Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Χρειαζόμαστε νέα κοινή στρατηγική


ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο Αναστασιάδης βλέπει να έρχονται πολλά κακά
Διμέτωπη επίθεση κατά των πολιτικών του Τ. Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Χριστόφια. Τι προσάπτει κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΤΟ 2004
Ανατράπηκαν όλα τα δεδομένα με την αποενοχοποίηση της Τουρκίας.

Νέα κοινή στρατηγική Αθηνών-Λευκωσίας, «με στόχο την αποτροπή των όσων αρνητικών προδιαγράφονται για τον Ελληνισμό», ζήτησε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, επικρίνοντας έντονα τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα (Τ. Παπαδόπουλου και Δ. Χριστόφια)
Σε ομιλία του στην Ένωση Κυπρίων Ελλάδας, στην Αθήνα, κάλεσε σε «αποφυγή εύκολων συνθημάτων που δεν οδηγούν πουθενά» και στη διαμόρφωση πολιτικών στη βάση ενός «διεκδικητικού πατριωτικού ρεαλισμού».
Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τους φόβους του για τις συνέπειες της στασιμότητας και της απουσίας λύσης: Είπε συγκεκριμένα ότι ο εποικισμός των κατεχομένων και η προώθηση λαθρομεταναστών στην ελεύθερη περιοχή θα συνεχιστούν, ο τουρκικός κατοχικός στρατός θα ενισχύεται συνεχώς και τα επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται εν ισχύι, ενώ οι 90 σχεδόν χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, που απέκτησαν την ταυτότητα του πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα τους επιτραπεί να διεκδικήσουν τα πολιτικά και περιουσιακά τους δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, η λεηλασία των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα θα ενταθεί.
Και ενώ εξέθετε όλα αυτά τα φοβερά, ο κ. Αναστασιάδης την ίδια στιγμή έλεγε ότι «δεν πρέπει να μας οδηγήσουν στην αποδοχή της όποιας λύσης... αλλά να αποτελέσουν το έναυσμα για μια πανεθνική κινητοποίηση, με στόχο μια λύση αποδεκτή μέσα στα πλαίσια των όσων κατά καιρούς έχουν συμφωνηθεί, προτού να είναι πολύ αργά».

Το «καταραμένο» 2004...

Εξαπολύοντας έμμεση επίθεση κατά της πολιτικής Τάσσου Παπαδόπουλου, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι τα δεδομένα για την ελληνοκυπριακή πλευρά «έχουν κάθετα επιδεινωθεί μετά το 2004», με την αποενοχοποίηση της Τουρκίας από την Ε.Ε. και τα Ηνωμένα Εθνη (παραπέμπει χωρίς να το κατονομάζει στην απόρριψη του σχεδίου Ανάν) και με τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Την ίδια στιγμή καταγράφονται, κατά τον κ. Αναστασιάδη, «μια μαζική παράνομη ιδιοποίηση ελληνοκυπριακών περιουσιών, ένταση του εποικισμού και της δημογραφικής αλλοίωσης, αναβάθμιση του παράνομου καθεστώτος και εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των κατοχικών δυνάμεων».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αφού παραθέτει μια σειρά άλλων εξελίξεων και δεδομένων (αναβάθμιση Τουρκίας, ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη, εκλογή της ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «όσο ο χρόνος περνά, τόσο δυσχεραίνουν τα συστατικά μιας λύσης που θα είναι δικαιότερη για τους Ελληνοκυπρίους».

Έρχεται ο Έρογλου
Ερχόμενος στη συνέχεια στην εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ τονίζει ότι μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων, «δεν είμαι σε θέση να εκφράσω αισιοδοξία». Το πιο ανησυχητικό, ανέφερε, είναι ότι ουσιώδεις πτυχές του Κυπριακού δεν έχουν καν συζητηθεί, ενώ ορατό είναι το ενδεχόμενο ο επόμενος διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς να είναι ο Έρογλου, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται.
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ανησυχία ότι με τη συγκεκριμένη διαπραγματευτική τακτική του Προέδρου Χριστόφια, υπάρχει ο κίνδυνος παραχωρήσεων εκ μέρους της δικής μας πλευρά, σε κεφάλαια όπως αυτό της διακυβέρνησης, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί παραχωρήσεις από την άλλη πλευρά σε κεφάλαια όπως αυτά της ασφάλειας, του εδαφικού, του περιουσιακού και των εποίκων.

Κατηγορώ κατά Χριστόφια

Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι:
* Συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο περιστασιακά, για την εκ των υστέρων ενημέρωση για τα όσα διαδραματίζονται στις συνομιλίες.
* Δεν ενίσχυσε τη διαπραγματευτική ομάδα.
* Μόλις τώρα ζήτησε την επανασύσταση της ομάδας Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
* Η θέση πως ο διάλογος είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, άφησε την Τουρκία μακριά από τις δικές της ευθύνες.
* Δεν αξιοποιήθηκε όσο έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν υπήρξε συστηματική ενημέρωση των χωρών-μελών της Ε.Ε. και όσων άλλων κρατών εμπλέκονται, ώστε να αποκαλυφθούν οι αδιάλλακτες προσεγγίσεις της Τουρκίας.

Κομματικοί σχεδιασμοί
Ο κ. Αναστασιάδης επέκρινε τους χειρισμούς που έγιναν στην αξιολόγηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. «Δεν αποτελεί κατόρθωμα το ότι διατηρούμε το δικαίωμα να μπλοκάρουμε το άνοιγμα κάποιων κεφαλαίων. Αυτό αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε κράτους-μέλους και αλίμονο εάν το χάναμε και αυτό», είπε.
Ακόμη χαρακτήρισε ως εκτός τόπου και χρόνου την ισχυριζόμενη, από την Κυβέρνηση, «πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική πουι ελίσσεται, όπως ελέχθη, μεταξύ των δύο πόλων». Παρατήρησε ότι «δεν υπάρχουν πλέον οι δύο πόλοι και δεν ανήκουμε στους Αδέσμευτους, αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφέρθηκε επίσης στην άρνηση της Κυβέρνησης να επανεξετάσει τη στάση της στο θέμα ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ διακήρυξε ότι «τα όποια περιθώρια ανοχής έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ, δυστυχώς, επέλεξαν να αγνοήσουν όσα έγκαιρα και φορτικά είχαμε υποδείξει, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα μπροστά στο φάσμα ενός νέου αδιεξόδου», τόνισε. Ζήτησε να αξιοποιηθεί η ελλαδική ετοιμότητα για κάθε βοήθεια προς την Κύπρο και να παραμεριστούν οι «όποιοι δογματισμοί» και να αφεθούν στην άκρη «οι όποιοι κομματικοί και άλλοι σχεδιασμοί».

Α. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Το μυαλό του ΔΗΣΥ είναι στις προεδρικές

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κατηγόρησε τον ΔΗΣΥ ότι έχει το μυαλό του στις προεδρικές εκλογές.
Σχολιάζοντας τη σκλήρυνση της στάσης της αντιπολίτευσης στο εθνικό και στα άλλα θέματα, ο Άντρος Κυπριανού δήλωσε, «θεωρώ πως ναι, υπάρχει μια σαφέστατη στροφή του ΔΗΣΥ και αυτή δεν είναι άσχετη με τις γενικότερες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Λυπούμαι να παρατηρήσω» πρόσθεσε, «ότι αυτό το οποίο είχαμε πει πριν από μερικές εβδομάδες, ίσως και μήνες, φαίνεται πως επιβεβαιώνεται από την ίδια την εξέλιξη. Ότι, δηλαδή, η προτεραιότητα για τον ΔΗΣΥ δεν είναι η λύση στο Κυπριακό, αλλά προτεραιότητα είναι κάποιες εκλογικές αναμετρήσεις».
Επανέλαβε ότι ο τόπος αυτή τη στιγμή δεν αντέχει την πολυτέλεια των αχρείαστων αντιπαραθέσεων και ζήτησε όπως υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα των πολιτικών κομμάτων του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης