος, πέραν πάσης τυπολαγνείας, ενός ακριβοπληρωμένου, κορυφαίου, πολεμικού συστήματος και η παραπομπή του στις ελληνικές καλένδες είναι πράξη που ξεπερνά τα όρια της αδιαφορίας και ανευθυνότητας.
Το Παρόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης